Ezekkel a filmekkel kezdj, ha még egyetlen Woody Allen-alkotást sem láttál

Amikor felfedeztük a naptárban, hogy Woody Allen ma ünnepli a születésnapját, tudtuk, hogy meg kell emlékeznünk a filmjeiről, azt viszont nem, hogy miként, mert - bevalljuk - az ismereteink picit hiányosak. Vagyis csak voltak, mert ismerünk egy nagybetűs Rajongót, aki rögtön kiművelt bennünket a témából. Ezúton is köszönjük neki!

Fogd a pénzt és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

Szereplők: Woody Allen, Janet Margolin, Marcel Hillaire, Jacquelin Hyde, Lonny Chapman

Virgil Strakwell (Woody Allen) egy kétbalkezes tolvaj, aki azért választotta a bűnöző életmódot, hogy a családját segítse, csakhogy erre a feladatra teljesen alkalmatlan. Félszeg, suta és sokat elárul az is róla, hogy 25 évesen több börtönbeli látogatást tudhat maga mögött, mint amennyit más egész életében. Ha pedig mindez nem lenne elég, úgy vonzza a lehetetlen szituációkat, mint éjjeli lepkét a fény, ami sok humoros pillanatot tartogat a nézők számára.

Miért ajánljuk?

Ez volt Woody Allen első, saját forgatókönyvén alapuló filmje, ilyen értelemben pedig klasszikusnak számít.

Annie Hall (Annie Hall, 1977)

Szereplők: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane

Alvy Singer (Woody Allen) egy New York-i humorista, aki 40. születésnapja alkalmából visszatekint az életére és megpróbál rájönni, miért mentek szét élete nagy szerelmével, Annie Hallal (Diane Keaton). A filmben a lét nagy kérdései kerülnek terítékre, többek között, hogy mi a szerelem lényege és értelme, vagy egyáltalán miért szeretünk bele valakibe.

Miért ajánljuk?

Mert olyan film, ami a szerelmet a maga hétköznapi furcsaságaival ábrázolja, és nem mellesleg 1978-ban megnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is.

Rejtélyes manhattani haláleset (Manhattan Mureder Mystery, 1993)

Szereplők: Woody Allen, Diane Keaton, Jerry Adler, Lynn Cohen, Ron Rifkin, Anjelica Huston

Carol (Diane Keaton) és Larry (Woody Allen) egészen átlagos New York-i házaspárnak számítanak, elfoglaltak, nagyvilágiak és fogalmuk sincs arról, ki lakik a szomszédjukban. Egy este azonban kénytelenek megismerkedni az idős házaspárral, akik éppen az aranylakodalmukra készülnek. Mindez egy egészen hétköznapi történet is lehetne, ám másnap döbbenten értesülnek arról, hogy az idős asszony szívrohamban elhunyt, Carol pedig biztos benne, hogy ebben a hölgy férjének (Jerry Adler) is nagy szerep jutott, az öreg ugyanis furcsán viselkedik.

Miért ajánljuk?

Ugyan nem a leghíresebb filmje Woody Allennek, mégis érdemes megnézni, mert tökéletes egyvelege a komédiának és a bűnüldözős alkotásoknak.

Agyament Harry (Deconstructing Harry, 1997)

Szereplők: Woody Allen, Judy Davis, Julia-Louis Dreyfus, Billy Crystal, Kirstie Alley, Robin Williams

Harry Block (Woody Allen) zseniális író, csak egy apró bökkenő van: saját életének epizódjait írja meg a novelláiban, amelyben családját és barátait is hűen ábrázolja, ez pedig nem mindenkinek tetszik. Amikor a férfi útnak indul, hogy átvegye a munkásságáért járó kitüntetést egykori iskolájától, visszaemlékezik élete különböző fejezeteire, ahol megelevenednek novellái kitalált és valós figurái, és kísérteni kezdik őt.

Miért ajánljuk?

Ebben a szatírában nagyon sok párhuzam vonható a főszereplő karakter és Woody Allen között, így egy picit ráláthatunk a színész nem mindennapi lelkivilágára.

 Match Point (Match Point, 2005)

Szereplők: Johnathan Rhys-Meyers, Scarlett Johansson, Emily Mortimer, Matthew Goode

Chris Wiltonnak (Johnathan Rhys-Meyers) mindene megvan, amire egy férfi vágyik: jóképű, megnyerő, sármos, csak éppen híján van a pénznek. Érthető, hogy mindent megtenne a meggazdagodásért, történetesen azt is, hogy elcsábítsa gazdag tanítványának (Matthew Goode) húgát (Emily Mortimer), sőt a férfi menyasszonyát (Scarlett Johansson) is. Ez a film kivétel a felsoroltak között, mert ebben Woody Allen nem szerepelt, csak forgatókönyvíróként, illetve rendezőként vett részt az elkészítésében, de az a sajátos szemszög, ami a legenda munkásságára jellemző, itt is megelevenedik.

Miért ajánljuk?

Az emberi gyarlóság mintapéldája, ha valaki képes egy másik ember párját elcsábítani, csupán a pénz miatt. Nem a klasszikus értelemben vett romantikus film, de valószínűleg pont ezért jelölték Oscar-díjra.

Szöveg: D.A.

Fotó: theredlist.com