73 éves korában elhunyt Olivia Newton-John, a musicalsztár, aki a Grease című filmben játszott főszerepével írta be magát a filmtörténelembe. A hírt férje erősítette meg.

A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában Olivia Newton-John özvegye, John Easterling így fogalmazott: „Dame Olivia Newton-John (73) ma reggel békésen hunyt el dél-kaliforniai farmján, családja és barátai körében. Kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a család magánéletét ezekben a nagyon nehéz időkben.

Olivia a győzelmek és a remény szimbóluma volt azzal, ahogyan több mint 30 éven keresztül megosztotta velünk a mellrákkal való küzdelmét. Gyógyító inspirációja és úttörő tapasztalata a növényi gyógyászattal kapcsolatban folytatódik az Olivia Newton-John Alapítványban, amely a növényi gyógyászat és a rák kutatásának szenteli magát.” 2017-ben Olivia Newton-John elárulta, hogy az 1992-ben kialakult mellrákja visszatért és átterjedt a gerincére. Ekkora vallotta be egyébként, hogy 2013-ban egy második rákdiagnózist is kapott, de ezt elhallgatta. Azt mondta, hisz abban, hogy legyőzi a kórt, és felszólította szülőhazáját, Ausztráliát, hogy vegye át annak az amerikai államnak a törvényeit, ahol akkor élt (Kalifornia) és engedélyezze a marihuána gyógyászati célú használatát. Végig bízott a gyógyulásban.

„A rák felnyitotta a szemem – nyilatkozta az Observernek még 2012-ben. – Amikor beteg vagy, nem számít, hogy a világ összes pénze megvan-e – nem számít. Áldottnak érzem magam, hogy kaptam esélyt az életre.”

Első rákdiagnózisa után hozta létre az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Kutatóközpontot Melbourne-ben. A kutatás és a jobb kezelés érdekében végzett aktivista tevékenysége valószínűleg ugyanolyan fontos eleme marad az örökségének, mint a showbizniszben elért eredményei, amely négy Grammy-díjban és több mint 100 millió eladott lemezben manifesztálódott.

A popkuktúrában kétségtelenül a Grease (magyarul Pomádé címen futott) miatt marad fenn neve örökre: a musical a a 20. század egyik legnagyobb bevételt hozó amerikai filmje lett. Ez egyébként Jim Jacobs szövegíró és Warren Casey középiskolai tanár azonos című musicaljének adaptációja volt. (A darabot 1971 februárjában mutatták be Chicagóban.) A Paramount Pictures stúdió úgy döntött, hogy nekifut a megfilmesítésnek, annak ellenére, hogy nem jósoltak nagy jövőt a projektnek. A filmet 1978. június 16-án mutatták be, és kasszarekordokat döntött: 6 millió dolláros költségvetésből készült, és több mint 300 millió dollár bevételt hozott.

Fotó: Getty Images

Newton-John a forgatás megkezdésekor már majdnem 29 éves volt, nem is akarta elvállalni a szerepet, mert azt gondolta, már nem tudna gimnazistát játszani. Az Ausztráliában felnőtt színésznő abban sem volt biztos, hogy menne-e neki az amerikai akcentus. Allan Carr producer sikertelenül győzködte, még a szerepet is megváltoztatták, hogy az ausztrál akcentusához igazítsák. Végső megoldásként a producer az akkor 23 éves Travoltát küldte el, hogy beszéljen Newton-Johnnal, aki végül beadta a derekát. Első találkozásukra visszaemlékezve Newton-John azt mondta, kihívás volt nemet mondani neki, és azonnal barátok lettek: „Amikor kimentem, hogy köszöntsön, azok a lenyűgöző kék szemek és a világ legkedvesebb mosolya fogadott. John Travolta szemtől szemben tiszta örömet és szeretetet sugároz. Aznap egy nagy öleléssel üdvözölt, mintha már életre szóló barátok lennénk. Hogy is mondhatna bárki nemet John Travoltának?”.

Olivia Newton-John 1948-ban született az angliai Cambridge-ben, majd hatéves korában családjával az ausztráliai Melbourne-be költözött. Mindig büszke maradt a gyökereire: apja az MI5 tisztje volt, aki a háború alatt a Bletchley Parkban az Enigma-projekten dolgozott; anyai nagyapja a Nobel-díjas fizikus, Max Born volt, aki a második világháború előestéjén az Egyesült Királyságba menekült a náci Németország elől.

Newton-John 14 évesen kezdte profi énekesi karrierjét. 1966-ban egy angliai útja során rögzítette első kislemezét, majd 1971-ben első szólóalbumát, az If Not For You-t.

1974-ben ő képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovíziós dalfesztiválon; Long Live Love című dala az Abba győztes Waterloo című dala mögött a negyedik helyen végzett.

 Ezután következett egy időszak, amikor a country műfajában utazott, majd ezután kapott szerepet kapott a Grease című filmben.

Newton-John férje 2009 óta John Easterling volt, az Amazon Herb Company nevű természetes gyógymódokkal foglalkozó cég alapítója. A színész-énekesnőnek egy lánya van, a Matt Lattanzitól született, most 36 éves Chloe Rose Lattanzi.

Kiemelt kép: Getty Images