- A cinkhiány tünetei többek közt a hajhullás, a gyenge immunrendszer, energiahiány.
- A cinknek fontos szerepe van a hormonegyensúly fenntartásában.
- Ennek az ásványi anyagnak komoly védőhatása a daganatok kialakulása ellen.
Minden ásványi anyag nagyon fontos a szervezetünk optimális működése szempontjából, azonban egyes tápanyagok a változókor alatt központi szerepet kapnak, ilyen a D-vitamin, a kalcium és például a cink is.
A cink alapvető szerepet játszik a hormonháztartás egyensúlyában, az immunrendszer működésében és még a daganatos betegségek megelőzésében is. Ez a nyomelem kiemelten fontos a progeszteron és a tesztoszteron képződésében – vagyis azokban a hormonokban, amelyek a női termékenység, a nemi vágy és a menstruációs ciklus egyensúlya szempontjából kulcsfontosságúak, és amelyeknek ingadozása rengeteg kellemetlenséget okoznak perimenopauza alatt.
A cink szerepe nem korlátozódik a nemi hormonokra: a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy hormontermelésében is fontos szerepet játszik, így az anyagcsere és az energiaellátás szempontjából is nélkülözhetetlen.
Cink a ösztrogén-progeszteron egyensúlyáért
Dr. David Watts biokémikus több ezer nő haját vizsgálta meg, a hajszálakból kimutatható a nyomelemek aránya, és azt találta, hogy emelkedett bór-, réz- és kalciumszint, valamint alacsony cinkszint jellemző azoknál a nőknél, akiknél mellrákot diagnosztizáltak.
Ez azért fontos, mert a bór és a réz fokozza az érzékenységünket az ösztrogén negatív hatásaira, miközben ez a két nyomelem csökkenti a progeszteron nyugtató, ellensúlyozó hatásait.
Kapcsolódó: Ez az ételtípus tilos menopauza idején
A cink viszont elősegíti a progeszteron termelődését és hasznosulását, így ha ebből kevés van, a női szervezet ösztrogén-domináns állapotba kerülhet. Ez a hormonális egyensúlytalanság hozzájárulhat menstruációs zavarokhoz, hirtelen hangulatváltozásokhoz, súlyingadozáshoz és fokozott mellérzékenységhez is.

Cinkben gazdag étel a lazac, a tonhal, a rák, a tojás, a marhahús, a napraforgómag és a kesudió (Fotó: Getty Images)
A cinkhiány rizikófaktor lehet
Kevesen tudják, hogy a cink a p53 tumorszupresszor gén (olyan gének, amelyek megakadályozzák a sejtek tumorrá alakulását) működésében is létfontosságú szerepet játszik – különösen az emlő- és prosztatarák elleni védelemben.
A kutatások szerint a cinkhiány hozzájárulhat a p53 gén hibás működéséhez, ami jelentősen növeli a mellrák és a prosztatarák kockázatát.
A cinkhiányt ezek okozhatják:
- Áteresztő bél szindróma, és más felszívódást akadályozó bélbetegségek
- Gyógyszerek (pl. savlekötők, antibiotikumok)
- A rossz táplálkozás és az ebből adódó vércukoringadozás
- A krónikus stressz
- Méreganyagoknak való fokozott kitettség
Ezek pedig a cinkhiány tipikus tünetei:
- Bőr-, köröm- és hajproblémák, hajhullás
- Gyenge immunrendszer, gyakori megfázások
- Íz, és szaglászavar
- Általános rossz közérzet
- Libidócsökkenés
- Étvágytalanság, emésztési zavarok
- Memória- és koncentrációs problémák
- Álmatlanság
Cinkben gazdag ételek: osztriga, rák, lazac, tonhal, tökmag, napraforgómag, kesudió, marha-, csirke-, pulykahús, cheddar sajt, tojás, görög joghurt.
Ha nem vagy biztos benne, hogy ételekkel elég cinket viszel be, pótold étrend-kiegészítő formájában
Kapcsolódó: Milyen az ideális étrend változókorban? Ezt együk 45 éves kor felett
Kiemelt kép: Getty Images