Macskarisztokraták

Kvíz: Felismered a meséket dalszöveg alapján?

A nosztalgia és a dallamtapadás garantált!

A Disney stúdió nemcsak az animációs filmvilágban és a tematikus vidámparkok területén, de a zeneiparban is emlékezeteset alkotott. Attól kezdve, hogy először kísérleteztek szinkronizált hanggal, egyértelmű volt, hogy a zenének is nagy szerep jut majd a történetmesélésben.

Az 1920-as években a szórakoztatóipar sokszor merített a francia vaudeville utcazenei műfajból, ami sokáig visszaköszönt a legtöbb rajzfilmből. A műfajt Walter Elias Disney-nél, a mesebirodalom örök uralkodójánál talán senki sem vette komolyabban, aki arra ösztönözte rajzfilmkészítőit, hogy maguk is tanuljanak zenét, és kísérletezzenek vele az animátori munkafolyamatok során. Amikor a ’30-as években a Hófehérke és a hét törpe jeleneteit rajzolták, a stáb már tudatosan használta a fülbemászó zenei elemeket, melyek az elejétől a legvégéig lekövették, illetve részben narrálták is a történetet.

A dolog bevált, a stúdió pedig a későbbiekben is megtartotta ezt a jó szokását. Sőt, idővel a dalok legalább annyira népszerűvé váltak, mint maguk a rajzfilmek, így Walt a filmzenéket és gyerekdalokat forgalmazó Disneyland Records zenei kiadót is megalapította 1956-ban. Az első kedvcsináló lemez Walt Disney Takes You to Disneyland címen jelent meg, amit a Hófehérke és a hét törpe, a Pinokkió, a Bambi és a Hamupipőke filmzenéi követettek. Íme, az 5 legsikeresebb dal a mindmáig aktívan működő Disneyland Records (ami ma már Walt Disney Records néven fut) történelméből, melyek közül kettő (Aladdin, Encanto) a Billboard slágerlista első helyét is megjárta:

A dalokon többek között olyan zenei nagyágyúk dolgoztak együtt, mint Elton John, Celine Dion, Christina Aguilera, Phil Collins, Tim Rice, Alan Manken és Hans Zimmer, sőt, az főcímzenék hivatalos videoklipjéhez készült dalok sokszor legalább akkora sikert tudtak magukénak, mint a mesékben felcsendülő verziójuk. 

Nos, szerintünk senkinek sem kell bemutatni sokak gyerekkorának legmeghatározóbb meséit. De a dalokra vajon emlékszel? Teszteld le tudásodat, és töltsd ki mai kvízünket!

Íme, néhány hazai és külföldi örökzöld sláger a rajzfilmek világából:

Felismered a meséket dalszöveg alapján?

Szépség és a szörnyeteg

„Száll a gép és zeng a dal, ez a mese bomba jó. Énekelj!”

És a magyar népmeséket sem lehet elfelejteni, nem igaz? Aki nem hiszi, járjon utána…

Kiemelt kép: jelenet a Macskarisztokraták című rajzfilmből (Forrás: YouTube)
Tesztfotó: jelenet A Szépség és a szörnyeteg című rajzfilmből (Forrás: YouTube)