elvis-presley-priscilla

Elvis meghatározta, Priscilla hogyan öltözzön, fésülködjön és szeretkezzen

Beke Csilla írása a Nők Lapja archívumából.

Szépen, lassan minden egykori legenda féltve őrzött titkairól lehull a lepel – annak is köszönhetően, hogy a dokumentumfilmek és (ön)életrajzi drámák korában élünk. Manapság egy sztár sem lehet biztonságban (pláne a halála után). Sorra kerülnek ugyanis a nemzetközi streamingszolgáltatók kínálatába a hírességek magánéletéről szóló, „leleplező” filmes alkotások. Azt azonban, hogy Elvis Presley és Priscilla kapcsolata közel sem volt egészséges, filmek nélkül is régóta tudjuk.

Bár a pletykalapok a nagyobb eladások (azaz fennmaradásuk) érdekében hajlamosak túlozni és kiszínezni bizonyos történeteket, az alapinformációkat tekintve általában nem hazudnak. Azt, hogy Elvis gyakran viselkedett kegyetlen és birtokló módon Priscillával, már fél évszázaddal ezelőtt is rebesgették. Napjainkban viszont – talán mert mostani társadalmunk (nagyon helyesen) szigorúbb szemmel tekint a bántalmazó kapcsolatokra –

egy-egy egészségtelen viszonyról szóló történet nagyobb port képes kavarni, mint néhány évtizeddel ezelőtt tehette volna.

Ezt bizonyítja Sofia Coppola 2024 februárjában a mozikba került filmje, a Priscilla is, ami Elvis Presley volt feleségének 1985-ben megjelent, Elvis és én című önéletrajzi könyvén alapult. A film a nő szemszögéből meséli el Elvis és Priscilla hosszú és viharos kapcsolatának történetét – egészen a német katonai bázistól a gracelandi álombirtokon töltött időkön át a végső szakításig. A botrányos és sok szempontból beteges kapcsolat megfilmesített részletei sokaknál kicsapták a biztosítékot.

De bármennyire remek stábbal dolgozott is Coppola, a Priscilla végül közelébe sem ért az egy évvel korábban megjelent, Baz Luhrmann-rendezte (Moulin Rouge, A nagy Gatsby) musical, az Elvis sikereinek. Az a film elsődlegesen az énekes megpróbáltatásait mutatta be, de még így is kitűnt belőle az Elvis és egykori neje közötti kapcsolat mérgező mivolta.

Alább Beke Csilla írását közöljük a Nők Lapja archívumából, melyből egyértelművé válik, hogy a világ már 1994-ben is együtt érzett Priscilla Presley-vel – sok évvel unokája és lánya hirtelen bekövetkezett halála előtt.

Nők Lapja 1994/20: A Király özvegye, Priscilla Presley

Álomszerű életében, a rock ’n’ roll királyának feleségeként Lolita-arca volt, erősen sminkelt szeme, méhkasnak is beillő frizurája, fejre állított napirendje, délben reggelizett, hajnalban vacsorázott. – Nagyon erős a túlélési ösztönöm, hogy mindezen átsegített – vélekedett. Manapság viszont már nyomát sem látni rajta annak az őrjítő tizenkét esztendőnek, amit Elvis játékszereként, majd feleségeként töltött el. Május 24-én lesz 49 éves, nagyszerű édesanya és nagymama, csodálatos alakú, törékeny szépség.

Tökéletes példája annak, hogy a nők mit tudnak elérni, ha bíznak önmagukban,

hisznek erejükben és megtalálják igazi egyéniségüket. – Selyemgubóban éltem, ma viszont magam irányítom a sorsomat – mondta. Úgy gondolja, hogy Elvis – akitől 1973-ban vált el, de akihez mindmáig közel érzi magát – büszke lenne rá, s arra, amit elért. Az asszony ugyanis kilépett volt férje árnyékából, üzletasszony, producer, színésznő és bestseller író. Többé már nem a Király cukormázas királynője.

Priscilla valóban óriási változáson ment át a harmincöt évvel ezelőtti, őrülten bolondos napok óta, amikor szégyenlős diáklányként meghódította a világ legnépszerűbb és az amerikai nők számára legáhítottabb legényemberét. A katonai szolgálatát töltő, huszonnégy éves Elvis Presley és a családjával kiküldetésben lévő tizennégy éves Priscilla Beaulieu Nyugat-Németországban ismerkedett meg 1959-ben.

A férfit elvarázsolta a lány szépsége és ártatlansága.

