Legutóbbi rovarűző növényes cikkünk után kapcsán többen érdeklődtetek, hogyan lehet például a harlekin katicát vagy a poloskát távol tartani az otthonunktól, ezért közkívánatra gyűjtöttünk néhány alternatívát, amik segíthetnek elűzni a hívatlan vendégeket.

Krizantém

A krizantémban található piretrintől a harlekin katica vagy más néven ázsiai katica – ami nem összetévesztendő a hétpettyessel – egyszerűen irtózik, így ha szorosan az ablak közelébe ültettek belőle, kisebb az esélye, hogy a bogárféle bejut a lakásba. Az anyagot egyébként számos rovarirtó készítménynél is használják, nem véletlenül.

Fodormenta

A mentolos illatokat egyetlen rovar vagy bogár sem kedveli, de a harlekin katicák és a poloskák különösen visszataszítónak találják a friss aromát.

Citromfű

A citromfűben található illóolaj a mi orrunknak kellemes, viszont a poloskák irritálónak találják, akárcsak a szúnyogok. Bármilyen citrusos növényt ültettek az erkélyre, vagy akár a veranda közelébe, azzal csakis jót tehettek!

Petúnia

A cikornyás levelű petúnia nem pusztán a balkon éke, hanem hatékony rovarűző is, bár ezt kevesen tudják róla. A poloska- és kabócafajtákat ügyesen likvidálja az ember közeléből, ugyanakkor finom illata a méhek számára nagyon is csábító. Erre érdemes gondolni ültetés előtt!

Fehér üröm

A reuma ellen használt fehér üröm illóolaja távol tartja a bolhákat és a darazsakat is, de mivel ez egy bokros növény, inkább kertekbe érdemes ültetni, vagy legalábbis nagyobb erkélyekre, hogy elférjen.

Sarkantyúvirág

Ha a mezei poloska, netán a molylepke okoz komoly gondot az otthonotokban, akkor szép, színes sarkantyúvirággal tudtok ellenük védekezni. A virág olyan kémiai anyagot bocsájt a levegőbe, amit a ragadozó rovarok nem szeretnek, ezért nem is szívesen mennek a közelébe.

Szöveg: D.A.

Forrás: independent.co.uk, helloglow.com, mnn.com

Fotó: Thinkstock