Mr. Darcy vagy inkább Mr. Bridgerton a te eseted? Most kiderül!

Álszent dolog lenne tagadni, hogy a kosztümös sorozatok és filmek egyik legnagyobb vonzerejét a felvonultatott sármos úriemberek jelentik, legalábbis számunkra biztosan, de a tudomány is alátámasztani látszik ezt a gondolatot. Az idealizált historikus karakterek láttán úgy tűnik, valósággal a képernyőre szegeződünk. At utóbbi mintha időben rá is játszottak volna erre az aduászra a készítők, ugyanis alig tudtunk választani a most következő kvízhez, annyi jóvágású gentleman tűnt már fel párás képernyőinken.

Persze mindannyiunknak megvan a maga viktoriánus zsánere, ki az érzékenyebb romantikus, ki a csábító ösztönös archetípusért van oda, de hogy ne őröljön fel a kérdés, vajon képzeletbeli kiszemelted valóban illik-e hozzád, most lerántjuk a leplet a hozzád leginkább passzoló romantikus hősről. 

Kosztümös karakterek és a pszichológia

Mielőtt pironkodva a legyezőtök mögé bújnátok, megnyugtatunk benneteket, hogy van reális magyarázat a kosztümös gavallérok iránti megszállottság mögött.

Elkapott pillantások, titkos levélváltások, régimódi udvarlási szokások és elegáns öltözékek, ugyan kit ne babonázna meg mindez, de Judith Hawley tizennyolcadik századi irodalomra szakosodott professzor szerint ennél több is közrejátszik hirtelen támadt vonzalmunkban.

„Az ilyen karakterek azért vonzóak, mert leküzdendő akadályt jelentenek – ez így van minden romantikus regényben, beleértve az Artúr mondakör románcait is

 –, és egyfajta feminista jelleget is képviselnek, mivel a nő megszelídítheti a férfit, sőt, akár meg is foszthatja maszkulinitásától, ahogy Jane Eyre teszi a vak Rochester úrral.”

Bridgerton Simon Basset

Regé-Jean Page Hastings hercegét alakította a Bridgerton család c. sorozatban, melynek idén érkezik a 3. évada (Fotó: Netflix)

Dr. Kalanit Ben-Ari pszichológus, író és terapeuta ezzel szemben azt mondja, sokkal inkább a tiltott szerelem, az elfojtott vágyak okolhatók az ilyen érzelmekért, hiszen az adott kor társadalmi szokásai között a legapróbb interakcióhoz is mélyebb jelentéstartalom társult. „Az intimitás tilalma valószínűleg nagy szerepet játszik ezeknek a férfiaknak a vonzerejében.

Akkoriban gyakran még a kettesben töltött időt sem nézték jó szemmel, Évához hasonlóan pedig sokan vágyunk a tiltott almára, ami szintén táplálja a fantáziát.”

Természetesen mindez csupán a képzelet szüleménye – a történelem valósága egyáltalán nem volt ilyen rózsaszín a házassági piacra lépő lányok és nők számára –, de így Valentin-nap közeledtével miért is ne játszhatnánk el a gondolattal: vajon ha ránk osztanák egy kosztümös dráma címszerepét, ki vallaná meg nekünk olthatatlan szerelmét az utolsó epizódokban? 

Kvíz: Melyik történelmi romantikus hős illik hozzád?

Poldark sorozat Aidan Turner főszereplő

Mrs. Darcy vagy inkább Mrs. Bridgerton lenne a neved? Derítsük ki közösen!

Kiemelt kép: BBC1; noklapja.hu

Ha van olyan állapot, ami minden alkotót megihletett az irodalomban (is), akkor az a szerelem. József Attila, Ady Endre, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Fodor Ákos, Nemes Nagy Ágnes, Nagy László – csak néhány azok közül a szerzők közül, akiket megidézünk a Nők Lapja és a Pesti Színház közös irodalmi estjén február 12-én.

Közeli Juhász Annával: Szeretsz / Nem szeretsz
Vendégek: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nyáry Krisztián.

Jegyekért kattints!

juhász anna rudolf petéter