retro-tancos-filmek

Táncos nosztalgia – Filmek a nyárra, ha szeretted a Dirty Dancinget

Ezekre a retró filmekre roptuk a besötétített szobában.

Odakint tűző napsütés, nyári forróság, de a hűvös szobában, a lehúzott redőnyök mögött a kánikula ellenére is megvolt a program a fülledt napokra: táncos filmeket nézni a nappali kanapéján fekve. Gyerekkoromban nagymamámmal a korai Vad Angyal részek után gyakran folytattuk a jóleső heverészést a tévé előtt, miközben rendbe belebotlottunk az előző esti filmek délelőtti ismétléseibe.

Míg Johnny Castle Baby-t dobálta a vízben és Tony Manero is a diszkó csillogó parkettjére lépett, nagymamám borsót fejtett, én pedig a képernyőt bámulva fejben már fogalmaztam anyukámnak a monológot, miért is kell feltétlenül beíratnia engem táncórára.

Bár a nyári táncfilm-maratonok már csupán kedves emlékek, szerencsére felnőttként bármikor újraélhetjük ezeket a romantikus zenés történeteket. Sőt, már reklámszünet nélkül, akár gyors egymásutánban is ledarálhatjuk retró kedvenceinket. A most következő kultikus táncos filmek, amellett, hogy garantáltan visszarepítenek az időben, hőségprogramnak sem utolsók. És talán még a betanult koreográfiák is felrémlenek a nosztalgikus képsorokat nézve.

Grease

Grease retró táncos filmek

Fotó: Paramount Pictures

Ha még élénken él bennünk a júniusi évzárók hangulata, kezdjük a középiskolai musicalek kvintesszenciájával, az 1950-es évekbe repítő Grease-el, mely romantikus kultfilmként örökre beírta magát a hollywoodi táncos produkciók nagykönyvébe. A történetet már mind ismerjük. John Travolta, mint a vagány Danny Zuko és Olivia Newton-John, vagyis a kedves Sandy Olsson nyári románcából az iskolai legendárium szenzációja lesz, tele fülbemászó dallamokkal, emlékezetes táncjelenetekkel és vibráló karakterekkel.

A Dirty Dancing rajongói a Grease magával ragadó táncjeleneteiben és a külön világokat képviselő szerelmesek vonzalmában találhatnak kedvükre való párhuzamot. A képernyőről is ragályos energia, a szerelem formáló ereje és az ikonikus zenés pillanatok nosztalgikus utazásra hívnak, mely a Dirty Dancing katartikus hangulatát idézi. 

Édenkert a javából

retro-tancos-filmek

Fotó: New World Pictures

Az eredetileg Girls Just Want to Have Fun címen futó film már csak ismerősen csengő betétdaláról is azonnal beugrik, de az 1980-as, ’90-es évek táncfilmjeinek rajongói garantáltan emlékeznek még Sarah Jessica Parker és Helen Hunt verhetetlen kettősére. A történet szerint Janey és Lynne arról ábrándoznak, hogy egy napon kedvenc televíziós műsorukban táncolnak majd, de a meghallgatásokon, versenyeken és középiskolai drámákon túl még Janey apja is útjukat állja az álmaikhoz vezető úton.

Ám a lányok nem hagyják magukat!

A Dirty Dancinghez hasonlóan ez a rendkívül szerethető film is dinamikus táncjelenetekkel oldja a felnőtté válás konfliktusait, miközben szórakoztat és az első pillanattól fogva felültet a nosztalgiavonatra. Már csak Cyndi Lauper hiányzik az induláshoz. 

Kötelező táncok

retro-tancos-filmek

Fotó: Miramax

Mielőtt elhozta volna nekünk a Moulin Rouge!, A nagy Gatsby és az Elvis lehengerlő látványvilágát, a különc rendező, Baz Luhrmann egy lenyűgöző táncos filmmel robbant be a köztudatba, mely egyenesen a versenyszféra kulisszatitkaiba vezeti a nézőket. A Kötelező táncok című káprázatos romantikus filmben Scott Hastings bajnokot követve

a profi társastánc varázslatos, ám olykor kegyetlen világába nyerünk bepillantást.

Ám ez az ellentmondásos világ csak még jobban felbolydul, amikor Scott a rút kiskacsának titulált tanulót, Frant választja meg új partnerének. A Kötelező táncokat a nem mindennapi, szenvedélyes románc és a lélegzetelállító tánckoreográfia teszi izgalmas alternatívává, ha már kívülről fújjuk a The Time of My Life taktusait. 

