Sokan vagyunk, akik a Reszkessetek betörők!-et századjára is képesek örömmel végignézni, de most olyan ünnepi filmeket ajánlunk a figyelmetekbe, amelyek nem folynak a csapból a karácsonyi időszakban.

Szörnyecskék (Gremlins, 1984)

Nem mindennapi ajándékot kap Billy (Zach Galligan) karácsonyra: a kis jószágot Gizmónak hívják, pihe-puha, elbűvölő, és ölelnivaló, azonban használati utasítás is jár hozzá, három egyszerű szabállyal. Az első, hogy ne érje nedvesség a testét. A második, hogy ne érje erős fény. De a harmadik, és egyben legfontosabb szabály, hogy hiába sír, könyörög, hisztizik, tilos megetetni éjfél után! Billy, mint minden kamasz, sorban áthágja a szabályokat, ami szó szerint szörnyű következményekkel jár. Ezrével kezdenek szaporodni a rendbontó lények. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy nekünk is volt plüss Gizmónk, és mi be tudtuk tartani a csatolt előírást.

Nicsak, ki beszél most! (Look, Who’s Talking Now, 1993)

Azt mondják, a hetedik év sorsdöntő egy házasságban, de James (John Travolta) és Mollie (Kirstie Alley) próbálnak erre rácáfolni: boldogan élnek két gyermekükkel immáron hat éve. Amikor azonban a férfi jó állást kap egy légitársaságnál, és minden otthoni teendő Mollie nyakába szakad, az idill kezd megbomlani. Ebben persze nagy szerep jut James főnökének is, aki minden erejével azon van, hogy elcsábítsa a férfit.

A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle, 1993)

Karácsony este egy rádiós műsorvezető álmokról, vágyakról és kívánságokról faggatja a hallgatókat. A kis Jonah (Ross Malinger) is hallgatja a műsort és úgy dönt, betelefonál és segítséget kér az apjának (Tom Hanks), aki az édesanyja halála óta egyedül neveli őt. Annie (Meg Ryan) hazafelé autózva hallja a fiú elbeszélését, és mivel felismerni véli az apukában a nagy Ő-t, elhatározza, hogy mindenáron megkeresi őket. Az sem zavarja, hogy gyűrűs menyasszony, aki épp a házasságkötése előtt áll.

Segítség, karácsony! (Mixed Nuts, 1994)

Végy egy lelki segélyszolgálat vezetőt, akit épp most dobott a menyasszonya, egy asszisztenst, aki fülig bele van habarodva a főnökébe, egy kismamát, akinek fogalma sincs, miből fogja eltartani a gyermekét, a büszke apát, aki Mikulás jelmezben üldözi megbántott asszonyát az utcán, egy transzvesztitát, akit senki nem ért meg, és egy kótyagos szomszédot. Adj az egészhez egy sorozatgyilkost is, aki nőket fojtogat, keverd össze jó sok humorral, és máris kész a szeretet ünnepe Steve Martin-módra. Egyszerűen lehetetlen nem szeretni.

Drágán add az életed! (Die Hard, 1998)

John McClane (Bruce Willis) nyomozó az ünnepek idejére haza indul, hogy rendbe hozza a házasságát, de a számítását terroristák húzzák keresztül. Hans Gruber (Alan Rickman) és társai egy multinacionális céget szeretnének kirabolni és foglyul ejtik a dolgozókat, többek között McClane feleségét is. A férfi egyedül, egyetlen pisztollyal indul a fegyverarzenállal felszerelt támadók ellen, ezzel pedig nem csak a macska-egér harc, de John McClane története is kezdetét veszi, persze karácsonykor.

Nyitókép: Archív