Töltsd ki 11 kérdésből álló kvízünket, és teszteld, hogy jól ismered-e a leghíresebb komolyzenei műveket, illetve a legnagyobb zeneszerzőket!
  • A memória fejlesztésétől a stressz csökkentéséig a klasszikus zenék hallgatása számtalan előnnyel járhat.
  • A klasszikus zene még a magzatok számára is megnyugtató érzés lehet.
  • Kvízünkből kiderítheted, hogy mennyire ismered a legnagyobb klasszikusokat!   

A kutatók nem véletlenül vizsgálják évtizedek óta a zene fájdalomcsillapító hatását, hiszen ahogyan azt megtapasztalhattuk – legyen szó zenéről, költészetről, festészetről vagy színházról –, a művészetek nemcsak valódi kulturális értéket, de egyfajta kapaszkodót is jelentenek a legnehezebb időszakokban. Lassabb szerkezetüknek köszönhetően különösen a klasszikus zeneművek azok, amelyek a csecsemőktől az idősekig minden korosztályra pozitívan hatnak. 

Sőt, tudományosan igazolt, hogy

az anyaméhben fejlődő magzatok a negyedik hónaptól már a hangokra is reagálnak, így várandósság ideje alatt a zenehallgatás nemcsak az anya, de a magzat számára is kellemes lehet.

A kutatók szerint Mozart és Vivaldi zenéi a legmegnyugtatóbbak, mivel dallamaik lüktetése számtalan ponton hasonlít a magzat által hallott anyai szívveréshez.

Külön érdekesség, hogy Wolfgang Amadeus Mozart Kis éji zene című műve még Adele-t is lekörözte: míg egy felmérés során a megfigyelt magzatok 91 százaléka moccant meg a szerzeményre, addig a Someone Like You című dalra a magzatok mindössze 60 százaléka reagált.

A zenehallgatás elsősorban szórakozás, de ahogyan számtalan kutatás igazolja, hatása tehát túlmutat a puszta örömérzeten. A zene inspirál, bizonyítottan csökkenti a szorongást, a vérnyomást, növeli az alvás minőségét és a szív egészségét, emellett a Parkinson-kór és a beszédfunkciók hiányosságával küzdő stroke-os betegek kezelésében is sikerrel használt módszer.

A muzsika számtalan módon gazdagítja az életünket. Azt például tudtad, hogy a klasszikus zenétől a gyerekeink is okosabbak lehetnek? Kattints a linkre, és tudj meg mindent a Mozart-hatásról! 

Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered a klasszikusokat és a legnagyobb zeneszerzőket?

Nők Lapja kvízünkben olyan szerzeményekkel találkozhatsz, amelyekről minden bizonnyal mindenki hallott már. Vagy mégsem? Most kiderítheted, hogy mennyire ismered a legnagyobb klasszikusokat! 

Kvíz: Mennyire ismered a klasszikusokat és a legnagyobb zeneszerzőket?

Mozart

️🎼️🎶️🎹

Számos kutatás kimutatta, hogy összefüggés van aközött, hogy valaki milyen zenei stílust preferál és milyen a személyisége. Rólad vajon mit árul el a zenei ízlésed? A linkre kattintva már tesztelheted is!

Kiemelt kép, tesztfotó: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj