Richard Gere 7 dolog

Richard Gere: 7 dolog, amit nem tudtál Hollywood régimódi szívtiprójáról

Gondoltad volna, hogy egy Grease musicalben debütált?

Sűrű, ősz tincsek, klasszikus sárm, szelíd vonzerő és kifogástalan modor. Ha nem mondanánk, kiről van szó, a legtöbben akkor is tudnák, hogy Richard Gere-re gondoltunk, aki 1970-es években robbant be az amerikai filmcsillagok közé, de időtlen vonzerejével máig megdobogtatja a különböző generációk nőtagjainak szívét.

Ehhez persze a felsoroltakon túl hozzásegítette tehetsége, hitelessége és karizmája, talán épp ezeknek köszönhető, hogy gyakorlatilag bármit elvállalhatott karrierje során, minden szerepében egy kicsit még jobban beleszerettünk. Fél évszázados pályafutása alatt pedig volt is bőven miben rajonganunk érte.

A Micsoda nőtől kezdve a Legbelső félelmen át a Hölgyválaszig minden alkalommal bizonyította, hogy nem csupán a romantikus komédiákban, de a legnagyobb színészlegendák között is ott a helye. Bár szerencsés adottságai nyilvánvalóak, van néhány érdekesség, melyet talán még a megrögzött rajongók sem tudnak az amerikai színészről. Lássuk kicsit közelebbről, micsoda férfi is Richard Gere!

1. Danny Zuko szerepében vált híressé a színpadon

Elsőre talán kicsit szokatlan a visszafogott sármőrtől ez a vagány Casanova szerep, 1972-ben, a londoni Broadway-produkcióban Gere mégis John Travolta hajzselés ikonjának bőrébe bújt. És az tökéletesen passzolt rá. Ez volt a chicagói színész első jelentősebb színpadi szereplése, miután úgy döntött, otthagyja a Massachusetts Amherst Egyetemet, ahol sportösztöndíjjal filozófiát és drámát tanult.

A Grease című film alapján készült musicalben már mint teljes munkaidős színész kapott főszerepet, bár, ahogy később Stephen Colbert televíziós interjújában elárulta, ez sokáig csak álomként lebegett a szeme előtt.

„Beugróként kezdtem, minden este öt különböző srácot helyettesítettem, aztán egyszer csak megkértek, hogy jöjjek be és játsszam el Dannyt.” Az előadásról felvétel is készült, az alábbi videóban a Summer Nights ikonikus dallama csendül fel Richard Gere és Stacey Gregg előadásában.

2. Nem a Micsoda nő! tette szexszimbólummá

Ha képzeletben végigpörgetjük a színész filmográfiáját, könnyen azt hihetnénk, hogy Richard Gere-t a kultfilmmé vált Micsoda nő! tette fel a hollywoodi szexszimbólumok listájára. Az 1970-es évek végére a színész azonban már olyan alkotások főszerepeit vitte, mint a Nappalok és éjszakák vagy a Mennyei napok, de sztárstátuszát kétségkívül az Amerikai dzsigoló biztosította be.

Alakítását követően a People magazin olvasói kétszer is megválasztották a világ legszexisebb férfijának, 1991-ben beszavazták a világ 50 legszebb embere közé, sőt,

Richard Gere volt az első, aki férfiként a Vogue magazin címlapjára került.

Bár karrierje a hirtelen jött rivaldafény után kissé megfeneklett – ekkoriban az Oscar-díjas Garni-zóna volt az utolsó kiemelkedő munkája – Gere nem veszített a lendületből. A Higgy neki, hisz zsaru, illetve a Micsoda nő! sikerének hála beért munkája gyümölcse, de hollywoodi romkomra hajazó magánélete is folyton közbeszéd tárgyává tette. Számtalan hódítása mellett Cindy Crawford, Cary Lowell, végül pedig a nála 33 évvel fiatalabb Alejandra Silva is a felesége lett, utóbbival 2018 óta élnek házasságban. 

Richard Gere

Az Amerikai dzsigolóban a nyerészkedő hősszerelmes, Julian Kaye szerepében láthattuk (Fotó: Paramount Pictures)

3. Al Pacino játszotta volna élete legismertebb szerepét

És ha már Micsoda nő!, el tudjuk képzelni Julia Robertset, ahogy Al Pacinoval az oldalán sétálgat pöttyös ruhában a lovaspóló versenyen? Pedig eredetileg az olasz színésznek szánták a gazdag, jóképű főhős, Edward Lewis szerepét, de az az utolsó pillanatban visszamondta a munkát.

Richard Gere sem talált kihívást a karakterben, csupán sokadik unszolásra vállalta el az őszülő, kisfiús mosolyú milliomos szerepét, aki a cselekmény szerint beleszeret a Julia Roberts által megformált prostituáltba. Az összhang azonban mindent felülírt. Kevesen tudják, hogy

a film egyik leghíresebb jelenetét, amikor az ékszeres doboz Julia ujjára csukódik, valójában Richard Gere improvizálta,

hogy jobb kedvre derítse levert kolléganőjét. Julia Roberts őszinte nevetése a filmtörténet egyik legkevesebb pillanata lett. A színésznővel – akivel a mai napig rendszeresen beszélnek telefonon – egyébként később is együtt játszottak az Oltári nő című filmben, mely sokak szerint a Micsoda nő! alternatív folytatása.

