Számos klasszikusban szerepelt, a filmművészet ikonja. Ingrid Bergman életét a filmezésre tette fel, Hollywood és Európa pedig őrült rajongással szerette. A többek közt három Oscar-díjjal jutalmazott színésznő ma lenne 101 éves – rá emlékezünk.

Ingrid Bergman in an elegant suit reclining on a chair

Nagyon korán árván maradt

A gyönyörű színésznőnek sanyarú gyermekkora volt: édesanyját kétévesen veszítette el, apja pedig 13 éves korában hunyt el. Ezt követően rokonainál nevelkedett, vigaszt csak a színészet nyújtott számára.

Kulisszatitok a Casablancából

Egy egész világ rajong még mindig Kertész Mihály 1942-es kultikus filmjéért, a Casablancáért. A filmtörténet egyik legszebb romantikus alkotásának főszerepeit Humphrey Bogart és Ingrid Bergman alakították. A vásznon szinte izzott közöttük a levegő, nem volt olyan, akit ne igézett volna meg szerelmük története. Holott a valóságban ki sem állhatták egymást.

Kiközösítették Hollywoodból

A színésznő rajongott az olasz neorealista filmrendező, Roberto Rossellini munkáiért, akinek egy levélben azt javasolta, dolgozzanak együtt. Első közös munkájuk, a Stromboli című film forgatása alatt egymásba szerettek. A rendező feleségét, a színésznő pedig férjét és lányát hagyta el a szerelem miatt. Házasságtörésük nagy port kavart, egész Hollywoodot felháborította a románc, amely miatt Bergmant egy időre ki is közösítették. Rossellinivel – akitől egyébként 3 gyermeke született – 1957-ben váltak el.

„Bűntudatom volt, de nem eléggé”

Bergman számára nem volt kérdés, hogy a család vagy a karrier mellett döntsön – minden esetben utóbbit választotta. Gyermekeit lényegében egy dada nevelte egy római hotelben, míg ő a világ leghíresebb filmes alakításait nyújtotta. Nagyon ritkán látogatta őket, és sosem tagadta, hogy feláldozta gyermekeit a karrierje érdekében. Egy ízben úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy bűntudata volt, de nem eléggé. Ennek ellenére lánya, a szintén híres modell és filmszínésznő, Isabella Rossellini, egy interjúban azt mondta, nem érzett semmilyen hátrányt a neveltetése során.

A végsőkig forgatott

Kilenc évig küzdött a mellrák ellen. Éppen a 67. születésnapján, 1982. augusztus 29-hunyt el. Vérbeli színésznőként azonban szinte az utolsó pillanatig forgatott egy tévéfilmben. Senkinek sem beszélt betegségéről, mely mellett gyakran napi 12-15 órákat dolgozott. Golda Meir izraeli miniszterelnök-asszony szerepéért Golden Globe- és posztumusz Emmy-díjat is nyert.

Szerző: F.R.

Fotó: Archív