Alakíthatott katonát, jómódú üzletembert vagy unatkozó, hétköznapi férjet is, Richard Gere pályafutása alatt tagadhatatlanul a női közönség egyik kedvencévé vált. Sármjának és játékának mi sem tudtunk ellenállni, sőt, most 70. születésnapján sem tudunk. Isten éltesse sokáig a színészt!

Jótékonyságból jeles

Richard Gere nem csupán színész, hanem elkötelezett aktivista is. A Survival International nevű szervezetet például évek óta támogatja, mert fontosnak tartja, hogy őserdei törzsek kultúráját megőrizze az emberiség.

Belevaló buddhista

Huszonéves korában tért át a buddhista hitre és azóta is kitartóan gyakorolja a vallást. Mi több, közeli barátságban áll a dalai lámával és szószólója a tibetiek helyzetének is.

Persona non grata

1993-ban az Oscar-gálán Kína emberjogi politikáját kritizálta, ezért hosszú ideig nem szívesen látták a díjkiosztó ünnepségeken, mondhatni persona non grata volt egy jó darabig.

Pretty Woman nélküle?!

Ma már el sem tudjunk képzelni a Pretty Womant a színész nélkül, pedig eredetileg nem őt szánták a gazdag, jóképű főhős szerepére. Al Pacino játszotta volna Edward Lewist, csakhogy az utolsó pillanatban ő visszamondta a szerepet, amit így osztottak Gere-re.

A zenélés a vérében van

Kamaszkorában trombitatudásával és sportteljesítményével tűnt ki a többiek közül, utóbbinak köszönhetően sportösztöndíjat kapott az egyetemen. Végül mégis a színjátszást választotta, két év után otthagyta az iskolát.

Nem a név teszi az embert

A középső neve állítólag Tiffany, ami női név. :)

 Mélypont után szárnyalás

Az Amerikai dzsigoló és a Garni-zóna után a karrierje mélypontra került. Újbóli felemelkedését a Higgy neki, hisz zsaru, illetve a Micsoda nő! sikerének köszönheti.

Micsoda férfi! ;)

Az Amerikai dzsigolóban megformált szerepének köszönhetően vált szexszimbólummá. Ezt követően a People magazin olvasói kétszer is megválasztották a világ legszexisebb férfijának.

Életműdíjas művész

Pályafutása során kétszer is nyert életműdíjat. Először 2007-ben a San Sebástian Nemzetközi Filmfesztiválon ítélték neki a címet, másodjára, 2012-ben a Hollywood Film Award elismerését zsebelte be.

A cél: világbéke

A Healing the Divide nevű szervezet igazgatótanácsának tagjaként támogatja a béke, az igazságosság és a megértés előmozdítására irányuló globális kezdeményezéseket. Sőt, saját szervezetének, a The Gere Foundationnek az igazgatójaként az AIDS elleni küzdelemből is kiveszi a részét.

Szöveg: D.A.

Fotó: theredlist.com, Pinterest

(boomsbeat.com)