Ezzel szemben arra is volt példa, hogy Richard Gere utasított vissza egy később legendássá vált szerepet. Ő lett volna például a Die Hard főszereplője Bruce Willis helyett, de akkoriban a színész nehezebb időszakon ment keresztül, ezért lemondott a munkáról Bruce javára. 

4. Nem csak játszik, zenét is szerez

Richard Gere fiatalkora óta megrögzött zenerajongó. Színészi kvalitásai mellett több hangszeren is játszik, és a vásznon gyakran ötvözi szerteágazó művészi képességeit. Többek között ő szerezte a Micsoda nő! és az Oltári nő betétdalait, de előbbiben zongorán is hallhatjuk játszani.

Az 1984-es Gengszterek klubja című filmben trombitát ragadott – hála zenei tanulmányainak a szólókat is egyedül játszotta – aztán a Mr. Jones című romantikus drámában ismét a billentyűkhöz ült. Talán nem véletlen, hogy a John Travoltának szánt szerepet, Billy Flynn karakterét ő kapta a 2002-es Chicago című musicalfilmben. Ebben ugyanis táncolnia kellett, de mint a Hölgyválaszban is láthattuk, a parketten ugyancsak otthonosan érzi magát. 

5. A színészetből a buddhizmusba menekült

A színész pályafutását a kétezres években inkább a kettősség jellemezte, voltak Arany Málna-jelölést és Golden Globe-díjat is hozó munkái, de úgy tűnt, mintha valahogy nem találná a helyét. A félsikerek helyett Richard Gere inkább a visszavonulást választotta, ekkor utasította vissza többek között a Die Hard és a Tőzsdecápák címszerepét is, hogy energiáit spirituális fejlődésére összpontosítsa.

Miután egész életében érdeklődött a keleti kultúrák iránt, buddhista tanulmányait követően Nepálba utazott és humanitárius missziókat vállalt. Közismert, hogy jó barátságot ápol Tendzin Gyacóval, vagyis a Dalai Lámával, elkötelezett hívőként pedig még egy non-profit szervezetet is alapított: a Tibet House a tibeti kultúrát és a keleti tanításokat hivatott megőrizni a nyugati országokban. 

A Dalai Láma és Richard Gere a Yale College-ban tartott sajtótájékoztatót követően. (Fotó: Rick Maiman/Getty Images)

6. Kitiltották az Oscar-gálákról

A színész nem csupán elméletben, gyakorlatban is elkötelezett buddhista, nem mellesleg a tibetiek szabadságjogainak egyik legismertebb szószólója. Még egy olyan illusztris rendezvényen, mint az Oscar-gála, sem félt hangot adni Kína-ellenes véleményének – erőteljesen kritizálta az ország emberjogi politikáját –, ezért az 1993-as ceremóniát követően néhány évre kitiltották a rendezvényről.

Richard Gere többször utalt rá, sokkal többre vihette volna a filmiparban (sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy nem kapott Oscar-díjat), de a politikai játszmák ezt nem tették számára lehetővé, és úgy érzi, őszinte kinyilatkoztatása miatt csökkent az értéke a showbizniszben. 

Richard Gere 7 dolog

Alejandra Silva és Richard Gere 2024. május 18-án Cannes-ban (Fotó: Tim Whitby/Getty Images for Red Sea International Film Festival)

7. Filantróp és aktivista

A magánéletét és karrierjét beárnyékoló drámákon azonban mindig képes volt felülkerekedni. Ezt bizonyítja jótékony cselekedeteinek hosszú sora is, mely az egészségügyi kezdeményezésektől kezdve a környezetvédelmen át a politikai szerepvállalásig egyaránt kiterjed. A színész saját szervezete, a The Gere Foundation révén aktívan részt vesz az AIDS elleni küzdelemben, ezzel pedig nem csupán a betegek életét változtatta meg, de globálisan is felhívta a figyelmet a megelőzésre. 

Az ENSZ által elismert aktivista, az emberi jogi visszaélésekkel foglalkozó Human Rights Watch, valamint a Survival International támogatója – utóbbi az őserdei törzsek kultúrájának megőrzését tűzte ki célul. Ezentúl nem fél jogi és társadalmi témákban sem felszólalni különféle kongresszusokon és sajtótájékoztatókon. 

Filmszerepein túl ezeket olvasva talán egy kicsit most még jobban beleszerettünk – már ha ez egyáltalán lehetséges. 

Micsoda nő, micsoda karrier! – Julia Roberts sikertörténete.

Kiemelt kép: Richard Gere 2015-ben – Fotó: Elisabetta A. Villa/Getty Images