Természetesen a Dirty Dancing – Piszkos tánc című klasszikusról van szó. (Reméljük, a Flashdance rajongók nem sértődnek meg.) A készülő második részről azt biztosan lehet tudni, hogy a Babyt alakító Jennifer Grey szerepelni fog benne.

„Babyt senki sem ültetheti a sarokba!” – az 1987-es film ikonikus mondata a popkultúra kitörölhetetlen részévé vált, amely azóta pólókon és bögréken köszön vissza, és bele sem merünk gondolni, hogy azt a bizonyos emelés-jelenetet hányan próbálták meg előadni esküvőkön, vagy amikor egy-egy buliban a tetőfokára hágott a hangulat. De vajon mit tud majd mutatni a második rész 35 évvel később?

A hivatalos bejelentés

Már évek óta rebesgetik az esetleges folytatást, ám konkrétum csak most hangzott el ezzel kapcsolatban. A Las Vegasban tartott CinemaCon nevű eseményen a Lionsgate filmstúdió a közeljövőben várható projektjeit mutatta be, és a prezentáció egy pontján az eredeti Dirty Dancingből vetítettek le egy részletet, mialatt a következő narráció hangzott el: „A következő részben Jennifer Grey visszatér a Kellermanbe”.  (A filmben Kellerman a szálloda neve, ahol a szereplők laknak.)

Jelenet a Dirty Dancing című filmből

Már lehúztak egy pár bőrt a filmről

Az elmúlt évtizedekben sokszor visszanyúltak a Dirty Dancinghez, de ezek a filmek, illetve sorozatok nem Johnny Castle és Frances „Baby” Houseman történetét folytatták. Egy rövid életű tévésorozatot vetítettek 1988-ban, amely az eredeti sztorit vette végig, ám pár rész után elkaszálták. Megtaláltuk a sorozat ajánlóját, amelyben a magyar változatban Baby helyett kitűnően Angyalkának keresztelték a főszereplőt: Angyalka és családja a catskillsi hegyekben lévő luxushotelben nyaral. A lány titkos kalandba bonyolódik Johnny Castle-lel, a szálloda táncoktatójával. Romantikus, nyári szerelem bontakozik ki a két nagyon különböző fiatal között. A sorozat epizódjaiból persze egy percre sem hiányozhat a lüktető zene és a csábító tánc. Ha a sorozat is olyan színvonalú volt, mint ez az ajánló, akkor nem csoda, hogy bukás volt.

A sorozatot nem sokan ismerték, viszont a 2004-es Dirty Dancing 2. (Piszkos tánc 2.) című mozifilmre talán többen emlékeznek. A film hatalmas anyagi bukás volt, és nem sok köze volt az eredetihez azon kívül, hogy Patrick Swayze ebben is feltűnt táncoktatóként. Ez nem igazi második rész volt, hiszen nem az eredeti sztori folytatódott benne, hanem gyakorlatilag lemásolták a történet lényegét, csak Havannába helyezték és más színészekkel játszatták el. Elsöprő sikert aratott viszont a musical-verzió, amelyet először Ausztráliában mutattak be, de azóta már a londoni West Endet is meghódította. A musicalből készített 2017-es tévéfilm viszont negatív kritikákat kapott, pedig olyan sztárok szerepeltek benne, mint Abigail Breslin A család kicsi kincséből és Nicole Scherzinger, a Pussycat dolls lányformáció énekes-táncosa.

Mi várható a folytatásban?

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Jennifer Grey szerepelni fog benne. Nemrég azt nyilatkozta a People magazinnak, hogy már évek óta dolgoznak a forgatókönyvön, a munkában ő is részt vesz. Biztosította a rajongókat és az eredeti filmet esetleg nem ismerő fiatal nézőközönséget, hogy nem egy utánzatot akar készíteni, és tisztában van vele, hogy egy folytatás soha nem lehet ugyanolyan, mint az eredeti volt. Ezzel együtt bízik benne, hogy nagyszerű élményt jelent majd az új film is.

Hogy milyen történetet fognak elmesélni a folytatásban, egyelőre titkos, ám annyi biztos, hogy két színész biztosan nem fog szerepelni benne. Az egyik a főszereplő Johnnyt alakító Patrick Swayze, aki 2009-ben, 57 éves korában veszítette el a rák elleni csatát, valamint a Baby édesapját játszó Jerry Orbach, aki 2004-ben hunyt el.

Jennifer Grey visszatért

Talán nem véletlen az időzítés: a Baby szerepében híressé vált, ám aztán teljesen eltűnt színésznő, Jennifer Grey mostanában kezdte el promotálni önéletrajzi könyvét, amely május 3-án fog megjelenni. A kötet stílszerűen az Out of the Corner címet viseli („Felállni a sarokból”-nak lehetne fordítani), természetesen a cikk elején említett Dirty Dancing-jelenetre utalva. A könyv kapcsán Grey most egyre-másra adja az interjúkat, és többek között arról is beszélt, mennyire megbánta az orrműtétét, amely az egész karrierjére és magánéletére negatív hatással volt. Kérdés, vajon a folytatásban mennyire lesz zavaró, hogy Grey valóban teljesen máshogy néz ki, mint ahogy az első részből emlékszünk rá.

Jennifer Grey az L.A. Dance Project éves gáláján 2021. október 16-án Los Angelesben (Fotó: Amy Sussman/Getty Images)

Kiemelt kép: imdb.com