Szinte mindannyian szerepeket játszunk: mások vagyunk a munkahelyünkön, mások otthon és az idegenekkel is. A boldogság azonban az álarcok elhagyásában rejlik, akkor talál ránk, ha az értékeink és a vágyaink tudatában merünk önmagunk lenni. Összeállításunkból kiderül, mi jellemzi az önazonos embereket.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAH1Ru07EMBDskfiHyHUi4iTkQUlBBxXdiWLjLDnrfDby4w50yr9jx4nkAtF5ZnbGnvXt/i7LyAiGM/KU3QLymAvhjNVguZKeLvONx4lbpTmIQAZuWRViLFhn0ISIjWJgcfazkdz8+z2HiLNdWEXv8BJ581EaSZ4oxo1BeRHqitqQXVnyf2KegZ1mrZyczMM7fodM81foKzcMhQCJyiXR8fCxF4cZJftZ6yW1NQqEWPsQR8npalGf00Vc+IQqweAmrpKdXBQDEQx1kvylOeNyTmzKHlGn+/UfpM4JIZVdX0JiSzL5DwiQ1pT2dUNp2fZdTcuq3Qb4FOQGhpZVHSvqvhmK5rFsi7FjVVHBgH3XDZ8DNH4tyy/w2PXhKQIAAA==

Segítenek másoknak is önazonosnak maradni

Mivel nem játszanak szerepeket, a környezetükben élőktől sem várják el, hogy olyan képnek próbáljanak megfelelni, ami valójában távol áll tőlük. Az önazonos emberek szeretete nem elvárásokhoz kötött, ők olyannak fogadják el a többieket, amilyenek, ami szabadságot ad a körülöttük lévőknek is, hogy önmaguk lehessenek.

Távol tartják magukat a negatív emberektől

Fejlett önértékeléssel és egészséges önbecsüléssel rendelkeznek, így hamar búcsút mondanak azoktól az emberektől, akik negatív energiákat sugároznak feléjük, vagy megpróbálják megváltoztatni őket. Az elengedés során pedig nem a harag vezérli őket, hanem a tudat, hogy szükségük van arra, hogy minden helyzetben önmaguk tudjanak maradni.

Nem félnek kifejezni a véleményüket és az érzéseiket

Nem jellemző rájuk a simulékonyság, másoknak és maguknak sem hajlandóak hazudni. Bátran felvállalják a véleményüket és az érzéseiket, még akkor is, ha emiatt nem lesznek mindig népszerűek a környezetükben. Fejlett igazságérzetük nem hagyja, hogy olyan dolgokat képviseljenek, amikben nem hisznek, vagy amik ellenkeznek az értékrendjükkel.

Magabiztosak

Sok ember közvetít olyan képet magáról, ami esetenként távol áll a valóságtól. Ők joggal tartanak attól, hogy egyszer kiderül, mégsem olyan okosak, szellemesek vagy magabiztosak, mint ahogyan azt a környezetüknek mutatják. A hiteles, önmagukhoz hű emberekben azonban nincs félelem, hiszen őszintén, hazugságok nélkül élnek. Nincs rejtegetnivalójuk, mivel mindig is olyannak mutatták magukat, amilyenek. Akit pedig nem bénít a félelem, az sokkal magabiztosabban, és nyugodtabban éli az életét is.

Kerülik a felszínes beszélgetéseket

„A nagy emberek eszmékről beszélnek, az átlagos emberek dolgokról, a kis emberek pedig más emberekről” – Eleanor Roosevelt szavai, akár a jelmondatuk is lehetne. Nem fecsérlik az idejüket felszínes emberekre, ők ugyanis az igazi értékekben hisznek. Nincs energiájuk, sem kedvük a bájcsevejekre, a pletykálástól pedig kirázza őket a hideg. Inkább a mély beszélgetéseket preferálják: ha egy önazonos ember valakitől megkérdezi, hogy érzi magát, az valóban érdekli, és őszinte választ is vár cserébe.

Nem fogadnak el meggondolatlanul tanácsot

Nem arról van szó, hogy az önazonos emberek ne fogadnának el tanácsokat – éppen ellenkezőleg. Felismerik, ha segítségre van szükségük, azonban, ha valakitől tanácsot kapnak, nem ugranak fejest rögtön a megvalósításba. Kritikusan végiggondolják, milyen hatással lenne az életükre a dolog, és csak hosszas megfontolást követően döntenek arról, elfogadják-e a tanácsot.

Nem panaszkodnak a problémáikról

Az emberek általában akkor panaszkodnak, ha olyan helyzetbe kerülnek, amiről azt hiszik, mások sodorták őket bele, és a megoldás sem tőlük, hanem másoktól függ. Ezzel ellentétben, aki önazonos, az felelősséget vállal a tetteiért, és tudja, hogy a megoldás sosem mástól, hanem saját magtól várható – éppen ezért az időt is sajnálja a panaszkodásra.

Zsigerileg motiváltak

Mivel nagyon jól ismerik magukat és a céljaikat, nem mástól várják, hogy motiválja őket. Tisztában vannak vele, mit kell tenniük, hogy elérjék, amit szeretnének, ez pedig lelkesedéssel és lendülettel tölti el őket.

A legjobbat igyekeznek kihozni minden helyzetből

Nem keseregnek, ha valami nem úgy történik, ahogyan szeretnék, optimizmusuknak és pozitív gondolkodásuknak köszönhetően igyekeznek minden helyzetben megtalálni a jót. Nehézségek esetén nem nyafognak és nem búslakodnak, hanem számba veszik a lehetőségeket, és azok fényében próbálnak változtatni a dolgokon.

Nem lesznek lelki betegek attól, ha valaki nem szimpatizál velük

Ismerik a saját értékeiket és hiányosságaikat, és azt is tudják, hogy az emberek annyira különbözőek, hogy képtelenség mindenkinek megfelelni, szimpatikusnak lenni. Nem is akarnak! Viszont nagyon hamar felismerik, ha valaki olyannal találkoznak, aki érdemes a figyelmükre.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: huffingtonpost.com