Majdnem egy pornósztár kapta a Grease egyik kulcsszerepét

Már a szerződést is megkötötték, de a stúdió keresztülhúzta a producer terveit.

A néhai pornósztárra, Harry Reemsre (születési nevén Herbert Streicherre) az 1972-es Mélytorok, valamint az 1973-mas The Devil in Miss Jones című, klasszikusnak számító felnőttfilmekben nyújtott alakítása miatt figyeltek fel, és ezeknek köszönhetően ajánlottak neki kulcsszerepet a Grease-ben John Travolta és Olivia Newton-John mellett.

Mi több, le is szerződtették Calhoun edző szerepére (a történet szerint ez a karakter segít a Travolta alakította Danny Zukónak abban, hogy lenyűgözze az Olivia Newton-John által megformált Sandyt), a karaktert azonban végül nem a pornókirály, hanem a komikus Sid Caesar alakította. „Allan Carr [a producer] azt akarta, hogy a pornósztár Harry Reems játssza ezt a szerepet” – kotyogta ki Randal Kleiser rendező a The Hollywood Reporter It Happened in Hollywood című podcastjánek legutóbbi epizódjában. „Konkrétan fel is vette őt, de aztán a stúdió azt mondta: »Nem, nem, nem. Ezt nem teheted meg«. Így hát ki kellett rúgniuk” – avatta be a nagyérdeműt a meghiúsult szereplés miértjeibe Kleiser.

Harry Reems 1975 körül (Fotó: Michael Ochs Archives / Stringer via Getty Images)

A rendező azt is elmesélte, hogy Reemset (érthető módon) teljesen lesújtotta a döntés, mivel ez lehetett volna az ő nagy lehetősége arra, hogy kitörjön a pornózásból, és végre az igazi, előkelő filmes világhoz csatlakozzon. „Allan annyira rosszul érezte magát [a történtek miatt], hogy saját zsebből 5000 dollárt (ma nagyjából 2 millió forintot – a szerk.) adott Harrynek” – emlékezett vissza Kleiser.

Érdekes módon egyébként nem Reems volt az egyetlen, aki helyett végül mást választottak a musical egyik szerepére. Az augusztusban, 73 évesen elhunyt Olivia Newton-John helyett például eleinte Carrie Fishert, Susan Deyt, Deborah Raffint de még Marie Osmondot is komolyan fontolóra vették a készítők Sandy szerepére.
Kleiser bevallotta, ő is hezitált ezt illetően, és később Travolta volt az, aki meggyőzte őt Newton-John rátermettségével kapcsolatban. „Csodálatos hangja volt, nem gondoltam, hogy nála megfelelőbb személyt találhatnánk az univerzumban Sandy szerepére” – mondta Travolta egy korábbi interjúban, hozzátéve, hogy Newton-John szerepeltetése akkoriban olyasmivel ért fel, mintha „ma Taylor Swiftet tennénk ebbe a szerepbe”.

A Pomádénak egyébként 1982-ben készült egy második része is, amiben nem Carrie Fisher, Susan Dey, Deborah Raffin de még csak nem is Marie Osmond, hanem a pályakezdő Michelle Pfeiffer játszotta a főszerepet. Ebben a változatban sem szerepelt egyetlen pornósztár sem.

Harry Reems

Herbert John Streicher 1947. augusztus 27-én született egy amerikai zsidó család harmadik gyerekeként. Apja, Don Streicher kereskedőként, majd bukmékerként dolgozott, később pedig a nyomdaiparban helyezkedett el – ennek a munkának köszönhetően lett elég gazdag a család ahhoz, hogy a New York-i Westchesterbe költözzenek. Édesanyja, Rose modell volt. Harry 1965-ben, 18 évesen a Pittsburghi Egyetem fogorvosi szakára nyert felvételt, de helyette inkább bevonult az Egyesült Államok tengerészgyalogságához. 1967-ben, miután leszerelt, a manhattani East Village-be költözött a színészi babérokra törő bátyjához és a annak kótársához. Ekkor indult az ő korai, nem pornófilmes színészi karrierje is.

Az amerikai pornókirály Harry Reems és a francia pornókirálynő Pénélope Lamour Párizsban, 1975. szeptember 26-án. (Fotó: François LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images)

Minden megváltozott azonban, amikor Eduardo Cemano filmrendező őt választotta ki a The Deviates című filmjének egyik hardcore jelenetéhez – ezután ugyanis tömegével keresték felnőtt filmekhez Reemst. Leghíresebb szerepei: Doctor Young az 1972-es Mélytorok című pornográf kultikus klasszikusban, valamint a Tanár az 1973-as The Devil in Miss Jones című klasszikusban. Az 1970-es években és az 1980-as évek közepéig a felnőttfilmipar egyik legjelentősebb előadója volt. Ő lett az első amerikai színész, akit kizárólag egy filmben való szereplése miatt állítottak bíróság elé. A Mélytorokban való alakítása vezetett ahhoz, hogy 1974 júliusában az FBI ügynökei New Yorkban letartóztatták, majd 1975 júniusában a Tennessee állambeli Memphisben vádat emeltek ellene „obszcenitás államhatárokon átívelő terjesztésére irányuló szövetségi összeesküvés” vádjával. A tárgyalások során Hollywood és New York számos ismert híressége támogatta őt, többek között Jack Nicholson, Warren Beatty, Shirley MacLaine, Richard Dreyfuss, Colleen Dewhurst, Rod McKuen, Ben Gazzara, Mike Nichols, Julie Newmar, Dick Cavett, George Plimpton és Stephen Sondheim. Nicholson, Beatty és Louise Fletcher állítólag még tanúskodni is hajlandóak lettek volna mellette a tárgyaláson.

1982-ben, nyolc év szünet után Reems visszatért a pornóba a Society Affairs című filmmel, amiért állítólag hat számjegyű fizetést kapott. 1985-ben visszavonult a filmezésből, majd 1989-ben évekig tartó kábítószerfüggőség és hajléktalanság után a gyógyulás útjára tért. 1990-ben feleségül vette az erősen vallásos Jeanne Sterret-t, akivel síelés közben ismerkedett meg. A pornózás befejeztével egykori művésznevét megtartva, Harry Reemsként az ingatlanpiacon is sikeres karriert futott be.

2013. március 19-én, 65 éves korában hasnyálmirigyrákban hunyt el, gyermekei nem voltak.

Kiemelt kép: Olivia Newton John és John Travolta a Grease premierpartiján a Paramount Studióban, 1978. június 13-án – Fotó: Brad Elterman/FilmMagic via Getty Images