7 szívbemarkoló film a gyászról és az elengedésről

A gyász az élet fájdalmas velejárója, amit nem egyszerű átvészelni, de szerencsére nem is lehetetlen. A filmtörténetben jó pár olyan alkotás található, amelyek segíthetnek az elengedésben és a továbblépésben. Ezekből merítettünk most.

Engedd el

A Nicole Kidman főszereplésével készült alkotásban egy házaspár megpróbáltatásait követhetjük nyomon, akik elvesztették a gyermeküket, ám ahelyett, hogy közösen próbálnák a történeteket feldolgozni, egymástól eltávolodva keresik a választ a kérdéseikre. A színésznő elemi erejű alakítása magával ragadja az embert: együtt érzünk az anyával, aki az alapoktól próbálja újjáépíteni darabokra hullott életét.

Rém hangosan és irtó közel

Oskar elveszítette az édesapját, így amikor kulcsot talál a férfi holmijai között, biztosra veszi, hogy ez egyfajta üzenet tőle. A fiú nyakába veszi a nyüzsgő nagyvárost, hogy megtalálja a kulcshoz illő zárat, felfedezése során azonban nem mindennapi érzéseket tapasztal meg. Az idegen világ új tárlatokat nyit meg a gyászoló kiskamasz előtt.

P.S. I Love You

A P.S. I Love You nem pusztán egy romantikus film, hanem egy időtálló történet arról, hogy mit tehet az ember, ha elvesztette a másik felét, illetve, hogy miként tudja a düh, az elkeseredettség és a mérhetetlen szomorúság érzését maga mögött hagyni. A film főszereplője, Holly (Hillary Swank) is ezeken a szakaszokon megy keresztül: kétségbeesve próbálja megtalálni a boldogság forrását a fájdalom közepette.

Kettőt találhatsz

Gray (Jennifer Garner) vőlegénye tragikus körülmények között meghal, így a nő a néhai szerelme barátaihoz költözik, hogy könnyebben fel tudja dolgozni a történteket. A srácok mindent megtesznek, hogy a kedvében járjanak, de végül egy féltve őrzött titok indítja el a őt az újrakezdés útján. Romantikából ebben a filmben sincs hiány, ennek ellenére elemi erővel hat, ahogy rendhagyó módon mutatja be a gyász folyamatát.

Szörnyek keringője

A Szörnyek keringője találó cím egy olyan filmnek, ami egy halálraítélt utolsó napjait mutatja be, ugyanis így nevezték anno a kivégzésre várók tiszteletére rendezett búcsúztatót. A történet szerint egy rab (Sean Combs) tizennégy év fogság után halálsorra kerül, így feleségének (Halle Berry) és fiának meg kell küzdenie a férfi végleges elvesztését jelentő fájdalommal. Mindeközben az egyik börtönőr (Billy Bob Thornton), aki a maga démonjaival küzd, szintén felbukkan az életükben.

Három szín: kék

A ’90-es évek Cézár-díjas klasszikusa egy fiatalasszony (Juliette Binoche) életéről szól, aki autóbalesetben vesztette el gyermekét és zeneszerző férjét. A férfi az Egyesült Európa Himnuszán dolgozott tragikus halála előtt, a nő pedig úgy érzi, elvesztésével a zenéje is odalett. Ilyen teher mellett a magány érthetően letaglózza a főhőst, úgy érzi, a helyzetből nem létezik kivezető út. Pedig létezik, csak kitartás kell hozzá.

Csodás álmok jönnek

Mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés: vajon mi történik velünk a halálunk után? A Robin Williams főszereplésével készült dráma a maga módján ad választ erre, hiszen egy férfi történetét vetíti elénk, aki a Paradicsomot hátrahagyva a reménytelen alvilágba indul a felesége felkutatására. Ez nem a klasszikus értelemben vett „gyászfilm”, viszont új perspektívából mutatja meg a túlvilágot, segítséget nyújtva a továbblépésben.

 

Szöveg: D.A.

Fotó: IMDb