Semmi nem jelenthet gondot a szépségápolásban, ha ezek a házi receptek ott rejtőznek a tarsolyotokban!

Bőrradírozás egyszerűen

Nincs annál csúnyább, mint amikor valaki a bőrén lévő elhalt hámsejtek miatt foltosan barnul, éppen ezért ilyenkor is szükség van a hámlasztásra.

Így készítsétek: Két teáskanál olíva, és két evőkanál mandulaolajat keverjetek össze fél csésze nádcukorral, majd vigyétek fel az arcbőrre. (Ha nagyobb mennyiséget csináltok, testradírként is használhatjátok.) Óvatos, körkörös mozdulatokkal masszírozzátok át vele a bőrt, hogy mindenhol egyenletesen radírozzon, majd langyos vízzel öblítsétek le az egészet. Nem marad más hátra, mint a krémezés, és szép, egészséges bőr.

diybeauty2

Káros sugarak elleni védelem

Ha idegenkedtek a bolti fényvédő krémektől, akkor készítsetek házi változatot! Itt jegyeznénk meg, hogy, bár ezek nem annyira hatékonyak, mint iparilag előállított társaik, mégis jól jönnek, ha valakinek érzékeny a bőre, vagy csak szereti a természetes alternatívákat.

Így készítsétek: Egy nagyobb üvegedénybe vagy tiszta befőttes üvegbe tegyetek bele két evőkanál cink-oxidot ­– ezt natúrkozmetikai és bioboltokban lehet kapni –, fél csésze olívaolajat, fél csésze kókuszolajat és negyed csésze méhviaszt, majd az üveget egy közepes serpenyőbe állítsátok bele, és engedjetek alá vizet. Pici lángon kezdjétek el melegíteni, és addig tartsátok a tűzhelyen, míg a cink-oxid olvadni kezd. Közben többször keverjétek meg, hogy az alapanyagok biztosan elegyedjenek, majd ha kész, töltsétek ki az egészet egy tiszta tégelybe. A fényvédő körülbelül fél évig eláll.

Ha megtörtént a baj

Ha nem voltatok elég szemfülesek, és megkapott titeket a nap, az alábbi házi megoldás segíthet.

Így készítsétek: Reszeljetek le egy uborkát, majd keverjétek össze 2-3 evőkanál tejföllel, és ezzel kezeljétek a megpirult bőrt. Előbbi a kötőszövet vízháztartásának egyensúlyát állítja vissza, utóbbi a gyulladást húzza le, így tökéletes gyógyír, amikor húzódik és ég a bőr.

diybeauty1

Hidratálás mesterfokon

A sós tengervíz ugyan kis mértékben jót tesz a bőrnek, nagymértékben kiszárítja azt, így, ha tengerparti nyaralásra mentek, ezt a DIY-keveréket érdemes kipróbálni.

Így készítsétek: Két-két evőkanál shea vaj, aloe vera gél és kókuszolaj elegyét vigyétek fel test szerte a bőrre, hagyjátok 20 percig hatni – ennyi idő alatt a kötőszövet mélyebb rétegeibe is bejutnak a tápanyagok –, majd langyos vízzel öblítsétek le az egészet, végül pedig testápolóval is kenjétek be a bőrt, hogy legyen ideje a másnapi fürdőzésig regenerálódni.

A Nők Lapja 2016/23. számában még többet megtudhattok a nyári bőrhidratálás fontosságáról.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock