11 érdekesség a színészlegendáról, Marlon Brandóról

50 éven át szerepelt a képernyőn, ő formálta meg a híres Don Corleonét a Keresztapa című filmben és ő szerepelt többek között A vágy villamosában is. Színészkedett, rendezett és aktivista is volt, rendszeresen fellépett a hátrányos helyzetben élők megsegítéséért. A 20. század egyik legnagyobb hatású, kétszeres Oscar-díjas amerikai színészére emlékezünk.

A tehetséges édesanya

A színész 1924-ben született Omahában, Nebraskában, német, holland, ír és angol ősökkel büszkélkedett. Két idősebb testvére született, Jocelyn és Frances. Apja mezőgazdasági szerszámok eladásával foglalkozó sikeres kereskedő volt, édesanyja kezdetben színházi ügyintéző, majd színésznő lett, aki Henry Fondának is magánórákat adott.

Az utánozós Bud

A színész gyerekkori beceneve Bud volt, és már nagyon fiatalon kiderült, hogy van érzéke a színészkedéshez. Folyton a társait utánozta, és ki is figurázta őket.

Apja kívánsága ellenére cselekedett

Mivel édesapja ellenezte a színészi pályát, így katonai akadémiára küldték, ám onnan Brando kirúgatta magát, és New Yorkba költözött, ahol a híres Actors Studióban Stella Adler és Elia Kazan tanítványa lett. Adler így emlékezett vissza Marlonra: „Nem tanítottam neki semmit. Csak feltártam előtte a gondolkodás, az érzékelés, a tapasztalás lehetőségeit. Megnyitottam előtte a kapukat, és többé nem volt rám szüksége.”

Hatásos debütálás

Első filmjében, az 1950-es Férfisorsban egy második világháborús veteránt alakított, aki deréktól lefelé megbénulva érkezik vissza a háborúból. Azért, hogy a karaktert minél pontosabban megformálhassa, hosszabb időt töltött a birminghami fizikoterápiás intézetben, Van Nuys-ban.

Kitűnő memória

Brando soha nem tanult forgatókönyvekből, inkább úgynevezett „cue card-ból” (emlékeztető kártyákból) memorizált. Elmondása szerint ez segítette abban, hogy sokkal hitelesebben alakítson az adott szerepben, és eléggé spontán legyen.

A vágy villamosa

1951-ben vetítették le a Vágy villamosa című filmet, amelyben Stanley Kowalski karakterét játszotta el. Egy csapásra szexszimbólum lett Hollywoodban, mind a közönséget, mind a kritikusokat elkápráztatta briliáns alakításával.

Az első Oscar-díj

1955-ben A rakparton című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Oscart. A filmet a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező és színházi rendező, Elia Kazan rendezte.

Hatásos Keresztapa

A színész számára a Keresztapában megformált Don Corleone jelentette az „újjászületést”. 47 éves volt, amikor úgy döntött, hogy elvállalja a szerepet, a négy fal között egyfolytában gyakorolt. A felvételek előtt papír zsebkendővel tömte ki a száját, kisminkelte magát, és a tükör előtt tökéletesítette az előadásmódját.

A leghíresebb Oscar-botrány fűződik a nevéhez

A Keresztapában nyújtott alakításért megkapta (volna) a második Oscar-díját, a díjátadóra viszont maga helyett egy teljes indián ruházatba öltöztetett fiatal nőt, Sacheen Littlefeathert küldte el, hogy az ünneplés helyett rávilágítson a bennszülöttek nehéz helyzetére. Az emlékezetes pillanatról készült videót ide kattintva nézhetitek meg.

Igazi szívtipró

Köztudott, hogy a híres színésznek több felesége is volt, és összesen 17 gyermeke született. Első házasságát 1957-ben kötötte Kaspir Annával, miután elvált, 1960-ban feleségül vette Movita Castanedát. Sajnos a második házasság csak két évig tartott, 1962. augusztus 10-én feleségül vette a nála 18 évvel fiatalabb Tarita Teriipaiát. Állítólag Marilyn Monroe-hoz is szerelem fűzte. A házasságai mellett kapcsolatban állt a házvezetőnőjével, Maria Christina Ruizzel is.

+1 Jó barátja volt Michael Jacksonnak

Marlon jó barátságot ápolt az énekessel, a színész fia, Miko testőre és asszisztense is volt a tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai zenésznek.

Fotó: Archív

(boomsbeat.com)