Két évvel később rábeszélte a szülőket, engedjék el vele a Presley-birtokra, Gracelandbe, s nemcsak azt ígérte, hogy gondját viseli, hanem feleségül is veszi. Azt tervezte, hogy a fiatal és formálható szűzből tökéletes nőt farag. Ezzel együtt az első gracelandi éjszakától közös ágyban aludtak…

A házasságot viszont korántsem siette el Presley. Amikor mind több időt töltött a filmforgatásokon Kaliforniában, viharos kalandba bonyolódott Ann-Margrettel. Priscilla tehetetlenségében ugyanúgy kezdte fésülni a haját, mint vetélytársnője, és – eleve kudarcra ítélten – válaszút elé igyekezett állítani barátját. Ekkor viszont váratlan segítséget kapott az Ezredestől, Elvis legendás menedzserétől. Tom Parker egyenesen azzal fenyegette meg az énekest, hogy a karrierje törik ketté, ha nem nősül meg. Priscilla és Elvis 1967 májusában Las Vegasban tartotta meg az esküvőjét.

– Nem tudom, hogy ez a házasság valaha is működött-e, mert bár Elvis szerette a lányt, sosem tudott megváltozni. Nem értette meg, hogy az ő életstílusát csak ideig-óráig lehet elfogadni – vélekedett unokatestvére és legközelebbi barátja, Billy Smith.

Ez az életstílus egész pontosan a férfi szoknyabolondságát jelentette. Mindig és mindenütt felkínálkozó rajongók hada vette körül, akik a feleség jelenlétében sem zavartatták magukat. Mindez odáig fajult, hogy Priscilla végigkoplalta a terhességét, mivel úgy érezte, akkor is a legcsinosabbnak kell lennie, mert az egész világgal állt versenyben Elvisért.
– Éveken át úgy tekintettem rá, mint az apámra, a férjemre és csaknem mint az Istenre – mesélte az asszony.

És Presley uralkodott is fölötte: meghatározta, hogyan öltözzön, fésülködjön, mozogjon, viselkedjen és szeretkezzen. S az örök kicsapongásai ellenére feltétlen megértést és hűséget várt tőle. Amikor az asszony végül elhagyta, büszke arccal igyekezett ezt fogadni, ám a barátai tudták róla, hogy gyakran sírt.

A válás után Priscilla először a haját változtatta meg és változtatja azóta is minden évben. Volt már minden árnyalat gesztenye- és világosbarna, szőke és vörös között, melíroztatott és satíroztatok, viselt dauerolt és szögegyenes hajat, hosszú és fiúsra vágott frizurát. Megváltozott az öltözködése is, a

rock and roll Barbie-babából a stílus asszonya lett.

Szereti a különös, színes ruhákat (a legtöbbet maga tervezi), amik egyedivé teszik a közel azonos „kaptafára” készült ruhakölteményeket viselő hollywoodi hölgyek között. Rá sem lehet ismerni a testére sem. Mindennap kínozza és izzasztja magát a tornateremben. Ma már több mint hat centivel vékonyabb mindkét combja, megizmosította a melleit, lefaragott csípőjéből és elkeskenyítette a derekát. Karatézik és szigorú diétát tart.

– Az az elvem, hogy a kevesebb több. Kevesebb étel, kevesebb smink, kevesebb haj – nyilatkozta.

Nem akar férjhez menni

Szerencsésen alakult az Elvis utáni szerelmi élete is. Bár két élettársával is fájdalmas szakítás lett a kapcsolat vége, tíz év óta kiegyensúlyozott és boldog életet él a nála tíz évvel fiatalabb brazil rendező-író-producer Marco Garibaldival, akivel a Dallas forgatásán ismerkedett meg. Ám egyelőre esze ágában sincs férjhez menni hozzá. Erre majd csak akkor szánja el magát, ha arra a most hétéves fiuk, Navarone kéri.

– És akkor természetesen felveszem Marco nevét is – jelentette ki.
Persze, korántsem lehet könnyű a férfi helyzete egy olyan asszony oldalán, akit egy másik férfi tett híressé. Erről Priscilla így vélekedett:

– Marco talán azért nem éli ezt annyira mélyen át, mert Elvis Brazíliában sosem jelentette azt, amit Amerikában. Egyszer azt mondtam neki: „El sem tudod képzelni, milyen nagy terhet cipelek…” És ő ezt válaszolta: „Ne aggódj, örökké melletted maradok!” Soha nem féltékeny, mert nagyon bízik magában, mint férfiban.

Az asszony azt sem tartja lehetetlennek, hogy még egy szülésre vállalkozzon. A családja a mindene, bármiről hajlandó értük lemondani.
Priscilla – állítása szerint – csak azért vett először színészleckéket, mert szégyenlős volt, nyilvánosság előtt nem tudott természetesen viselkedni. Ám olyan jól haladt előre, hogy kedvet kapott a mesterséghez.

– Kezdetben mindenki kíváncsi volt rám, hogy nézek ki, milyen vagyok, ám amilyen gyorsan kinyíltak az ajtók, olyan gyorsan be is csukódtak – emlékezett. – Sokáig tartott és mindenért, amit elértem, nagyon meg kellett küzdenem, jobban, mint egy átlagembernek.

