Dirty Dancing

Jöhet egy Dirty Dancing hétvége? Így élheted át kedvenc filmjeid a valóságban

Ahogy Babyt, úgy bennünket sem ültethet senki a sarokba, ha legkedvesebb filmjeink arra csábítanak, hogy felfedezzük ikonikus helyszíneiket. Ám a tematikus túrák és utazások manapság már nem csupán abban merülnek ki, hogy a valós díszletek között sétálva feleleveníthetjük kedvenc jeleneteinket. Az élményteli programoknak hála rövid időre mi is a főszereplők bőrébe bújhatunk.

A mai napig tisztán emlékszem arra a nyári délelőttre, amikor tizenévesen először láttam a tévében a Dirty Dancing című filmet, és biztos vagyok benne, nem én voltam az egyedüli, aki Baby szárnypróbálgatásait látva azon nyomban táncórákat akart venni (persze szigorúan csak Patrick Swayze-től).

Az Eleanor Bergstein forgatókönyvíró élményeiből készült alkotás is azok közé a filmek közé sorolható, melyek mesteri módon űzik az atmoszférateremtést és időről-időre felébresztik bennünk a vágyat, bárcsak a valóságban is beléphetnénk a történet magával ragadó világába. 

Szerencsénkre ennek a piaci résnek a felfedezése már nem várat magára. Napjaink különleges filmes programjai ugyanis azt ígérik, néhány óra vagy akár nap erejéig mi magunk lehetünk a híres filmek főszereplői, akik elsőbálozóként mutatkozhatnak be egy Bridgerton bálon, együtt reggelizhetnek hobbit társaikkal Bilbo otthonában, de akár Mr. Darcy birtokán is megleshetik, ahogy a ház ura vizes ingében felbukkan a messzi távolban.

Az alábbiakban igazi turistacsalogató eseményeket gyűjtöttünk össze, melyek nemcsak a megrögzött filmrajongókat veszik le a lábukról, de azokat is, akik egyszerűen nem mindennapi, filmbeillő élményekre vágynak. 

Dirty Dancing

A virginiai Mountain Lake Lodge nagyon népszerű, hiszen itt forgatták a Dirty Dancinget (Fotó: Fórum Hungary)

Dirty Dancing hétvége autentikus környezetben

Retro teraszos kabinok, füstös személyzeti bungalók, túlfűtött táncestek és festői tóvidék – a vízről pedig tudjuk, nem csupán úszásra alkalmas. Már gondolatban halljuk is az I’ve Had The Time Of My Life fülbemászó taktusait. A virginiai Mountain Lake Lodge egyik legnagyobb vonzereje kétségkívül az a tény, hogy itt forgatták a világ talán leghíresebb táncos filmjét Patrick Swayze és Jennifer Grey főszereplésével.

A választás akkor költséghatékonyság szempontjából esett a természeti övezetben található üdülőközpontra, ma már azonban a Dirty Dancing nevével fémjelzett programok vonzzák a legtöbb látogatót.

A filmben Kellerman’s Mountain House-ként emlegetett létesítményben egy hétvégén át Baby tánccipőjében szelhetjük a parkettet a csoportos rumba workshopokon. Ezen felül esti partik, privát táncleckék és a filmben is látott szabadidős programok várják a látogatókat. Szerencsére dinnyét senkinek sem kell cipelnie, de ki tudja, Johnny Castle talán felbukkan egy emlékezetes finálé erejéig. 

Az időpontok már nyilvánosak 2024-re, ha netán a bakancslistátokon szerepelne ez a különleges program.

Bridgerton bál a valóságban

A világ újra Bridgerton lázban ég, hiszen ahogy legutóbb mi is megírtuk, hamarosan érkezik a harmadik évad, melyben Penelope Featherington, vagyis maga Lady Whistledown indul férjet keresni. Julia Quinn A Bridgerton család című történelmi romantikus sorozatának első adaptációja több milliós nézettséget generált, és azóta sem ereszti megbabonázott nézőit, akik előszeretettel vetik bele magukat bármibe, ami egy kicsit is megidézi a sorozat képzeletbeli világát.

A kosztümös kasszasiker neve alatt piacra dobtak már ruhakollekciókat, sminkpalettákat, de az igazi rajongók esküvőjüket is Bridgerton stílusban kívánják megszervezni. Ha komplett régenskori menyegzőt nem is, de mondjuk egy báli szezont szívesen megtapasztalnánk annak minden izgalmával, akkor az extravagáns The Queen’s Ball vándorturnét nekünk találták ki.

Hegedűvel felturbózott popzenékre táncolhatunk a virágba borult parketten, ahová legyezőnkkel csalogattuk kiszemeltünket, és ez még nem minden! Lenyűgöző díszlet, korabeli jelmezek, sőt, színházi és akrobatikus előadások is várják a résztvevőket. Lady Whistledown pedig természetesen most is gondoskodik a legfrissebb társasági pletykákról.

Élj úgy mint egy igazi Hobbit

„Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit.” Ezzel a legendás sorral kezdődik J. R. R. Tolkien varázslatos meseregénye, melyet eredetileg gyermekeinek írt, ám 1937-es megjelenésekor azonnal óriási sikert aratott. Később megszületett a monumentális folytatás is, mely generációk egész sorát nyűgözte le fantáziavilágával és mitológiai komplexitásával.

