5+1 elgondolkodtató film a mesterséges intelligenciáról, amit látni kell

A 19. század az ipari forradalom ideje volt, a 20. század a telekommunikációs kihívásoké, a 21. század pedig egyértelműen a robotikáé. A kérdés utóbbival kapcsolatban csak az, vajon van-e okunk félni az ember és gép viszonyának ilyen ütemű fejlődésétől? Talán ezekből a filmekből kiderül.

A.I. – Mesterséges értelem (A.I. Artificial Intelligence, 2001)

Szereplők: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O’Connor, Robin Williams

Steven Spielberg klasszikusában egy olyan alternatív jövőbe pillanthatunk be, amelyet a saját létükről is tudó számítógépek tesznek tökéletessé. Segítenek átvészelni a természeti katasztrófákat, megkönnyítik a mindennapi életünket, csak egyre nem képesek: szeretni. Hobby professzor, a téma szakértője úgy dönt, létrehoz egy olyan mesterséges intelligenciát, mellyel ez a probléma kiküszöbölhető. Így kerül a Swinton házaspárhoz David, a robot, akinek egyetlen vágya, hogy igazi kisfiúként szeressék őt.

Amiért látni kell: úgy feszegeti az emberi lét lényegének határait, hogy azt nem lehet heves érzelmi reakciók nélkül végignézni

Hold (Moon, 2009)

Szereplők: Sam Rockwell, Dominique McElligott, Kaya Scodelario, Kevin Spacey

Sam Bell űrutazó, aki egyedül dolgozik a Holdon. Az a feladata, hogy az itt kitermelt erőforrást eljuttassa a Földre, és ezzel megmentse a bolygónk energiagazdálkodását. Egyedüli társa Gerty, a számítógépe, rajta keresztül tartja a kapcsolatot a három éves megbízatás alatt, ami – Sam nagy örömére – lassan a végéhez közeledik. Alig várja, hogy viszontlássa a családját, de ami örömteli eseménynek indul, egy csapásra megváltozik, a férfi ugyanis nem várt ellenséggel kerül összetűzésbe: saját magával.

Amiért látni kell: tökéletesen bemutatja, milyen, amikor a mesterséges intelligencia nem számol az érzelmekkel

A nő (Her, 2013)

Szereplők: Joaquin Phoenix, Scarlett Johanson, Chris Pratt, Rooney Mara, Amy Adams

A közeli jövőben járunk, ahol Theodore Twombly író épp próbálja kiheverni, hogy a kapcsolata tönkrement. A férfi egész nap a számítógépén dolgozik és játszik, gyakorlatilag még az ágyból is nehezére esik kikelnie. Amikor unalmában letölt egy új, intelligens operációs programot, egy csapásra megváltozik az élete. Samantha, a program hangja tudniillik nemcsak okos és jó megfigyelő, de érzékeny és vicces is. Nem csoda, hogy Theodore beleszeret…

Amiért látni kell: rávilágít, hogy a mesterséges intelligenciát nem biztos, hogy korlátok közé szoríthatjuk, és arra is, hogy ember és ember kapcsolatában egyik emberi fél sem helyettesíthető

Transzcendens (Transcendence, 2014)

Szereplők: Johnny Depp, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Kate Mara, Paul Bettany

Dr. Will Caster a világ legismertebb mesterséges intelligencia szakértője, aki képes ötvözni a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával. Amennyire lenyűgöző a tudása, annyira veszélyes is, ezért egy radikális szervezet merényletet követ el ellene, melynek következtében csupán néhány napja marad hátra. A felesége, Evelyn képtelen elengedni a férfit, ezért úgy dönt, hogy a haldokló Will tudatát feltölti az általa kifejlesztett gépbe, hogy továbbra is együtt maradhassanak. Arra azonban, ami ezután következik, senki nem számít.

Amiért látni kell: a filmet nézve azonnal feltesszük a kérdést magunkban, hogy meddig játszhat istent az ember, hol van az a bizonyos határ…

Ex Machina (Ex Machina, 2015)

Szereplők: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Evie Wray, Sonoya Mizuno

A 24 éves Caleb programozó, méghozzá nem is akármilyen – a világ legnagyobb internetes cégénél dolgozik. Amikor a férfi megnyer egy versenyt, rövid úton a főnöke, Nathan privát hegyi nyaralójában találja magát. A luxusház viszont nem felhőtlen kikapcsolódást kínál a nyertesnek, Caleb kísérleti céllal érkezik ide: a világ első mesterséges intelligenciájával kell kapcsolatba lépnie, aki nem mellesleg egy csodaszép robotlány testében lakik. A kérdés az, kiben bízhat, a főnökében, aki ember, vagy új, robot barátjában, Ava-ban?

Amiért látni kell: azt a kérdést járja körül, hogy megtéveszthető-e az ember a mesterséges intelligencia által

+ 1 Sunspring (2016)

Szereplők: Thomas Middleditch, Humphrey Ker, Elisabeth Gray

Ami eddig csak film vagy elmélet volt, az egyre inkább valósággá válik. Ennek ékes bizonyítéka a néhány hónapja bemutatott Sunspring című film, melynek forgatókönyvét egy mesterséges intelligencia, Benjamin készítette. Alkotói Oscar Sharp és Ross Goodwin több száz sci-fi tv-műsor és film forgatókönyvet programoztak bele, ez alapján készítette el a gép a következő rövidfilmet, főszerepben a Szilícium-völgy sztárjával, Thomas Middleditch-csel.

Amiért látni kell: mert bemutatja, hol tart ma a mesterséges intelligenciával való kísérletezés

 

Szöveg: D. A., Sors Rita

Nyitókép: theatlanctic.com