Mi volt valójában John Travolta és Olivia Newton-John között?

Vannak filmek, amik sosem avulnak el. Ilyen a Pomádé című zenés klasszikus is, ami kapcsán sokakban felmerült, hogy a Sandy-Danny szerelmespárt játszó színészek vajon az életben is összejöttek-e...

Imádjuk a zenés-táncos filmeket. Nemrég számoltunk be róla, hogy a Dirty Dancing folytatást kap, a Pomádét (Grease)pedig akárhányszor újra tudjuk nézni. (Tudtátok, hogy a Pomádénak is készült 2. része, amiben a pályakezdő Michelle Pfeiffer játszotta a főszerepet?) John Travolta és Olivia Newton-John párosa annyira meggyőző volt a filmvásznon, hogy a rajongók az életben is szívesen látták volna őket együtt. Travolta és a színésznő a mai napig nagyon szeretetteljesen viselkednek egymással, így felmerül a kérdés, vajon több volt-e köztük barátságnál a forgatás idején. Az Amomama felgöngyölítette az ügyet.

Olivia Newton-John el sem akarta vállalni a szerepet

A Grease című musical a a 20. század egyik legnagyobb bevételt hozó amerikai filmje lett, amely Jim Jacobs szövegíró és Warren Casey középiskolai tanár azonos című musicaljének adaptációja. A darabot 1971 februárjában mutatták be Chicagóban. A Paramount Pictures stúdió úgy döntött, hogy nekifut a megfilmesítésnek, annak ellenére, hogy nem jósoltak nagy jövőt a projektnek. A filmet 1978. június 16-án mutatták be, és kasszarekordokat döntött: 6 millió dolláros költségvetésből készült, és több mint 300 millió dollár bevételt hozott.

A filmklasszikus két középiskolás diákról, Danny Zukóról és Sandy Olssonról szól, akik szenvedélyesen egymásba szeretnek. Travolta castingja után kérdéses volt, hogy ki fogja játszani a női főszerepet. Newton-John akkor már a harminchoz közeledett, és egy sikeres énekesi karrier közepén tartott, a zenére akart koncentrálni. Don’t Stop Believin’  (Ne szűnj meg hinni) című önéletrajzi könyvében azzal magyarázta a tétovázását a szerep elvállalásával kapcsolatban, hogy 28 évesen már nem tudna gimnazistát játszani. Az ausztrál származású színésznő abban sem volt biztos, hogy menne-e neki az amerikai akcentus. Allan Carr producer sikertelenül győzködte a színésznőt.

Sandy és Danny (Fotó: Paramount/Getty Images)

Travolta bedobta a sármját

Végső megoldásként a producer az akkor 23 éves Travoltát küldte el, hogy beszéljen Newton-Johnnal, aki végül beadta a derekát. Első találkozásukra visszaemlékezve Newton-John azt mondta, kihívás volt nemet mondani neki, és azonnal barátok lettek: „Amikor kimentem, hogy köszöntsön, azok a lenyűgöző kék szemek és a világ legkedvesebb mosolya fogadott. John Travolta szemtől szemben tiszta örömet és szeretetet sugároz. Aznap egy nagy öleléssel üdvözölt, mintha már életre szóló barátok lennénk. Hogy is mondhatna bárki nemet John Travoltának?”.

Ezután egy próbafelvételen nézték meg, hogy működik-e a kémia a színészek között.

Még mielőtt megszólaltak volna, mindenki számára egyértelmű volt, hogy az isten is Danny-nek és Sandynek teremtette őket.

„Mindenki nevetett, annyira nyilvánvaló volt az egész ” – írta Newton-John. A film afterpartyján a két színész szenvedélyes csókot váltott egymással. A Frenchie-t alakító Didi Conn elárulta, hogy Travolta és Newton-John csókja valódi volt: „Érted, egy pillanatra meglepődött (Newton-John), aztán viszonozta. Édes és nagyszerű. Abban a pillanatban nem színészkedtek, olyan volt, mintha Travolta esélyt kapott volna, és élt vele. Valóságos volt, tényleg”.

Olivia Newton-John és John Travolta csókja a Pomádé partiján a os Angeles-i Paramount stúdióban 1978-ban (Fotó: Brad Elterman/FilmMagic)

És mit mond a két érintett?

Évekkel a közös forgatás után a színészek megerősítették, hogy valóban volt szexuális vonzódás közöttük. „Igen, kedveltük egymást, és volt közöttünk vonzalom” – vallotta be Newton-John. Travolta pedig így nyilatkozott: „Azt hiszem, ezt látható volt a You’re the One that I Want című dalbetét közben. Ott szinte kirobbant ez a feszültség.”

Newton-John azt is elmesélte, hogy Travolta olyanokat mondott neki a forgatáson, hogy „minden férfi álma, hogy ő legyen a barátnője”. A színésznő szerint bár tagadhatatlan volt a kémia közte és Travolta között, soha nem randiztak volna, mert akkoriban mindketten párkapcsolatban éltek. Newton-John hozzátette, hogy mindketten hűségesek voltak, és a film után az életük ugyanúgy folytatódott:

„Az igazság az, hogy Johnnal sosem mentünk túl a barátságon, annak ellenére, hogy a rajongók nagyon szerették volna, ha a való életben is egy pár leszünk“.

Memoárjában felidézte, hogy amikor megkérdezte erről Travoltát, ő hasonlóképpen fogalmazta meg a történteket.  Azt mondta, hogy mindkettőjüknek voltak partnerei, akik iránt tisztelettel viseltettek. És ennyi. De ettől még voltak érzéseik egymás iránt. „Néhányszor majdnem megtörtént köztünk, de nem történt meg. Néha az élet rossz időzítést kínál. Jó barátoknak kellett maradnunk” – fogalmazott a színésznő. 

Mindig számíthatnak egymásra

A páros nemcsak romantikus értelemben állt közel egymáshoz, hanem valódi barátokká váltak Newton-John a forgatás során hatalmas szeretetet és támogatást kapott Travoltától, és az érzés kölcsönös volt. „Örökké hálás leszek a törődéséért” – mondta. Az azóta eltelt sok-sok évben mindvégig megmaradtak egymás támogatóinak. Newton-Johnt mellrák elleni küzdelmében is segítette Travolta, és Newton-John is mellette állt, amikor 2020-ban elhunyt felesége, Kelly Preston színésznő – neki nem sikerült legyőznie az emlőrákot.

Olivia Newton-John és John Travolta a Pomádé bemutatásának 40. évfordulóján a Samuel Goldwyn Theaterben 2018. augusztus 15-én Beverly Hillsben (Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images