A Gyűrűk Ura és A hobbit mára a popkultúra szerves része, csakúgy mint a Star Wars vagy a Harry Potter, ám még utóbbiak köré szórakoztatókomplexumokat húztak a forgalmazók, Zsákosék a valóságban is hűek maradtak önmagukhoz, hála Új-Zéland hagyománytisztelő lakosainak. 

Merthogy a Csendes-óceán szigetvilágában forgatta Peter Jackson Frodó és Bilbó kalandjait is, melyeket mi is újraélhetünk a Hobbiton elnevezésű filmes túrákon. Az autentikus forgatási helyszíneken valóban Középfölde mesebeli vidékein érezhetjük magunkat, de ha ennél is többre vágyunk, elkölthetünk egy igazi hobbitreggelit, fesztiválozhatunk a téli napforduló fényei alatt és természetesen meg is szállhatunk egy igazi föld alatti lakban.

A legmozgalmasabb esemény a nemzetközi hobbitnap – ez idén szeptember 22-re esik –, ahol a friss borok mellett vándorszínészek, interaktív játékok és élőzene gondoskodik a szórakoztatásról.

Büszkeség és balítélet egy fesztivál erejéig

Idén már 23. alkalommal húznak bricseszt és főkötőt Jane Austen kedvenc városának, Bath-nak lakói és vendégei, akik minden év szeptemberében tematikus programokkal adóznak a világhírű írónő emlékének. A kezdeti kétnapos fesztivál mára a legnagyobb, egyben leghosszabb Austen-tematikus eseménnyé nőtte ki magát, ahol tíz nap alatt több mint 3000 látogató is megfordul.

A rendezvénysorozat egyik fénypontja az úgynevezett Promenád felvonulás, 500 résztvevő vonul végig a kijelölt útvonalon korabeli jelmezben, dobokkal, táncosokkal, angol katonákkal és tengerészekkel, akik alig várják, hogy az est folyamán megtöltsék táncrendjüket.

Merthogy egyetlen Jane Austen fesztiválról sem hiányozhat a kosztümös bál programja, ám előtte érdemes tiszteletünket tenni a gyakorló táncműhelyben – persze szigorúan csak a bőséges kerti piknik után. Ha kifejezetten Mr. Darcyt hiányoljuk, a Büszkeség és balítélet témájú nyári bálra már júliusban sor kerül, de fáklyákkal megvilágított gótikus fogadáson is rophatjuk, ha a romantika helyett inkább a viktoriánus kori misztikum vonz bennünket.

Amennyiben kíváncsi vagy, vajon képzeletben melyik kosztümös hős kérne fel egy keringőre, töltsd ki kvízünket és kiderül!

@__beanandbear__ Welcome to the Jane Austen Festival 📖👒 The celebrated author Jane Austen was Bath resident between 1801 to 1806, when the city was a fashionable spa resort. The place was the inspiration for two of her novels: Northanger Abbey and Persuasion. If you want to discover Jane Austen's Bath for yourself, you can visit the Jane Austen Centre, or join in the Jane Austen Festival (on until Sunday 17th of September) for a more immersive experience, which includes the Meryton Assembly Ball and the Grand Regency Costumed Promenade. #janeausten #janeaustenfestival #janeaustenfestivalbath #bathuk #bathengland #regencycore #regencydresses #regencyfashion #ianeaustencore #promenade #england #visitengland #uktravel #uktravelblogger ♬ Menuet No. 5, Op. 11 - The Jane Austen Era

Mamma Mia party egy családi tavernában

Nem kell a görög szigetekig mennünk, Európa nagyvárosaiban is részesei lehetünk Donna és lánya, Sophie Sheridan idilli világának, melyhez természetesen az ABBA együttes legjobb dalai szolgáltatják az aláfestő zenét. A Mamma Mia! The Party rendezvénysorozat a Nikos Taverna asztalaihoz ülteti közönségét, akiket interaktív zenés színház repít el a nagy sikerű film díszletei közé. A történet szerint napnyugtakor titkos románc bontakozik ki a nyüzsgő szigeten, ahol mindig van ok az ünneplésre – mondjuk nehéz is lehet mozdulatlanul maradni ilyen fergeteges Mamma Mia! hangulat közepette. 

A Londonban, Rotterdamban és Stockholmban állomásozó tematikus parti autentikus görög lakomával, élő zenével, táncesttel és előadással idézi meg a film ikonikus táncos jeleneteit. Ráadásul a produkció kreatív menedzsere nem más, mint Björn Ulvaeus, az ABBA együttes tagja, aki magáért a történetért is felelt, úgyhogy a rajongók biztosan nem távoznak csalódottan erről a nosztalgikus, csillogó partiról. 

Teszteld, mennyire emlékszel az egyik legnagyobb filmtörténeti klasszikus részleteire. Indulhat a Dirty Dancing kvíz?

Kiemelt kép: Fórum Hungary, Mountain Lake Lodge, noklapja.hu