Dirty Dancing sorozat (1988)

retro-tancos-filmek

Fotó: Vestron Television

A feldolgozásokat gyakran éri az a kritika, hogy nem mérhetők az eredeti alkotásokhoz, ám az 1988-as Dirty Dancing tévésorozat külföldön óriási sikernek örvendett. (Az IMDb filmes oldalon van, aki egyenesen jobbra értékelte, mint az 1987-es original változatot.)

Mindenesetre akár szigorú rajongók, akár csupán elfogulatlan nosztalgiázók vagyunk, érdemes egy pillantást vetni Abigail Breslin és Colt Prattes Baby-Johnny párosára is, akik a filmmel ellentétben itt hosszabb epizódokon keresztül tárják fel karaktereik mélyebb motivációit. A szereplők hátterén túl a korszak társadalmi problémái is megelevenednek a Kellerman szálloda díszletei között, ahol természetesen a forró szenvedély és a látványos táncjelenetek is reflektorfénybe kerülnek.

Ha mégsem szeretnénk kísérletezni, folytassuk a kubai ritmusokkal operáló Dirty Dancing: Havanna Nights című filmmel, melyben Romola Garai és Diego Luna lobbantják lángra a táncparkettet a forradalom küszöbén. 

Step Up

retro-tancos-filmek

Fotó: Buena Vista Pictures

Képzelhetjük, milyen érzelmeket váltott ki a Step Up franchise első része, ha a két főszereplő a parketten túl sem volt képes elengedni egymást. Bár Channing Tatum és Jenna Dewan útjai azóta különváltak, ebben a kultikussá vált, modern táncos filmben karaktereik sorsa, különbözőségük ellenére összefonódik. És nem is akárhogyan. A történet szerint a hátrányos helyzetű, de tehetséges utcai táncos, Tyler Gage összetűzésbe kerül a törvénnyel, közmunkáját pedig egy rangos művészeti iskolában kell letöltenie.

Itt ismerkedik meg Norával, az elkötelezett balettnövendékkel, kettejük tudásának és stílusának ötvözése pedig olyan energiákat szabadít fel, mely még számukra is meglepetést okoz. Érdemes többször is megnézni a finálé táncot, szerintem az egyik legjobb csoportos táncjelenet az egész Step Up-szériában. 

Vezet a ritmus

retro-tancos-filmek

Fotó: Tiara Blu Films

Antonio Banderas és fülledt latin ritmusok? Sokunknak már ez is elég lenne egy felejthetetlen táncos filmhez, de az igaz történet alapján készült Vezet a ritmus szerencsére nem csupán a részrehajló nézőket tudta elcsábítani. A spanyol színész állítólag először visszautasította a szerepet, ám miután látta a Pierre Dulaine tánctanárról készült dokumentumfilmet – ő dolgozta ki a Dancing Classrooms szociális és érzelmi fejlesztőprogramot rászoruló gyermekek és családjaik jóllétének javítására –, lenyűgözőnek találta. 

A történet szerint Pierre Dulaine díjnyertes táncoktató, akit New York egyik legkeményebb iskolája szerződtet, hogy gatyába rázza az intézmény bajkeverőit. A srácokat mi sem érdekli kevésbé, mint Pierre és a klasszikus tánclépések, ám amikor a temperamentumos oktató őszinte érdeklődést mutat a fiatalok iránt, a gyerekekben a tánc hatására újra feltámad az eltemetett lelkesedés. 

Hölgyválasz

retro-tancos-filmek

Fotó: Miramax

A Richard Gere és Susan Sarandon főszereplésével készült Hölgyválasz az 1996-os, azonos című japán film remake-je, melyet az amerikai közönség is élvezetesnek talált. A remek castingon és a vérpezsdítő mozdulatokon túl a film zenéje is fülbemászó. Nem mellesleg itt Jennifer Lopez és a Grease Broadway-musicalben debütált Richard Gere is megcsillogtathatta kivételes tánctudását.

A chicagói ügyvéd, John Clark (Richard Gere) élete kívülről tökéletesnek tűnik.

Szerető feleség és két gyerek várja haza, karrierje irigylésre méltó, mégsem találja magát. Úgy érzi, élete nagy része egyhangúan telik, mígnem egy napon, a vonaton ülve figyelmes lesz egy fiatal nőre, aki a lerobbant Miss Mitzi’s stúdióból bámul rá vissza az éjszakában. A pillantás szinte kísérti a férfit, mígnem bátorságot gyűjt és bemegy a stúdióba, hogy beiratkozzon egy kezdő tánctanfolyamra. A mozgás, a zene és a szenvedély új színeket ad John szürke hétköznapjainak. 

A való életben is átélnéd a Dirty Dancing hangulatát? Mutatunk néhány szuper tematikus filmes programot. 

Kiemelt kép: Tiara Blu Films; New World Pictures; Vestron Television