10 dolog, aminek érdemes búcsút mondanunk idén

A boldogság az apró dolgokban rejlik, ahhoz pedig, hogy harmonikusabb életet éljünk, szintén nem kell nagy változtatásokat eszközölni a mindennapjainkban. Csupán búcsút kell mondanunk néhány régi szokásnak, ami gúzsba köt minket.

Traveler woman with vintage suitcase waves her hand to airplane, rear view, theme of travel. With vintage filter

Feldolgozott ételek

A napi rohanásban sokszor nem fordítunk kellő figyelmet a táplálkozásunkra. Könnyebb bekapni egy-egy péksüteményt, vagy betérni egy gyorsétterembe, mint odafigyelve kiválogatni és elkészíteni azt, amit fogyasztathatnánk. Pedig a minőségi, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása az egészség egyik kulcsa. Érdemes tehát búcsút mondani a feldolgozott ételeknek, és sok zöldséget, gyümölcsöt, illetve sovány fehérjét fogyasztani. Nemcsak az emésztésünk lesz jobb, hanem energikusabbá válunk, és a súlyunk is csökken majd!

A rengeteg ülés

A mozgás kulcsfontosságú az egészségünk megőrzésében, arról nem is beszélve, hogy boldogságot okoz: endorfinnal árasztja el a testet. Arra azonban figyelni kell, hogy ne erőltessünk magunkra olyan divatos mozgásformát, amit nem végzünk majd szívesen. Fontos, hogy kitapasztaljuk, melyik módszer a leginkább testhezálló számunkra, legyen az úszás, a séta, a futás vagy a jóga.

Halogatás

Leszámolni a kifogásokkal annyit jelent, mint harmonikusabb életet élni. A halogatás ugyanis rengeteg stresszt okoz, hosszú távon pedig semmi értelme sincs, hiszen egyszer úgyis el kell végezni az adott feladatot. A következetesség és egyebek mellett a rövid távú célok kitűzése is rengeteget segítenek a halogatás felszámolásában – ez azonban csak két módszer a sokból.

Túlzott elfoglaltság

Sokszor veszünk el a feladatok tömkelegében, ami miatt nemcsak a családunkra és a barátainkra, hanem még magunkra sincs rendesen időnk. Túlterheltnek és nem ritkán boldogtalannak érezzük magunkat. A megoldás a feladataink felülbírálásában és a prioritások megváltoztatásában rejlik. Ehhez azonban tudnunk kell, hol és mivel veszítünk értékes időt – amit akár magunkra is fordíthatnánk. Jó módszer lehet, ha a napi tevékenységeinket egy héten keresztül egy naplóba vezetjük, ki fog rajzolódni, milyen felesleges, időrabló tevékenységekkel veszítünk értékes perceket.

Megbánás

Mindannyian megbántunk már valamit az életben, ha viszont állandóan arra koncentrálunk, mi történhetett volna, ha másképp döntünk, lemaradunk a jelenről. Megváltoztatni a múltat már nem lehet, kössünk hát békét magunkkal, és arra törekedjünk, hogy minden napból a legjobbat hozzuk ki, és ha hibáztunk, javítsuk ki, amit elrontottunk.

Megfelelni másoknak

Az önazonos emberek tisztában vannak saját értékeikkel és hiányosságaikkal – ezek tudatában tekintenek magukra teljes értékű emberként, aki nem akar mindenkinek megfelelni. Az ő példájuk követendő lehet: be kell látnunk, hogy nem érthet mindenki egyet velünk, és nem lehetünk szimpatikusak mindenkinek. A lényeg, hogy saját értékrendünk szerint hozzuk a döntéseinket – ez a harmónia egyik kulcsa.

Félelem

A félelem felesleges energiákat vesz el tőlünk, gúzsba köt, és még a lehetőségeink tárházát is csökkenti. Ha leszámolunk vele, rengeteg új élményben és tapasztalatban lehet részünk, ami magabiztosabbá tesz. Arról nem is beszélve, ha elengedjük a félelmeinket, teljes egészében élhetjük meg az életet. Ezt pedig, ki ne szeretné?!

Bezártság

Rengeteg időt töltünk a négy fal között, elzárjuk magunkat a természettől. Holott annak energiái nemcsak a stresszt csökkentik, hanem megnyugtatnak és feltöltenek. Ebben az évben tehát érdemes minél több időt töltenünk a friss levegőn, a gyógyító természetben. Akár a napi testmozgásunkat is összeköthetjünk ezzel a tevékenységgel – így pedig két legyet üthetünk egy csapásra.

Zűrzavar

A munka miatti stressz, a gyereknevelés, a napi problémák és a megfelelési vágy ólomsúllyal nehezednek ránk, ami miatt sokszor érezhetjük úgy, hogy hatalmas zűrzavar van az életünkben. Az egyensúlyt azonban vissza lehet szerezni, ha a kevesebb néha több elvén felszámoljuk az energiapazarló tevékenységeket, amik nem okoznak örömet. Merjünk nyugodtan nemet mondani, és próbáljuk az esetek többségében azt tenni, ami örömet okoz.

Összehasonlítgatás

A közösségi média egyik negatív hatása, hogy elégedetlenséget és irigységet szül. Látva ismerőseink posztjait, gyakran érezhetjük úgy, hogy hozzájuk mérten mi kevésbé vagyunk sikeresek vagy boldogok. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy általában mindenki csak a pozitív dolgokat hangsúlyozza magáról ezeken a csatornákon, a teljes képet pedig nem ismerhetjük. Mindenkinek vannak problémái, nehézségei az életben, az összehasonlítgatás így felesleges idő- és energiafecsérlés.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com