Az egyik hatékony, régóta kutatják, de mellékhatásai lehetnek. A másik egy új üdvöske mellékhatás nékül. De melyiket mikor érdemes használni?

A Google statisztikái alapján tavaly a retinol volt a második legtöbbet keresett bőrápolási összetevő, több mint 900 ezer keresés irányult a csodaszernek tartott anti-aging hatóanyagra. Ez nem véletlen, mi is írtunk már róla, hogy gyakorlatilag a retinol az egyetlen hatóanyag, amelynek anti-aging hatását illetően egyetértenek a szakemberek. 

De használata körül felmerülnek kérdések, hiszen – bármennyire jól működik is – az A-vitamin származékok használata kellemetlen következményekkel is járhat (bőrpír, hámlás, szárazság).

Most akkor mi micsoda?

A retinoidok az A-vitamin származékok családját jelentik. A retinolsav (vagy tretinoin) egy aktív molekula, és egyébként vényköteles. Aztán ott van a retinol, ami a tulajdonképpeni A-vitamin (ez nem aktív molekula, de a bőrben található enzimek két lépésben retinolsavvá alakítják) – ne zavarjanak meg a számok, az 1%-os töménység már ebből is nagyon erősnek számít, nincs is magasabb koncentrációjú termék a piacon. A retinal (Retinaldehyde) több mint 10x olyan hatékonyan alakul át a bőrben az aktív sav formára, mint a retinol – nem véletlenül hívják a retinol nagytestvérének. És ezen kívül is vannak egyéb A-vitamin származékok. A legjobb, ha kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal beszéled meg, hogy melyik a legjobb a számodra. Ami nagyon fontos, hogy bármelyik fajtáját is használod, azt csakis este tedd, és másnap minimum 50 SPF erősségű fényvédőt használj.

És akkor ott van a fogalmak tengere, hiszen az sem feltétlenül egyértelmű mindenkinek (miért is lenne?), hogy most akkor retinolról vagy retinalról, retinolsavról, esetleg retinoidokról beszélünk – elvégre ez a négy dolog nem ugyanaz. De miben áll öregedésgátló hatásuk? Elősegítik a bőrsejtek cserélődését, továbbá a kollagéntermelés beindításával fiatalosabb textúrát, egyenletesebb arcszínt adnak. Ugyanakkor, mint írtuk, az A-vitamin származékok kevésbé kíméletes oldalukat is meg tudják mutatni – használatuk könnyen irritációhoz, bőrpírhez vagy szárazsághoz vezethet, terhesség alatt és szoptatáskor pedig nem is ajánlott az alkalmazásuk. Ráadásul a retinol hatásainak következtében erős fényvédelemre és körültekintésre van szükség. De hogy miért is? Szűcs Ágnes esztétikai terapeuta elmondta, hogy „a retinolszármazékok hasznaláta mellett aktívabbak a sejtek, emiatt gyorsabban leéghet a bőrünk, hiszen gyorsabban reagál.”

1. Omorovicza, Éjszakai megújulás szérum (retinallal), 58.000 Ft 2. La Roche-Posay, Retinol B3 szérum, 9999 Ft 3. L’Oréal Paris, Revitalift éjszakai szérum retinollal, 5999 Ft 4. Revox, Retinol Szérum, 2290 Ft 5. Natics, La Nuit Retinal + C-vitamin szérum, 12.990 Ft 6. Kiehl’s, Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum, 26.400 Ft (50 ml)

Képbe lép a bakuchiol

És ha még nem lenne elég a zűrzavar, mostanában egyre több termékben találkozhatunk a bizonyos bakuchiollal, amelyet növényi retinol-alternatívaként is szoktak emlegetni. Ezt a növényi eredetű molekulát természetesen még nem vetették alá annyi klinikai vizsgálatnak, mint a régóta kutatott retinoidokat, de amit eddig tudunk róla, egészen ígéretesnek tűnik. Dr. Asztalos Gabriella, bőrgyógyász, a Helia-D szakértője szerint egyébként pont az A-vitamin származékok negatív hatásai miatt került az érdeklődés középpontjába, mert amellett, hogy

a retinolhoz hasonlóan fejti ki hatását, sokkal kíméletesebb a bőrhöz, és a tavaszi-nyári időszakban is nyugodtan alkalmazható.

A bakuchiol hatásmechanizmusát tekintve nagyon hasonlít a retinolra, a két összetevő között mégis van néhány alapvető különbség. Míg a retinol az A-vitamin származéka, a bakuchiol egy antioxidáns, amely a babchi (Psoralea corylifolia vagy malájtea) növény magjából származik. Utóbbi a retinolhoz hasonlóan növeli a kollagéntermelést, és fokozza a sejtforgalmat, mindemellett pedig antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, mégis sokkal kíméletesebb természetű, nem okoz ugyanis szárazságot vagy bőrirritációt. Szűcs Ágnes esztétikai terapeuta egy másik előnyét is kiemelte a bakuchiolnak: „amellett, hogy hatékony alternatíva, nem teszi érzékennyé a bőrt. A bakuchiolt ráadásul még várandósság alatt is nyugodtan lehet használni, ha valaki ebben az időszakban is törekszik az anti-aging ápolásra.”

1. Bybi, Bakuchiol Booster szérum, 2650 Ft 2. Phi, Slow Age Bakuchiol + C krémszérum,, 10.990 Ft 3. Jorgobé, Bakuchiol arcolaj, 14.990 Ft 4. Helia-D, Botanic Concept Éjszakai Ránctalanító Krém Tokaji bor kivonattal és bakuchiollal, 3290 Ft 5. Revolution Skincare, 1% Bakuchiol szérum, 5390 Ft 6. Pom-Pom, Age Control 1% Bakuchiol krém, 4900 Ft

Vegánoknak tökéletes

Az utóbbi időben a kozmetikai termékek esetében is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a növényi összetevőknek. Fontos különbség a két anti-aging termék között, hogy míg a bakuchiol vegán és növényi alapú, a retinoidok esetében nem mindig mondható el ugyanez. Ugyan léteznek növényi alapú retinol-termékek, számos retinol-készítmény tartalmaz állati összetevőket is, ezért a bakuchiol vonzóbb választás lehet a vegánok és vegetáriánusok számára.

Milyen bőrtípusra ajánlott?

A szakértők szerint a nyár közeledtével érdemes mindenkinek a szokásosnál is jobban odafigyelnie a bőrápolásra, különösen a fényvédelemre. Emellett persze az anti-aging sem kerülhet ki a fókuszból, a bakuchiol pedig jó alternatíva lehet még az érzékeny, problémás bőrtípusúaknak is, hiszen pirosság és irritáció nélkül kíméletesen segíti a bőr megújulását, és hatékonyan győzi le a hiperpigmentáció megmaradt jeleit is.

Kiemelt kép: Getty Images, Canva