A szomorú királylány – Lisa Marie Presley tragédiákkal teli élete

Elvis lányaként egész életét a reflektorfényben töltötte. De ez az élet nemcsak a csillogásról szólt, hanem bőven kijutott neki a tragédiákból is.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, váratlanul, mindössze 54 éves évesen elhunyt Lisa Marie Presley, valószínűleg szívmegállás következtében. Egész életét a nyilvánosság előtt élte, ami azonban nem óvta meg a boldogtalanságtól. A családon belüli veszteségek mellett a magánéletében is nehézségekbe ütközött, négy nagy visszhangot kiváltó házasságot tudhatott maga mögött, de nem sikerült véglegesen megállapodnia. Összegyűjtöttük azokat a szomorú eseményeket, amik nagyban meghatározták az életét.

Szülei válása, majd apja halála

Lisa Marie Presley Elvis hírnevének csúcsán, 1968-ban született, és a rajongók apja nyomán őt tekintették a rock ‘n’ roll hercegnőjének. Elvis és Priscilla Presley 1972-ben vált el egymástól, amikor lányuk mindössze négyéves volt. Lisa Marie életének egyik legmeghatározóbb élménye az volt, amikor utoljára találkozott a Királlyal. Elvis jóéjt puszit nyomott a homlokára gracelandi otthonukban. Másnap a 42 éves énekes már halott volt, testét akkori barátnője, Ginger Alden találta meg, aki megpróbálta felébreszteni a férfit, mindhiába. Sokan párhuzamot vonnak az énekes és Lisa Marie halála között, ugyanis – vélhetően – mind a kettejüket szívproblémák vitték el, ami valószínűleg családi örökségnek köszönhető, Elvis nagyszülei ugyanis első unokatestvérek voltak. Sally Hoedel az Elvis: Destined to Die Young (Elvis: korai halálra ítélve) című könyvében azt írja, hogy az énekes ugyanabban a degeneratív betegségben szenvedett, mint a szintén negyvenes éveiben elhunyt édesanyja, Gladys, amit a vérfertőző nagyszülőknek tulajdonítanak. Az elméletet (amiről itt írtunk hosszabban) az is igazolni látszik, hogy Gladys mind a három testvére hasonló szív- és türdőproblémákkal küzdött, és fiatalon, a negyvenes éveikben hunytak el. Így könnyen lehet, hogy Lisa Marie is örökölte felmenőitől ezt a csapást, és közrejátszott a halálában.

Amikor még együtt volt a család (Fotó: Magma Agency/WireImage)

„Az apukám meghalt! Belefulladt a szőnyegbe!” – emlékezett vissza a szörnyű pillanatokra az akkor 9 éves Lisa Marie. Apja holttestét azonban nem vitték el azonnal a házból a halála után, ami megnyugtatóan hatott a kislányra. „A teste három napig a házban volt, és volt ebben valami nagyon furcsán megnyugtató, ami miatt ez nem feltétlenül volt valóságos számomra” – mondta később. Hamarosan a szórakozásba vetette magát, kimaradozott és drogokkal kezdett kísérletezni, aminek következtében édesanyja több magániskolába is beíratta, többek között egy bentlakásos iskolába. Lisa Marie Presley 2003-ban a Los Angeles Timesnak megjegyezte, hogy gyerekként magányos, melankolikus és furcsa volt. „Egy ideig igazi önpusztító üzemmódban voltam – mondta. – Sosem illeszkedtem be igazán egyik iskolába sem. Nem igazán volt célom.”

Házasság a szuperrajongó Michael Jacksonnal

1988-ban hozzáment a szintén zenész Danny Keough-hoz, akivel egy lánya, Riley Keough és egy fia, Benjamin Storm Keough született. A pár 1994 májusában vált el, és nagyjából három héttel később Lisa Marie Presley már feleségül is ment Michael Jacksonhoz, amivel világszerte címlapokra kerültek.  A problémákkal teli házasság mindössze két évig tartott, különösen az az időszak terhelte meg, amikor Michael Jacksont gyerekek molesztálásával vádolták meg.

