A walesi herceg több mint 35 évvel ezelőtt kezdte építeni különleges organikus kertjét vidéki birtokán, az angliai Gloucestershire megyében található Highgrove-ban. Oravecz Éva Csilla írása.

karoly kertje 1

Károly herceg számára kezdettől minden adott volt ahhoz, hogy megalkossa álmai kertjét. Volt elképzelése arról, pontosan milyen kertet szeretne, s ehhez kimeríthetetlen források álltak rendelkezésére, és annyi segítség, amennyire szüksége volt. A területet 1980-ban vásárolta, s azóta teljes szívét és lelkét beletette a kert átalakításába. Amikor átvette, egyetlen virágágyás nem volt itt, sem árnyat adó, a tűző nap elől védelmet nyújtó menedékek. Mára azonban az övé lett az egyik leghíresebb organikus kert a világon, tele izgalmas, dinamikus elképzelésekkel és megközelítésekkel. Károly herceg kertjéből rengeteget lehet tanulni, egyszerre érezhető benne a kertészkedés iránti szenvedély és mind a különböző kertészeti irányzatok, mind a kertdizájnok pontos ismerete.

karoly kertje 2

CSAK EGY ÜRES FEKETE VÁSZON VOLT

A walesi herceg közismerten nagy utazó, érdeklődési körébe pedig sok minden beletartozik: képzőművészet, építészet, vadvilág és ökológia, fák és erdők, mezőgazdaság és környezetvédelem. Ráadásul szívesen ragad ecsetet, s tisztában van a fény, a színek, a kompozíció és az egyensúly szerepével a vizualitásban. Mindezen szenvedélyei természetesen hatást gyakorolnak kert- és tájépítészeti elképzeléseire is.

Károly herceg imád kertészkedni, és annak nemcsak a művészi, tervezői fázisát élvezi, hanem a fizikai, technikai részét is. A kerek elképzelés, társulva azzal az örömmel, amit a kert szemmel láthatóan okoz gazdájának, valamint az elkötelezett, hosszú távú, rendszeres és abszolút földközeli megközelítés különleges kertet eredményezett. A herceg nem amatőr kertész, alkalmazottai állítása szerint mindennapi a részéről, hogy amint belép a bejárati ajtón, azonnal gumicsizmát húz, és már indul is a kertbe, a nála jóval fittebb és fiatalabb kertésze pedig alig tudja tartani a tempót a 69. évében járó herceggel.

Amikor annak idején megvásárolta a területet, legfőképpen azért választotta ezt a helyet a letelepedéshez, mert a kert akkor még olyan kidolgozatlan állapotában volt, hogy azt üres fekete vászonként használhatta. Nem volt itt más, csak egy öreg cédrus, amit azóta sajnos ki kellett vágni, mert menthetetlenül beteg volt, és egy gyönyörű, de elhanyagolt, 18. századból származó fallal körülvett konyhakert. A hercegnek egészen az alapoktól kellett saját kertjét létrehoznia, s ez a gondolat nagyon is a kedvére való volt. Nem akart vegyszereket használni, csakis természetes trágyát, és rengeteg sövényt és fát ültetett, hogy azok gyógyítsák meg a végletekig kimerült, kizsigerelt területet.

Arról, hogy mindebben ki segített a hercegnek, illetve sok más érdekességről a Nők Lapja 2017-es Kert és Virág különszámában olvashattok.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Getty Images, Puzzlepix