Bizonyos filmzenék jelentős hatást gyakoroltak a popkultúrára, és gyakran túlmutatnak azokon a filmeken, amelyekben felcsendültek. Mai kvízünkben ilyen betétdalok közül szemezgettünk.
  • A zene és a filmek kapcsolata a némafilmes korszakban is nagy jelentőséggel bírt.
  • A filmtechnológia fejlődésével a zene szerepe is változott, ez a gyakorlat pedig manapság is tart. 
  • A cikk végén tesztelheted, hogy mennyit tudsz a filmzenékről!

A zene életünk szerves része, így kicsit sem meglepő, hogy a mozi világában is meghatározó szerepet játszik. Ha jókor, jó helyen használják, fokozhatja a feszültséget, tovább mélyítheti a vásznon látott érzelmeket, ritmust adhat a narratív folyamathoz, és elősegítheti az érzelmi kötődést a filmhez – vagyis a mozis élmény még hatásosabb lesz. Nem beszélve a reklámról, hiszen az alkotók így a rádiókon és zenemegosztó portálokon keresztül is felhívhatják a figyelmet a filmjeikre.

filmzene-kviz

Mozizáskor nálad is kiemelt figyelmet élveznek a filmzenék? (Fotó: Getty Images)

Egyes dalszerzők és énekesek így élhették másodvirágzásukat. Például Kate Bush nemrég a Running Up That Hill című slágere és a Stranger Things Netflix-sorozat kapcsán. Mások zenéit pedig maguk a filmek tették világszerte ismertté.

De visszakanyarodva kicsit a múltba, a mozgóképipar legkorábbi korszakában a némafilmeket élő, illetve előre felvett zenék kísérték – ami nem feltétlenül csak a művészet kedvéért és a technológiai korlátok miatt történt.

Egyrészt a zene elnyomta a vetítőgépek zaját, másrészt mivel a mozgóképek akkoriban újdonságnak számítottak, az alkotók úgy vélték, hogy némi zenei aláfestéssel a nézők is könnyebben befogadhatják az új művészeti ágat.

Ám a zene és a filmek szerepe később egészen más irányt vett. Bár jó kérdés, hogy pontosan mikor és melyik filmmel kezdődött, de valamikor az ötvenes-hatvanas években Hollywood rájött arra, hogy nem kevés pénzt lehet keresni azzal, ha a filmekhez már meglévő, vagy akár újonnan komponált, de annál karakteresebb dallamokat társítanak, melyekhez nézőként is könnyű kapcsolódni.

A gyakorlat pedig olyannyira bevált, hogy napjainkban is tart. Hogy néhány ismert példát említsünk, gondoljunk csak Whitney Houstonra, akinek filmjéhez készült dala – több mint 44 millió eladott példányával – a mai napig minden idők egyik legkelendőbb slágere. De ott van Céline Dion is, akinek dalai több mozifilmből is visszaköszönnek, ha pedig igazán frissek szeretnénk lenni, elég a tavalyi Barbie-filmre gondolni, melynek albumán korábban sosem hallott zenei kincsek közül szemezgethetünk a mai kor legnépszerűbb előadóitól. 

Nők Lapja kvíz: Mennyit tudsz a régi magyar rajzfilmek zenéiről?

Nők Lapja filmzene kvíz: Felismered dal alapján a filmet?

Biztos, hogy te is tudsz csípőből olyan előadókat és zenészeket mondani, akiknek bizonyos slágerei a mozi világából szivárogtak a hallójáratainkba. Lássuk, hogy tényleg így van-e! Töltsd ki Nők Lapja kvízünket, és teszteld, hogy mennyi mindent tudsz a legnépszerűbb filmzenékről!

Kvíz: Felismered dal alapján a filmet?

nyár, film, mozi

Kezdjük!

A Táncdalfesztiválokra emlékszel még? Ha jöhet egy kis nosztalgia, kattints tovább korábbi Nők Lapja kvízünkre is! 

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images