Első férjével, Dannyvel. (Fotó: Getty Images)

A rossznyelvek azt is pedzegették, hogy a kettejük kapcsolata mindössze üzleti jellegű: Jacksonról tudni lehetett, hogy hatalmas Elvis-rajongó, aki minél több ereklyét akart beszerezni az énekesről, ezek közé pedig egyetlen gyermeke, Lisa is beletartozott. Ráadásul a pedofíliával kapcsolatos pletykák ellen is jól jött, hogy a világ egyik leghíresebb nőjét vehette el feleségül, akivel közös videoklipet is forgattak a You are not alone című dalához, amiben mind a ketten meztelenül incselkedtek egymással. Természetesen Lisa Marie szerint mindezek alaptalanok voltak. Ő 2003-ban azzal magyarázta a kapcsolatukat a Rolling Stones magazinnak, hogy amikor felnőttként ismét találkozott Michaellel (aki tíz évvel volt idősebb nála, és 5 éves kora óta a színpadon élt) azonnal megfogta a férfi sebezhetősége, a meg nem értett zseni aurája. Nagyon tetszett ez a „,egy meg nem értett ember” kisugárzás benne. Hittem neki, mert annyira meggyőző volt. . . . Valamiért mindent elhittem, amit mondott.”

Részlet a „botrányos” videoklipből (Fotó: Getty Images / Liaison)

Mivel éppen a perek és vádaskodások közepébe csöppent, feléledt benne a megmentő. „Belekerültem ebbe az egész »megmentelek« dologba. Azt gondoltam, hogy mindaz, amit Michael csinált – a filantrópia, a gyerekekkel kapcsolatos dolog és ilyesmik – fantasztikus volt, és talán együtt megmenthetnénk a világot. Oké. Tévhitben éltem. De volt valami romantikus elképzelés a fejemben, hogy megmenthetném őt, és megmenthetnénk a világot is.”A házasságnak az életére és a hírnevére gyakorolt hatásáról elmélkedve azt mondta: „Csak egy sz** vihart kaptam tőle. Most az emberek azt mondják: »Épelméjűnek, eléggé összeszedettnek tűnsz – mi a fene volt ez az egész?« Ez a kapcsolat megbélyegzett engem.” A pár 1996 augusztusában vált el, de a hírek szerint a házasságuk után még négy évig randiztak, és egészen Michael Jackson 2009-ben bekövetkezett haláláig jó barátok maradtak.

107 napig tartó házasság Nicholas Cage-dzsel

2002-ben épphogy felbontotta eljegyzését Lisa Marie John Oszajca énekessel, amikor találkozott Nicholas Cage színésszel, és rögtön felcsapott a vonzalom kettejük között. De amilyen gyorsan lobbantak lángra egymás iránt, olyan hamar ki is aludt a tűz, és a romantikus mesének ezúttal sem happy end lett a vége.

Lisa Marie Presley és Nicolas Cage az MTV After Partyn a kapcsolatuk idején. (Fotó: by L. Busacca/WireImage)

Kettejük házassága hírhedten rövid életű volt, ami azzal végződött, hogy Cage mindössze 107 nap után beadta a válókeresetet. 2003-ban Larry Kingnek nyilatkozva Lisa így reflektált a hollywoodi sztárral való kapcsolatára: „Vonzónak tűnt, és egyenrangúnak tűntünk a hasonló élethelyzetek, hasonló háttér miatt. Szóval könnyen kapcsolódtunk, nagyszerű kapcsolatunk volt. Mindketten egy kicsit vándorcigány szelleműek voltunk, olyanok, mint a kegyetlen kalózok. És ha az egyik kalóz feleségül veszi a másikat, ketten elsüllyesztik a hajót. Alapvetően ez a lényeg. Olyasmiként tudom magyarázni, mint amikor az ember hozzámegy valakihez, abban a reményben, hogy ő vagy stabilizálja az életemet, vagy pedig kihangsúlyozza mindazt, ami előtte történt, ami problémás volt. Esetünkben ez utóbbi történt, ennyi.”

