119 éve született Al Capone, a hírhedt amerikai gengszter, akinek sikerült elnyernie az első számú közellenség titulusát is „munkásságával”. Ennek apropóján elfogott minket a nosztalgia, ezért kedvenc gengszterfilmjeink közül szemezgettünk.

Bronxi mese, a tanulságos

A Bronxi mese sokkal több, mint egy ütős gengsztermozi. A családról és a bizalomról szól, arról, hogy egy fiú milyen példákat lát maga körül, és azok miként befolyásolják az életét. Vétek nem megnézni!

Nagymenők, az igaz történet

„Folyton tilosban parkoltak, de sosem büntették meg őket.” Klasszikus gengszterfilm, fegyverrel, bárban iszogatással, majd verekedéssel és persze jó nagy galibával. A főbb szerepekben Joe Pescit és Robert De Nirót láthatjuk. Újranézős, az egyszer biztos.

A keresztapa, a klasszikus

Kihagyhatatlan, alapos és zsigeri. A gengszterfilmek aduásza. A sikeréhez nem kis részben hozzájárult a nagyszerű zene, amelyet azóta is sokan dúdolgatunk magukban, és szerintünk nincs ember, aki ne ismerné azt fel, ha felcsendül valahol. Marlon Brando Vito Corleoneként azóta is a legnagyszerűbb capo di tutti capi, azaz a főnökök főnöke.

Ponyvaregény, az őrült

Ha már gengszteresdi, akkor nem maradhat ki a Ponyvaregény sem a felsorolásból. A filmben az a legjobb, hogy nem nélkülözi a humort. Kedvenc jelenetünk, amikor John Travolta és Uma Thurman beneveznek a táncversenyre.

Vérmesék, a humoros

Az utóbbi idők legjobbja, szintén a vígjáték kategóriába tartozik. Robert De Niro ebben a filmben is óriásit alakít, mint leköszönő gengszter: miután beárulta cimboráit, családjával tanúvédelmi programban kénytelen részt venni, Franciaországban.

Összeállította: M. M.
Nyitókép: IMDb