40 hasznos kertészkedési tipp a tervezéstől a gondozásig

Reményeink szerint hamarosan beköszönt a régen várt tavasz és végre kiszabadulhatunk a kertbe egy kicsit kikapcsolódni. Addig is, amíg ez megtörténik, megmutatjuk, hogy mire kell figyelni a kerttervezésnél, a virágfajták megválasztásánál vagy éppen a gyep rendben tartása során.

Segédlet a kerttervezéshez

1. Egy kockás papíron nagyon könnyű méretarányos kertet tervezni, vagyis ha kertépítő projektbe vágnátok a fejszéteket, előbb mindig érdemes a ház és a telek alaprajzát elkészíteni.

2. A tervezésnél érdemes saját kis naplót készíteni azokról a virágokról, amiket ültetnétek, mert így előre láthatjátok, melyek férnek meg egymás mellett.

3. Vegyetek egy öröknaptárat, és jegyezzetek fel benne mindent fontos időpontot az ültetéstől kezdve egészen a virághagymák eltávolításáig. Ha így tesztek, nem maradhat ki egyetlen feladat sem, ráadásul a naptárat újra és újra felhasználhatjátok.

4. A kert kialakításánál vegyétek figyelembe az évszakokat! Amennyiben nemcsak egynyáriakat, hanem például örökzöldeket is ültettek, télen is gyönyörködhettek a környezetben.

5. Ahhoz, hogy az udvarotok nagyobbnak tűnjön a valós méreténél, érdemes különböző magasságú vízszintes rétegeket létrehozni benne, például alacsonyabb és magasabb bokrokkal, virágágyásokkal, cserjékkel. Ezekkel a mélység illúzióját kelthetitek, így az egész udvar méretesebbnek fog tűnni.

6. Tetszenek az angol stílusú kertek? Akkor kerítsétek körbe a telket fehér kerítéssel, ültessetek sok rózsát, levendulát, és még több érdekes virágot.

7. Soha ne dobjátok ki a törött terrakotta cserepeket, mert még hasznukat vehetitek, amikor a növényeket kell felcímkézni – ezeket a papírral szemben nem fújja el a szél –, sőt, akkor is, ha például rusztikus benyomású kertet szeretnétek kialakítani.

8. A romantikus kerthez elég csupán egyetlen kiegészítő: a rózsalugas. :)

9. A sűrűn benőtt cserje és bokornövények télen kifejezetten praktikusak, mert felfogják a hideget és a szelet. Állítólag ezzel a módszerrel akár 25%-ot is megtakaríthatunk a fűtési költségekből.

10. A madáretetőt legalább 1-2 méterre tegyétek az ablaktól, hogy a madarak biztonságban érezzék magukat falatozás közben, de még láthatóak legyenek odabentről is.

11. Tévhit, hogy a virágok azt kedvelik, ha napi 8-10 órát a napon tölthetnek. Még a legfényigényesebb növény sem szeret 5-6 óránál többet napon lenni – erre ügyelni kell a kert kialakításánál!

A „kertész lak” kialakítása

12. A kerti szerszámokat tegyétek egy kosárba, esetleg egy golfütő tartóba, így nem kell őket keresni, mindig kéznél lesznek.

13. A kapa, a gereblye és a többi kerti eszköz éle hamar tompává válik, de egy kézi reszelővel könnyen kiküszöbölhetitek a csorbát – szó szerint. Az eszközt bármelyik barkácsboltban megvásárolhatjátok.

14. A kis kuckót, ahol a szerszámokat vagy éppen az üres kaspókat tároljátok, úgy alakítsátok ki, hogy praktikus legyen, vagyis érdemes könnyen tisztítható burkolatot használni, illetve mosdókagylót felszerelni benne, hogy ne a lakásba hordjátok be a virágföldet, a sarat.

15. A kiürült joghurtos poharak tökéletesek a palánták nevelgetésére, mert óvják őket a hidegtől.

16. Sose tegyétek el a szerszámokat koszosan! Mindig tisztítsátok le őket, és töröljétek szárazra, mert a rozsda, illetve a téli hideg tönkreteheti őket.

A növények igényeinek kielégítése

17. A termőtalajt inkább áztassátok, semmint gyakorta locsoljátok, mert a növények gyökerei így könnyebben fel tudják venni a szükséges nedvességet.

18. Ne féljetek ötvözni a különböző fajtájú, magasságú, színű növényeket! Az eklektikus érdekes, különösen, amikor épp virágzási időszak van.

19. Amennyiben nem vagytok biztosak abban, hogy a vetőmagok még felhasználhatóak, próbáljátok ki a következő trükköt: egy légmentesen zárható tasakba tegyetek egy nedves papírtörlőt és szórjatok bele 3-4 magot is. Tegyétek meleg helyre, majd 3-4 nap múlva nézzétek meg az eredményt. Ha kicsíráztak, máris veteményezhetitek őket.