Keserű válása Michael Lockwoodtól 2018-ban

Lisa Marie 2006 januárjában ment hozzá negyedik férjéhez, a zenei producerhez és gitároshoz, Michael Lockwoodhoz. Annak ellenére, hogy Elvis Presley lánya 62 millió dolláros örökölt vagyont hozott a házasságba, Michael pedig mindössze 3000 dollárt, a pár mélyen egymásba szeretett, és nemsokára ikerlányaik születtek, a most 11 éves Finley és Harper.

Lisa Marie Presley énekesnő és egykori férje, Michael Lockwood a NARM Music Biz 2012 díjátadó vacsoraestjén a Hyatt Regency Century Plazában 2012. május 10-én a kaliforniai Century Cityben. (Fotó: Gregg DeGuire/WireImage)

A frigy az eddigi leghosszabb ideig tartott, de egy évtizeddel a házasságkötés után, 2016-ban véget ért, méghozzá nem a legszebben. Annak ellenére, hogy Lisa Marie komoly házassági szerződést kötött az igen kimondása előtt, Michael bíróság elé citálta feleségét, és követelte a vagyona jelentős részét, arra hivatkozva, hogy annak idején rossz tanácsokat adtak az ügyvédei, ő pedig nem olvasta el rendesen a megállapodást az esküvőjük előtt. A csata két évig húzódott, és végül 2018-ban Lisa Marie javára rendeződött. Az ő vagyona védett maradt, Michael pedig szinte nincstelen lett – ahogy az esküvőjük előtt is volt.

A fia, Benjamin halála 2020-ban

Benjamin Keough, Lisa Marie Danny Keough-val kötött első házasságából született fia 2020. július 12-én, mindössze 27 éves korában vetett véget önkezével életének. A TMZ értesülései szerint fejbe lőtte magát kaliforniai otthonában. Benjamin egész életében visszafogottan viselkedett, szinte kerülte a nyilvánosságot, mégis több színészi szerepet elvállalt és zenészként is tevékenykedett.

Közismert volt arról, hogy erősen hasonlított néhai nagyapjára, Elvis Presley-re, de állítólag pont ez a hasonlóság volt, ami megkeserítette az életét, mivel sosem tudott igazán kikerülni az árnyékából. Lisa Marie csendes viharnak becézte a fiút, akinek a középső neve is Storm, azaz vihar volt, anyja 2012-es Storm & Grace című dalát is ő ihlette, amiben arról énekel, hogy a fiúnak van a legszebb szíve a világon, és rossz érzés látnia, hogy mindezt nem tudja megmutatni a világnak, hanem helyette egy páncélt növesztett köré. Az Elvisről szóló film bemutatója kapcsán, tavaly májusban szólalt meg először Lisa Marie fia elvesztésével kapcsolatban. Akkor ezt írta a Twitteren: „Jó ideje nem posztoltam, mert tényleg nincs sok mondanivalóm. A fiam, Benjamin elvesztését örökké gyászolni fogom. A fájdalom teljesen elnyelt, elpusztította és semmivé zúzta a lelkemet.”

Tavaly júliusban az Instagramon Ben halálának második évfordulóján megosztott egy fotót az egyforma lábtetoválásukról, szeptemberben pedig a nemzeti gyásznapra írt egy esszét, amelyben nyíltan beszélt fia elvesztéséről. „Az én és a három lányom életét teljesen felrobbantotta és tönkretette a halála. Ebben élünk minden. Egyes. Nap.

A gyász olyasvalami, amit egész életedben magaddal kell cipelned, annak ellenére, amit egyes emberek vagy a kultúránk elhitet velünk. Nem lépsz túl rajta, nem lépsz tovább, pont.”

Presley azt is leírta az esszében, hogy vigaszt talál olyan emberek társaságában, akik hasonló tragédián mentek keresztül, és hozzátette, hogy lányai segítenek neki a földön maradni. „A lányaim miatt folytatom – írta. – Folytatom, mert a fiam az utolsó pillanataiban világossá tette, hogy a kishúgaival való törődés és a róluk való gondoskodás volt az első helyen a gondjai és a gondolatai között. Nagyon imádta őket és ők is őt.”

Kiemelt kép: Getty Images / Canva