Egy amerikai kutatásból nemrég kiderült, hogy a magányos emberek sokkal kreatívabbak másoknál. Már csak ezért sem érdemes pánikba esni és lehangolódni abban az esetben, ha egyedül töltjük az ünnepeket. Ehelyett inkább csináljunk olyan hasznos dolgokat, amelyek hozzáadnak a személyiségünkhöz és vidámabbá, kiegyensúlyozottabbá tesznek!

magany

Az amerikai Buffalói Egyetem kutatói szerint egy bizonyos fajta magány segít a kreativitásunk növelésében. A Personality and Individual Differences című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy míg sokan félénkségük miatt nem nyitnak mások felé, az emberek jó része önként vállalja az egyedüllétet. De vajon miért? A tanulmány szerzője, Julie Bowkie szerint nem arról van szó, hogy ezek az emberek antiszociálisak lennének. „Igaz, nem kezdeményeznek interakciókat és kevésbé nyitottak mások felé, de a baráti társaságaikban ugyanúgy jelen vannak. A tudatosan választott, limitált kapcsolataik mellett sokkal több energiájuk marad, így amikor egyedül maradnak, felhőtlenül képesek élvezni a magányt, az énidőt. Ennek az elmélyülésnek köszönhetően pedig sokkal kreatívabbak, mint mások és folyamatosan valamilyen új ötleten törik a fejüket.” A szerző azt is hozzátette, hogy az elmúlt években ezt a fajta zárkózottságot az elvonulás egyik pozitív formájaként jellemezték.

Ennek fényében ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, hogy megint egyedül töltjük a karácsonyt vagy az újév első napját, inkább használjuk ki az időt! Például az alábbi módokon:

1. Maradjunk egész nap pizsamában, készítsünk listát a kedvenc szívmelengető filmjeinkről, és tartsunk mozimaratont. A bekuckózás közben gondoskodjunk a testünkről is: elő a házilag készíthető arcmaszkokkal!

2. Hódoljunk a szenvedélyünknek, vagy találjunk ki új hobbikat. Ha szeretünk főzni, akkor itt az ideje, hogy új ízeket próbáljunk ki a konyhában. Ilyenkor remek lehetőségünk nyílik arra is, hogy valami egészen új dologba vágjunk: festhetünk, kötögethetünk is.

3. Húzzunk csizmát, és irány a természet! Ha elég energiát érzünk magunkban, ha nem, tervezzünk szabadtéri programot! Akasszuk a nyakunkba a fényképezőgépünket és járjuk végig a város üres utcáit, vagy tegyünk egy nagy sétát a közeli parkban.

4. Itt az ideje annak is, hogy elővegyük azokat a könyveket, amelyek elolvasására év közben nem jutott idő. Az sem baj, ha a lakást finom illóolajok illata lengi be, melyek jobb hangulatba hoznak, de a kedvenc nyugtató dallamainkat is elindíthatjuk háttérzenének.

5. Abban az esetben, ha a karácsonyi egyedüllét egy szerettünk elvesztése miatt történik, adjuk ki magunkból a feszültséget, a veszteség miatt érzett dühöt, és szégyenkezés nélkül sírjuk ki magunkat nyugodtan! Megkönnyebbül tőle a lelkünk.

6. Ha mindenképpen úgy érezzük, emberek között kell lennünk ilyenkor, keressünk fel helyi közösségeket vagy önkénteskedjünk, ami, ha csak pillanatokra is, de messze űzi a magány érzését és örömmel tölt el.

 

Összeállította: D.E., S.R.

(sixtyandme.com, theguardian.com)

Fotó: Thinkstock