20. Ha egy fa árnyéka túl sötét, és nem tudtok semmit a tövébe ültetni, szórjatok rá vörös talajtakarót. Ettől az egész letisztultabbnak és természetesnek tűnik.

21. Mielőtt a palántákat kiültetnétek, egy-két hétig tároljátok a szobában és közben műtrágyázzátok, így könnyebben hozzászoknak majd a kinti környezethez.

22. Sosem szabad napsütéses időben ültetni, várjátok meg, amíg beborul vagy legalábbis elfelhősödik kicsit az ég. Amikor pedig elültettétek a magokat, palántákat, hajtásokat, sose felejtsétek el alaposan átitatni a földjüket!

23. Ne vásároljatok olyan növényt, aminek a levelei sérültek vagy jól láthatóan nem egészségesek.

24. A kertbe hullott faleveleket érdemes minél hamarabb összetakarítani, mert ha egyszer eláztak, sokkal nehezebb őket felszedni.

25. Ha a kandallóból vagy a kéményből összegyűjtött kormot a rózsák vagy liliomok talajába forgatjátok, a szirmok sokkal mélyebb színvilágúak lesznek.

26. Rengeteg olyan növény létezik, ami nemcsak szép, hanem a kártevők ellen is hatásos. Érdemes átbogarászni korábbi cikkeinket a témában.

27. Ha a konténerkertészkedést választjátok, ügyeljetek rá, hogy fokozatosan szoktassátok az elültetett növényeket a naphoz. Érdemes egy fedővel letakarni a virágládák tetejét és napról-napra több napfényt beengedni, hogy a virágoknak legyen idejük megszokni az új klímát.

28. Hacsak a nagy szárazság és meleg nem indokolja, bőven elég a bokrokat, cserjéket, fákat hetente egyszer – de akkor alaposan – meglocsolni.

Ami a virágokat (és zöldségeket) illeti

29. Ha azt szeretnétek, hogy a kertetekben sok pillangó tanyázzon, akkor gondoskodjatok folyamatosan virágzó növényekről, mert a lepkék imádják a frissen kinyílt bimbók és kihajtott rügyek illatát.

30. A hunyorkafélék akár már kora decembertől egészen áprilisig virágozhatnak. Ha tavasszal elültetitek őket, a hóréteg olvadásával nagy meglepetésben lehet részetek.

31. A futórózsa és az erdei zsálya a nyár során többször is virágba borul, érdemes belőlük több színt is ültetni.

32. Paradicsomot nevelni az egyik legegyszerűbb dolog – ha háztáji zöldségre vágytok, ezzel kezdjétek!

33. A madaraknak és a lepkéknek is szükségük van egy olyan helyre, ahol meghúzhatják magukat az eső, a szél és a ragadozók elől. A füttyös kedvencek a fák lombjaiban érzik magukat igazán jól, míg a pillangók kedvelik a szőlővel vagy borostyánnal borított kerítéseket, falakat.

34. A levendula remekül tolerálja a száraz, napos időjárást, tehát azoknak való, akiknek a kertjébe sokat besüt a nap, illetve, akik előszeretettel felejtik el a locsolást.

35. A menta, a borsmenta és a csobormenta illatát a hangyák egyáltalán nem kedvelik, ezektől a növényektől távol tartják magukat – és a felderítő útvonalukat is.

36. Kisgyerekek és kisállatok mellé nem ajánlott mérgező virágokat ültetni, mert egyetlen pillanat alatt megtörténhet a baj. Amivel biztosan vigyázni kell az többek között a leander és az azálea!

37. A futónövények nagyon hasznosnak bizonyulnak, ha szeretnétek a ház falát picit feldobni. A korall lonc és a holdvirág szépek, látványosak és nem utolsó sorban az illatuk is jó.

Csak az a szép zöld gyep

38. Az igazán zöld gyep titka a talaj megfelelő magnézium- és vastartalmában rejlik. Amennyiben ezek a tápanyagok adottak, a fű zöldebb lesz, mint a szomszédnál. ;)

39. Nyilván nagyon sok tényezőtől függ, milyen gyakorisággal kell öntözni a pázsitot, de összességében elmondható, hogy heti körülbelül 10 mm csapadékra van szüksége. Ezt úgy a legegyszerűbb kiszámolni, hogy egy üres konzervdoboz belsejében bejelölitek a 2,5 cm-es magasságot, majd kiteszitek a gyep szélére. Ha a víz eléri a vonalat, akkor nincs szükség több locsolásra.

40. Még egy gondolat a fűről: soha ne vágjátok 5 cm-nél rövidebbre, mert úgy nem annyira mutatós. Az 5 cm az a határmezsgye, ahol még nem túl hosszú, de nem is túl rövid – jól esik a meztelen lábujjakkal belelépni. :) A pázsitnak amúgy sem tesz jót a gyakori nyírás.

Még több hasznos kertészeti tippet olvashattok a Nők Lapja 2017-es Kert és Virág különszámában.

Szöveg: D.A.

Forrás és fotó: countryliving.com