Az első szerepajánlatot a Dallasban kapta, öt éven át volt a fülig szerelmes Jenna Wade a sorozatban. Aztán jött a nagy lehetőség, a Csupasz pisztoly és annak két folytatása. Ma már olyan szerepekre vágyik, mint amilyeneket Meryl Streep és Susan Sarandon játszik, olyan rendezőkkel szeretne együtt dolgozni, mint Scorsese és Coppola, akik mindent kihoznak egy színészből.

Az Elvis-birodalom lelke

De nemcsak színésznő lett. Két parfümje világszerte ismert, gyermekruha-tervező cége van, sikerkönyvet írt Elvis és én címmel, az egykori férjéről készült két tévésorozat producere volt. Ám mindenekelőtt az Elvis Presley Vállalkozások menedzsere és a gracelandi birtok felügyelője. És ebben a két tisztében olyan óriási üzletet csinált Elvis emlékéből, mint amekkorát ő sem tudott volna soha önmagából.

A Memphysben található, Elvis halálakor ötmillió dollár értékű gracelandi birtok örököse lányuk, Lisa Marie, Presley édesapja és nagyanyja volt. A két idős ember halála után Lisa Marie maradt az egyedüli, azzal a kikötéssel, hogy örökségét 1993-ban, huszonötödik születésnapján kapja meg, addig édesanyja, Priscilla felügyeli azt.

Az asszony 1982-ben megnyitotta a birtokot a közönség előtt, és azóta is özönlenek oda a rajongók.

Azok, akik biztosak abban, hogy Elvis a világtól visszavonultan ott él a második emeleten, azok, akik szeretnék, ha ez így lenne, s azok, akik alig tudnak róla valamit, de magukba akarják szívni otthonának levegőjét. A bővítések után ma már hetvenmillió dollárra becsülik a birtok értékét, amit – Tennessee állam törvényei alapján – minden kereskedelmi és reklámjog megillet Elvis Presley neve után.

Graceland azonban csak egy része az üzletnek. Ehhez jön még Presley neve és imázsa felhasználásának engedélyezése világszerte, valamint a több mint 750 Elvis-dal újbóli megjelentetése.
Priscilla olyan kitűnően végzi a munkáját, hogy Lisa Marie tavaly öt évvel elhalasztotta öröksége átvételét, és továbbra is édesanyjára bízta az ügyek intézését.

Apja lánya, anyja lánya

Anya és leány még soha nem állt olyan közel egymáshoz, mint manapság. És nem Graceland miatt. A változást az hozta meg, hogy közben Lisa Marie is kétgyermekes családanya lett és a saját bőrén tapasztalja, nem is olyan könnyű a gyereknevelés. 

Ő bizony elkényeztetett lurkó volt és megszenvedte a sztárgyerekek minden kínját-keservét. Szülei válása után apja ékszerekkel és szőrmékkel halmozta el, kirúgással fenyegette a személyzetet, ha nem teljesítik kívánságait; kipróbálta a kábítószert és az italt, csavargott, elcsapták az iskolából és lázadt anyja minden tiltása ellen. Már

nem is voltak beszélő viszonyban azután, amikor a lány 1988-ban megszökött

és hónapokig együtt élt apja legnagyobb vetélytársával, Jerry Lee Lewis-szel, aki a nagyapja is lehetne. Ezek után Priscilla számára szinte megkönnyebbülést jelentett, amikor nem sokkal később Lisa Marie terhes lett és feleségül ment a korban hozzáillő Danny Keough zenészhez.

A Presley-lány most próbálgatja tehetségét. Már felvettek vele egy lemezre való anyagot abban a nashville-i stúdióban, ahol apja utolsó lemeze készült és ami azóta zárva van. Hozzáértők szerint kitűnő a hangja. És megkapta az első filmajánlatot is egy horrorkomédia főszereplőjeként.
Apja lánya is, anyja lánya is.

– Tinédzser korában mindenki követ el őrültségeket – zárta le a múltat Priscilla. – Aztán a húszas éveiben azért nem lehet tanácsot adni a fiataloknak, mert úgyis mindent jobban tudnak. A harmincasok még arra keresik a választ, kik is ők valójában. Én most vagyok abban a korban, amikor már mindenre tudom a feleletet. És tudom azt is, mit értenek azon az emberek, amikor azt mondják, hogy az élet a negyvenedik év után kezdődik.

Beke Csilla

Nők Lapja-archívum további cikkei a link alatt elérhetők.

elvis-presley-priscilla

elvis-presley-priscilla

elvis-presley-priscilla

Nők Lapja 1994/20. (Forrás: Nők Lapja archívum)
Kiemelt kép: Priscilla Presley 1994-ben – Fotó: Rick Diamond/Getty Images