10 kultikus filmjelenet a legnagyobb klasszikusokból, borús időre

Esős idő közeleg, egy borús napon pedig nincs is jobb dolog, mint filmet nézni. Elhoztuk hát nektek a legjobb jeleneteket - egyfajta kedvcsinálóként - a filmtörténet igazi klasszikusaiból, amiket mindenképp érdemes látni!

1. A Keresztapa (1972)

A filmklasszikus főszereplője, Vito Corleone (Marlon Brando) nem tűri a puhányságot, annak ellenére, hogy birodalma könnyekre és vérre épül. Jól példázza ezt egyik kedvenc jelenetünk, amelyben elhangzik egy örök igazság is, mely szerint: „Az a férfi, aki nem szán időt a családjára, sosem lesz igazi férfi.”

2. Óz, a csodák csodája (1939)

Dorothyt (Judy Garland) a forgószél Óz birodalmába repítette, ahol nemcsak Glindával (Billie Burke), a Jó Boszorkánnyal találkozott, hanem hű barátokra is lelt, akik segítettek neki legyőzni a Nyugati boszorkányt. Gyerekkorunk nagy kedvence egy izgalmas utazás a képzelet szárnyán, egy kihagyhatatlan alkotás, amit sosem tudunk megunni.

3. Aranypolgár (1941)

A sajtómágnás, Charles Foster Kane (Orson Welles) egész életében a vagyont halmozta, és nem vitás, busás kincset sikerül összeszednie. Ez végül mégsem ért egy fabatkát sem, hiszen magányosan halt meg. Orson Welles filmjének drámai zárójelenetében vagyonának sorsát mutatják be, a lehengerlő képek pedig minden alkalommal ráébresztenek, mi az igazán fontos az életben.

4. A remény rabjai (1994)

„A remény jó dolog, talán a legjobb” – írta Andy (Tim Robbins) egykori rabtársának, Rednek címzett levelében, mi pedig ezzel mélységesen egyetértünk. Andyt ártatlanul csukták börtönbe, ahol összebarátkozott Reddel (Morgan Freeman), akinek az említett levelet is írta. Sok-sok évnyi fogság után végül mindkettőjüknek sikerült kiszabadulnia. De vajon találkoznak-e még?

5. Ponyvaregény (1994)

Mi más is lehetne az egyik kedvenc jelenetünk a Ponyvaregényből, mint amikor Vincent (John Travolta) és Mia (Uma Thurman) táncra perdültek egy versenyen? A kultikus filmet ma is a rajongásig szeretjük, annak ellenére, hogy brutális jeleneteknek sincs híján.

6. Casablanca (1942)

A film egy óda a szerelemhez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a zárójelenet, amiben Richard (Humphrey Bogart) elbúcsúzik Ilsától (Ingrid Bergman), és amit mi minden alkalommal megkönnyezünk. Aki eddig még nem látta, annak melegen ajánlott!

7. A Keresztapa II. (1974)

A történelem egyik legnagyobb szabású maffiafilmjének folytatásában Michael veszi át apja helyét – annak halála után – bandavezérként. Felesége, Kay (Diane Keaton) azonban egy régen tett ígéretére emlékezteti a férfit. Már ebből az apró részletből is kiderül, hogy A Keresztapa második része ugyanolyan lebilincselő, mint az első volt.

8. E.T. – A földönkívüli (1982)

A barátságos földönkívüliről szóló film ma is megmelengeti a szívünket. Nem beszélve a bájos Drew Barrymore-ról, aki ebben az alkotásban mutatkozott be a nagyközönség előtt és tett szert világhírnévre.

9. 2001: Űrodüsszeia (1968)

Az 1968-as filmben minden van, ami egy izgalmas jövőről szóló alkotáshoz kell: az emberi sorsokat meghatározó mesterséges intelligencia, Földön túli élet és katasztrófa. Legalább egyszer (de inkább többször) az életben látni kell!

10. Schindler listája (1993)

Az egyik legtanulságosabb jelenet a filmben a megbocsátásról szól, és mi sem véletlenül ezt emeltük ki, emlékezve a II. világháború borzalmaira. Ez az a film, amit tényleg mindenkinek látni kell, hogy okuljon abból, milyen borzalmakra képes a gyűlölet.

 

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest