Minden idők legnagyobb magyar és magyar vonatkozású Oscar-sikerei

A Saul fia tavalyi sikere után idén ismét magyar filmnek szurkolhatunk a február 26-i Oscar-díjátadón: Deák Kristóf Mindenki című alkotása ugyanis a legjobb rövidfilm kategóriában versenyez az elismerésért. Ennek apropóján, a teljesség igénye nélkül szedtük össze minden idők magyar Oscar-sikereit.

Zola élete – A legjobb forgatókönyvnek járó díj (1937)

MV5BMjEyMjU1NjQ2N15BMl5BanBnXkFtZTcwMzE1MzQyNw@@._V1_SY1000_CR0,0,1381,1000_AL_

Forgatókönyvíró: Geza Herczeg

Az első forgatókönyvért járó magyar díjat Geza Herczeg vihette haza a Zola élete című alkotásért. A történet a Dreyfus-ügyre koncentrál, ami miatt a híres francia írót egy év börtönbüntetésre ítélik, és ami miatt menekülnie kell hazájából.

Ébredj, szerelmem! – A legjobb forgatókönyvírónak járó díj (1940)

arise-my-love-1940-01-g

Forgatókönyvíró: Székely János

Székely János magyar költő, író az európai filmtörténetben is hatalmas úttörőnek számított, hiszen ő írta az egyik első hangosfilm forgatókönyvét Hans Székely néven, Berlinben. Hitler hatalomra jutása után költözött Hollywoodba, ahol keresett forgatókönyvíró lett. 1940-ben az Ébredj, szerelmem! című filmért, ami egy pilóta és egy riporter romantikus kalandjait követi végig Európában, Oscar-díjat kapott.

A bagdadi tolvaj – A legjobb operatőrnek, a legjobb látványtervért és a legjobb vizuális effektekért járó díj (1941)

maxresdefault

Producer: Korda Sándor

Azon filmek egyike, ami a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt élvezetesen mutatja be az Ezeregyéjszaka csodás világát. Az alkotás a pusztatúrpásztói származású producer, Korda Sándor nevét jegyzi, aki a brit filmipar egyik meghatároz alakja volt, a London Films brit filmstúdió alapítója. Bár ebben az esetben nem közvetlenül az ő munkáját díjazták, a filmnek mégis listánkon a helye.

Őrség a Rajnán – A legjobb férfi főszereplőnek járó díj (1943)

dodsworth_paul_lukas

Főszereplő: Lukács Pál

A budapesti színészt a Vígszínházban elért sikereit követően az egész világ megismerhette, miután Amerikába költözött. A hihetetlenül izgalmas, Őrség a Rajnán című drámában vállalt szerepéért Oscar-díjat is nyert, ezzel pedig ő lett az első magyar színész, akinek a munkáját arany szobrocskával díjazták.

A negyvenkilences szélességi fok – A legjobb forgatókönyvírónak járó díj (1941)

49thparallel

Forgatókönyvíró: Pressburger Imre

A miskolci Pressburger Imre az 1920-as években kezdett forgatókönyveket írni. Tehetsége először Berlinbe, majd Párizsba és onnan Angliába vitte, ahol állandó alkotótársa Michael Powell rendező lett. Számos sikeres filmet jegyeznek együtt, többek közt A negyvenkilences szélességi fokot is, amiért Oscart kaptak. A történet Kanada és az USA határának közelében, a 49-es szélességi foknál játszódik, ahol egy német tengeralattjáró tűnik fel, ami békés kereskedőhajókat süllyeszt el.

Casablanca – A legjobb rendezőnek járó díj (1944)

FILE – NOVEMBER 23, 2012: The American romantic movie drama Casablanca celebrated its world premiere on November 26, 1942. Starring Humphrey Bogart and Ingrid Bergman the film was a solid success in its initial run, winning three Academy Awards, and its characters, dialogue, and music have become iconic. It now consistently ranks near the top of lists of the greatest films of all time. Please refer to the following profile on Getty Images Archival for further imagery: http://www.gettyimages.co.uk/Search/Search.aspx?EventId=113854183&EditorialProduct=Archival&esource=maplinARC_uki_12nov Humphrey Bogart (1899 - 1957) and Ingrid Bergman (1915 - 1982) star in the Warner Brothers film 'Casablanca', 1942. (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Rendező: Kertész Mihály

A filmtörténet egyik legnagyobb és legismertebb romantikus klasszikusát a budapesti származású Kertész Mihálynak köszönhetjük, aki 17 éves korában szökött meg otthonról egy cirkusszal, majd színészetet tanult. Mégis rendezőként ért el óriási sikereket, miután 1926-ban emigrált az Egyesült Államokba. Hollywoodi karrierje alatt több mint 100 filmet készített.

Anna és a sziámi király (1947) – A legjobb látványtervért járó díj

anna_01

Látványterv: William S. Darling (Sándorházi Vilmos Béla)

A festőművészként végzett Sándorházi Vilmos Béla még 1910-ben érkezett az Egyesült Államokba, és kezdetben portréfestőként kereste a kenyerét, ám 1920-tól már a filmiparban foglalkoztatták, ahol szép sikereket ért el. Hétszer jelölték Oscar-díjra, ezek közül hármat tudott szobrocskákra váltani, így a Kavalkádért (1934), a Bernadette daláért (1944) és a nagysikerű, Anna és a sziámi királyért (1947) kapott Oscart.

Adolph Zukor – Életműdíj a Paramount Pictures alapításáért (1949)

15892 - Adolph Zukor

Csupán négy elemit végzett, mielőtt inasnak szegődött volna egy vegykereskedésbe, és 15 évesen emigrált volna az Egyesült Államokba. Leleményességének köszönhetően azonban óriási sikereket ért el producerként, a Paramount Pictures megalapítása miatt többek közt az ő nevéhez köthető a hollywoodi filmgyártás létrehozása. Mesés élete jól példázza, hogy Hollywoodban az álmok tényleg valóra válnak vagy legalábbis váltak egykoron.

Ben Hur (1960) – A legjobb filmzenéknek járó díj

ben-hur-1959

Zeneszerző: Rózsa Miklós

Az egyik legismertebb muzsikusnak tartották számon Hollywoodban, aki több mint száz filmzenét komponált, műveit pedig a legismertebb előadók szólaltatták meg. Három alkotásáért, az Elbűvölve (1946), a Double Life (1948) és a Ben Hur (1960) című filmek zenéjéért Oscar-díjat is kapott. Közülük az utóbbi igazán kiemelkedik, dallamait szinte mindenki felismeri a világon.

Legénylakás – A legjobb látványtervnek járó díj (1961)

the_apartment

Látványterv: Trauner Sándor

Trauner Sándor nem más, mint Rippl-Rónai növendéke volt. Kiemelkedő tehetségével hamar világhírnevet szerzett, és egy meghívást Hollywoodba, ahol olyan híres rendezők díszlet- és látványtervezőjeként dolgozott, mint Orson Welles vagy Billy Wilder. A Legénylakás című film látványterveiért Oscar-díjat kapott.

My Fair Lady – A legjobb rendezőnek járó díj (1965)

maxresdefault-2 (1)

Rendező: George Cukor

A Casablanca mellett a másik legismertebb klasszikus a My Fair Lady, amit szintén magyar származású rendező neve fémjelez. George Cukor New York-i magyar család sarja volt, először színházi rendezőként bizonyított, majd pályája a Broadway-re vezetett. Olyan hatalmas sztárokkal dolgozott együtt, mint Katherine Hepburn, Greta Garbo vagy Audrey Hepburn.

Harmadik típusú találkozások – A legjobb operatőrnek járó díj (1978)

8a_mothership_closeencounters

Operatőr: Zsigmond Vilmos

Szegeden született, és egy legenda szerint az első fotózásról szóló könyv akkor került a kezébe, amikor fiatalkorában egy betegség ágynak döntötte. A fotózástól pedig szinte egyenes út vezetett az operatőri hivatásig. Miután az Egyesült Államokba disszidált, első jelentősebb munkáját Peter Fondával jegyezte a Bérelt kezekben. Művészként és a munkában is maximalista volt, egyedi látásmódja és képi ábrázolása miatt pedig az egyik legkeresettebb operatőrré vált. Steven Spilberggel már a hetvenes években többször dolgozott együtt, az egyik ilyen gyümölcsöző közös munkájuk a Harmadik típusú találkozások című film volt.

A Légy – A legjobb animációs rövidfilm (1981)

cultura-rofusz-ferenc-legy

Rendező: Rófusz Ferenc

Rófusz Ferenc munkájáig több magyar, illetve magyar származású filmiparos kapott Oscar-díjat, ám a rajzfilmrendező alkotása volt az első olyan, ami nem a tengerentúlon, hanem hazánkban született. A szobrot a díjátadón Dósai István, a Hungarofilm akkori igazgatója vette át Rófusz nevében – vagyis inkább az alkotónak kiadva magát –, aki csak a Szabad Európa Rádióban értesült a győzelméről. A szobrot még aznap este elkobozták Dósaitól, és később a valódi rendező át is vehette a neki járó elismerést.

Mephisto – A legjobb idegen nyelvű film (1982)

media.facebook.d3a9b998-ef7d-4594-acd9-e1e7d94fbacf.normalized

Rendező: Szabó István

Az 1920-as években játszódó történet a magyar játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat. Szabó István munkásságát még számtalan elismeréssel jutalmazták, köztük Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel is.

Saul fia – A legjobb idegen nyelvű film (2016)

pic_20151005180808_3xnvtchg6b6

Rendező: Nemes Jeles László

Böszörményi Zsuzsa 1991-es Oscarja után 2016-ban örülhettünk újra elsöprő magyar sikernek. Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia egészen újszerű megközelítéssel ábrázolja a holokauszt borzalmait, szakítva az addigi, többnyire esztétizáló művekkel. Ezért pedig a Cannes-i Fesztivál Nagydíjával és Golden Globe-bal is jutalmazták.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest