5 emlékezetes kultfilm, amit egykor Arany Pálma-díjjal jutalmaztak Cannes-ban

A filmvilág egyik legjobban várt eseménye a minden évben megrendezett fesztivál. A ma kezdődő, idei eseménysorozat központi témája a kortárs társadalmi problémák és a nők helyzete. A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra Szilágyi Zsófia első játékfilmje is meghívást kapott. Összeállításunkban felidézzük azokat a nagy klasszikus alkotásokat, amelyek egykor elhozták az Arany Pálmát.

Taxisofőr (1976)

Robert De Niro az egyik főszereplője az 1976-ban bemutatott egész estés amerikai filmnek, amely alapjául részben egy 1972-es merénylet szolgált. A történetben megismert taxisofőrt, arról az Arthur Bremerről mintázták, aki megpróbálta megölni a demokrata elnökjelöltet, George Wallace-t. A filmmel kapcsolatos megdöbbentő érdekesség, hogy 5 évvel a bemutató után, 1981-ben viszont az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan ellen kíséreltek meg merényletet. A merénylő, John Hinckley Jr. azt állította, hogy a Taxisofőr inspirálta tette elkövetésére, amivel imponálni szeretett volna a női főszereplőnek, Jodie Fosternek. 2007-ben az Amerikai Filmintézet a minden idők 100 legnagyobb amerikai filmjét tartalmazó listáján az 52. helyre sorolta a Taxisofőrt.

Apokalipszis most (1979)

Francis Ford Coppola rendezte a díjnyertes filmet, ami a vietnámi háború idején játszódik. A film főszereplőjét (az Egyesült Államok hadseregének századosát) Martin Sheen alakítja, akit megbíznak azzal, hogy végezzen egy feltételezhetően őrült ezredessel, akit a drámában Marlon Brando testesít meg. Az Arany Pálma-díj elnyerése mellett, a legjobb filmnek járó Oscarra és a legjobb filmdrámának járó Golden-Globe díjra is jelölték az alkotást. Nem véletlenül.

A misszió (1986)

A jezsuita missziók idején játszódó filmben olyan híres színészek is feltűnnek, mint Jeremy Irons, Robert De Niro vagy Liam Neeson. 1750-ben járunk a mai Argentína és Paraguay területén, ahol a guarani indiánok élnek. A törzs kegyetlenségéről és primitív életviteléről híres. A guarani törzs földjére érkező jezsuita szerzetes lassan elnyeri a helyiek bizalmát, akik közül egyre többen megtérnek. De a békés mindennapokat a portugálok fenyegetik. Elgondolkodtató és nagyon értékes film, amit legalább egyszer az életben meg kell néznünk. A híres olasz zeneszerző, Ennio Morricone egyik legjobb filmzenéjének tartják a díjnyertes műhöz komponált betétdalt.

Ponyvaregény (1994)

A többség számára ismerős a cím, minden idők egyik legnagyobb klasszikusa egy Oscar-díjat, két BAFTA-díjat és egy Golden Globe-díjat is bezsebelt 1995-ben. A gengszterfilm eredeti címe a Black Mask volt. A forgatókönyv első változatát Tarantino (a jogok megvétele után) teljesen átírta, így kapott a történet az akkoriban még újnak számító francia, új hullámos hangulatot. A film fejezetekre bontva több, összefüggő történetet mesél el Los Angeles alvilágának életéből. Az egyes fejezeteket nem időrendben követik egymást, ez adja az egyik különlegességét a filmnek.

A zongorista (2002)

A szegény sorsú, lengyel zongorista igaz történetét bemutató francia-német-brit-lengyel alkotás három Oscar-díjat, hét César elismerést és két BAFTA-díjat is kapott a bemutatót követően. A történetben megismert művész, Szpilman a második világháború idején Varsóban lakik, amit megszálltak a nácik és a zsidókat gettókba zárták. A fiatal zongorista bujkálni kényszerül, de a zord életkörülmények között kis híján az életét veszti. Végül egy német tiszt rátalál, aki zongorázásért cserébe ételt és italt ad neki, így túlélheti az emberpróbáló időszakot. Felejthetetlen alkotás.

Összeállította: D. E.

Fotók: IMDb