Az idén negyvenedik születésnapját ünneplő Grease musical főszereplője igazán sokszínű tehetség: láthattuk őt romantikus mozikban, drámában, családi filmekben és számok akciómoziban is - a most debütáló Gottiban egy maffiavezért alakít -, táncos alakításait pedig sosem feledjük. A színész, producer, rendező élete izgalmas állomásokat tartalmaz.

Családi háttér

John Travolta 1954-ben született New Jersey-ben, John Joseph Travolta néven. Apja olasz, anyja ír származású színész- és táncosnő volt. Katolikus családjával minden vasárnap templomba járt.

Átütő siker

Színészi karrierje egy viszonylag ismeretlen sorozattal indult – ennek köszönhetően fedezte fel őt a Grease producere. John Travoltával három filmre is szerződést kötöttek, így a semmiből kitörve ismerte meg a világ 1977-ben a Szombat esti lázban, majd 1978-ban a Grease-ben.

A felejthetetlen tánctudás

Máig sem feledett táncos mozdulatait – A szombat esti lázra összesen kilenc hónapig edzett –  a 70-es években mutatta meg a közönségnek, később azonban eltávolodott ezektől a szerepektől és inkább akciófilmekben láthattuk.

El nem vállalt szerepek

1984-ben megkapta a Csobbanás című film főszerepét, ügynöke azonban visszautasította a felkérést, így végül Tom Hanks játszotta el a szerepet. További négy filmet is visszautasított, aminek a főszerepeit végül Richard Gere kapta meg.

Királyi tánc

1985-ben Diana hercegné felkérte őt egy táncra egy partin a Fehér Házban. Travoltának ez nagyon sokat jelentett, főleg, hogy akkoriban távolabb állt a reflektorfénytől.

Házassága és gyermekei

1991-ben feleségül vette Kelly Preston színésznőt, akivel a Zűrős páros című film forgatásán találkozott 1989-ben. Két gyermekük is született, Jett és Ella Bleu. Fia sajnálatos módon 2009-ben 16 évesen egy családi vakáción elhunyt. 2010-ben újabb gyermekük született.

Pilótaszerepben az életben

Travoltának pilótaengedélye is van, amit nem a fiókban tart, sokkal inkább saját gépén, amivel rendszeresen utaztatja családját és barátait is. Magángépből amúgy öt is van neki, és ha ez még nem lenne elég, 2001 óta az ausztrál Quantas légitársaság nagykövete is.

Különös barátság

Oprah Winfrey nyilvánosan is kijelentette, hogy John Travolta a kedvenc mozicsillaga. A két híresség amúgy nagyon jó barátságban van egymással.

Otthon halmozó

Több otthona is van a világban a színésznek, például Santa Barbarán (Kalifornia), Ocalán (Florida), Maine-ben (USA), de felesége házában, Hawaii-in is szívesen töltenek időt. Első számú otthona azonban a floridai birtok, amihez egy repülős felszállópálya is tartozik.

Személyre szabott szerep

A Golden Globe-díjas színész pályafutásának komoly állomása – mondhatni színészi újjászületése – volt az 1994-es Quentin Tarantino-film, a Ponyvaregény. A rendező olyannyira rajongója volt Travoltának, hogy Vincent Vega szerepét egyenesen a színésznek írta, aminek köszönhetően egy Oscar-jelölést is bezsebelt az amerikai sztár.

 

Szöveg: L. J.

Képek: theredlist

(boomsbeat.com)