középkorú nő

Viszlát, megereszkedett bőr! – Szuper bőrfeszesítő ételek, amik belülről kifelé szépítenek

A feszes, ragyogó bőr titka nem mindig a drága kencékben rejlik. A megoldás sokszor a konyhában keresendő – mutatjuk, milyen ételek segíthetnek abban, hogy bőrünk idősebb korban is élettel teli legyen!
  • Egy jó krém tényleg aranyat ér, ám a bőrápolásban nem érdemes kizárólag a külső megoldásokra alapozni. 
  • A feszes, fiatalos bőr titka a pihentető alvásban, a testmozgásban, a folyadékbevitelben és a változatos táplálkozásban rejlik.
  • Mit vegyünk fel az étlapunkra, ha nemcsak kívülről, de belülről is táplálni szeretnénk a bőrünket? Mutatjuk! 

Az évek múlásával te is egyre fontosabbnak tartod, hogy ne csak kívülről, de belülről is tápláld a bőrödet? A jó hír az, hogy ehhez szerencsére nincs szükségünk bonyolult receptekre vagy drága étrend-kiegészítőkre. Tudniillik, a kiegyensúlyozott, rostban, vitaminokban és fehérjében gazdag étrend számos előnye mellett a testünket borító hámréteg egészségét is támogatja.  

Magyarán sokat tehetünk bőrünk feszességéért is, ha gyakran fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek serkentik a kollagéntermelést, az anyagcserét és a vérkeringést. És itt jön képbe a szépségápolás egyik legnépszerűbb és legtöbbet kutatott hatóanyaga, a zsírban oldódó A-vitamin (vagyis a retinol), amit a bőrben lévő enzimek retinolsavvá alakítanak a szervezetben – és ami bizonyítottan elősegíti a bőrsejtek regenerálódását, leszámol a pattanásokkal, a pigmentfoltokkal, miközben a kollagéntermelést is fokozza.

A retinolsavról egyébként fontos tudni, hogy komoly hatóanyag, jelentős mellékhatásai is lehetnek – ezért számítanak vénykötelesnek a retinolsavat tartalmazó készítmények. 

Kapcsolódó: Retinol, retinal, retinolsav vagy retinoid? Mi a különbség, mire kell figyelni?

A retinol hatalmas népszerűsége nemrég az A-vitaminban gazdag ételekre is ráirányította a figyelmet, melynek egyik ékes példája egy TikTokon vírusként terjedő trend, az úgynevezett Eat Your Retinol. Félreértés ne essék, az új hóbort nem a retinolos bőrápolási termékek elfogyasztásáról, hanem az A-vitaminban gazdag élelmiszerek szupererejéről szól.

@emthenutritionist EAT YOUR RETINOL CARROT MISO PASTA Such a great vegetarian pasta recipe that my husband actually used to make me when we first met! The carrot sauce is super creamy, tossed through pasta, topped with crisp breadcrumbs and a zesty gremolata. Add in any protein you like! Serves 2 530 kcal & 18g protein * 250g carrots, peeled and chopped * 1 banana shallot or small white onion, chopped * 2 garlic cloves, minced * 6 fresh sage leaves * 1 tsp white miso * 25g Parmesan, finely grated * 1 tsp honey * 1 tbsp olive oil * 1 chicken stock cube dissolved in 450ml hot water Gremolata * 2 large handfuls of parsley * 1 tbsp capers * 1 small garlic clove * Zest and juice of 1 lemon * 2 tbsp olive oil To serve * 150g pasta (e.g. rigatoni or fusilli) * 1 slice good-quality bread, toasted * Zest of ½ lemon * Salt and pepper Method Warm 1 tbsp olive oil in a saucepan over medium heat. Add the shallot and garlic with a pinch of salt and cook for 2–3 minutes until softened. Stir in the sage and cook for 1 minute. Add the chopped carrots, miso, and honey, then pour in the stock. Simmer with the lid on for 15 minutes or until the carrots are very soft. Remove from heat and let cool for 5 minutes. Meanwhile, cook the pasta in salted water until al dente. Reserve a mug of pasta water before draining. For the gremolata, blend the parsley, capers, garlic, lemon zest and juice, and olive oil into a coarse paste. Toast the slice of bread until golden and crisp. Tear into chunks and blitz in a food processor or blender with lemon zest, 1 tsp olive oil, a pinch of salt and pepper, and extra sage if you fancy, until it forms coarse, crunchy crumbs. Blend the cooled carrot mix in a high-speed blender until silky smooth. Return to the pan over low heat, stir in the Parmesan, and mix in the cooked pasta. Add a splash of pasta water until the sauce coats the pasta in a glossy, loose finish. Serve in bowls with a generous spoonful of gremolata, a handful of lemony breadcrumb topping, and extra Parmesan to finish. #healthyrecipes #pasta #easyrecipe ♬ original sound - Emily English

Vagyis a TikTok most hemzseg a sárgarépás, édesburgonyás, mangós és sütőtökös receptektől, aminek tényleg lehet örülni, hiszen a narancssárga zöldségek, gyümölcsök hasznos vitaminokban és tápanyagokban gazdagok. A narancssárga szín mögött egy természetes növényi pigment, a béta-karotin áll, ami A-vitaminná alakul a szervezetben, és ami nemcsak az immunrendszer és a szem, de a bőr egészségét is fokozza.

Ezek a legjobb bőrfeszesítő ételek

Szakértők szerint a narancssárga alapanyagok valóban csodát tehetnek. A ragyogó, feszes bőr titka ugyanakkor a kiegyensúlyozott, változatos étrendben rejlik, tehát az A-vitamin mellett érdemes más fontos tápanyagokkal is megajándékozni a szervezetünket. Mit vegyünk fel még az étlapunkra, ha nemcsak kívülről, de belülről is táplálni szeretnénk a bőrünket?

Mutatjuk az 6 legtutibb alapanyagot, ami biztos, hogy a te konyhádban is ott lapul – lapozd fel értük a galériát!

bőrápolás, arcmaszk, avokádó
hal
avokádó
dió
bogyós gyümölcsök
7 fotó

Ez is érdekelhet: Feszesebb arcbőrt szeretnél, de félsz a műtéttől? Ezeket az otthoni módszereket próbáld ki!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó