- Tudtad, hogy az édesburgonya akár 15-ször kevesebb zsírt tartalmaz, mint az avokádó?
- Sokoldalú alapanyag: süthető, főzhető, pürésíthető, sőt süteményekhez is remek.
- Ráadásul az édesburgonya kiváló kálium-, A- és C-vitamin forrás, és tele van antioxidánsokkal és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb élelmiszere kétségtelenül az avokádó volt: szendvicseken, turmixokban, salátákban és még desszertekben is előszeretettel használtuk. Azonban az avokádónak érkezett egy kihívója, amely nemcsak megfizethetőbb, de tápanyagokban is gazdagabb, és könnyedén beilleszthető a hazai étrendbe. Ez pedig nem más, mint az édesburgonya –más néven batáta.
Persze, ahogy korábban írtunk róla, a superfood inkább marketinges kifejezés, és önmagában az édesburgonya sem újdonság, de mindenképp érdemes új nézőpontból tekinteni rá, mert sokoldalú, simán csak szuper élelmiszer.
Miért éri meg lecserélni az avokádót édesburgonyára?
Bár az egzotikus avokádó egészséges zsírtartalma és vitaminkoncentrációja vitathatatlan, sokan elrettennek az árától. Egy-egy darab avokádó ára (aminek nagy része a mag) hazánkban is gyakran 500-900 forint, míg az édesburgonya – szezonban olcsóbb – már 500-1900 forint/kg között mozog.
A költséghatékonyság mellett, a Navarrai Egyetem által végzett elemzés is bizonyította és megerősíti ennek a gumónak a kivételes tulajdonságait.
5 érv az édesburgonya mellett:
- Szinte teljesen zsírmentes (15-ször kevesebb zsírt tartalmaz, mint az avokádó), így diétához is kiváló választás.
- Gazdag káliumban (542 mg/100 g), amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében.
- Magas A- és C-vitamin-tartalma, támogatja az immunrendszert és a bőr egészségét.
- Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítik a szervezetet a betegségekkel szembeni védekezésben.
- Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lassabban emésztjük meg, magas rosttartamának köszönhetően pedig lassabban is emeli meg a vércukorszintet.

Superfood: avokádó helyett édesburgonya (Fotó: Canva)
Édesburgonya a magyar tányéron: hogyan használhatjuk?
Bátran és kreatívan! Sokan nem tudják, de az édesburgonya szinte mindenre alkalmas, amit a hagyományos burgonyával is elkészítünk – sőt, még annál is többre! Néhány ötlet a felhasználásra:
- Sütve: ropogós édesburgonya hasábok fűszeresen
- Főzve: püréként, akár egy kis fokhagymával és vajjal
- Levesekben: krémes textúrát ad, különösen curryvel vagy gyömbérrel kombinálva
- Süteményekben: brownie-khoz, muffinokhoz vagy palacsintához is kiváló
- Smoothie-ban: főzve, lehűtve természetes édesítőként szolgálhat
Színek, ízek, változatosság
Az édesburgonya többféle színváltozatban is elérhető: fehér, narancssárga és lila húsú változatokban. Bár a színük és ízük kissé eltérhet, tápanyagtartalmuk hasonlóan gazdag. Az édesburgonya lila verziója antioxidánsokban különösen bővelkedik.

Ha nem csak finom, de látványos fogást szeretnénk készíteni, a lila verziót érdemes választani (Fotó: Canva)
A legismertebb, narancssárga változatban sok béta-karotin van, amely az A-vitamin (mely felelős a hajunk, a látásunk, a bőrünk, a körmünk állapotáért) ún. elővitaminja. Az egészséges szervezet ebből képes előállítani A-vitamint, épp annyit, amennyire szüksége van.
Hazai termesztés és szezon
Az édesburgonya eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már hazánkban is egyre több termelő foglalkozik termesztésével, főleg az Alföldön.
Kapcsolódó: A hüvelyesek is olcsó szuperélelmiszerek, ráadásul ha jól készítjük el, fel sem fújnak
Bár az édesburgonyának ugyan ősszel van a szezonja, – ilyenkor a legfrissebb és legolcsóbb – de jó hír, hogy egész évben elérhető a hazai szupermarketekben és piacokon is. Épp ezért a beszerzése nemcsak olcsóbb, hanem környezettudatosabb döntés.
A könnyű emészthetőség, változatos felhasználás és a kedvező ár miatt az édesburgonya tökéletes választás lehet a magyar családok asztalára is. Akár főételben, akár köretként, akár egy hétvégi sütiben – az édesburgonya valódi szuperétel, amelynek helye van minden modern konyhában.
Gyűjteményünkben számos ínycsiklandó édesburgonya receptet találsz, olvasd át bátran!
Kiemelt kép: Canva