A tavasz beköszöntével nem csupán a gardróbunkat rendezzük át, hanem a vitaminos polcunkat is. Jönnek a fényvédők, a zöldségek, és megpróbálunk búcsút venni a télen felhalmozott fókazsírtól. Leporoljuk a pirulalexikont, és miután magunknak is bevallottuk az életkorunkat, még egyszer ellenőrizzük, hogy mit, mikor és hogyan kéne szedni.
A nagy vitaminőrületben alig beszélünk a nyomelemekről, azokról a kémiai elemekről, amelyek egy élő szervezetben – például az emberi testben – kis mennyiségben megtalálhatók és elengedhetetlen fontosságúak a megfelelő működéshez. Ilyen mágikus nyomelem a cink is.
Mit tud a cink?
A cink természetesen megtalálható a test sejtjeiben, segíti azok növekedését és osztódását, szerepe nagyon fontos az enzimek, fehérjék és a gének működéséhez. A szervezet nem tud cinket előállítani, ezért azt az elfogyasztott élelmiszerekből vagy étrendkiegészítőkkel lehet bevinni. Főleg az izmokban és a csontokban raktározódik.
Létfontosságú ásványi anyag lévén, nézzük meg, hogy a szervezet hányféle módon tudja felhasználni a cinket!

A cink számos természetes élelmiszerben megtalálható (Fotó: Getty Images)
1. Erősíti az immunrendszert
A cink segít fenntartani az immunrendszer optimális működését, amelynek feladata elsősorban a fertőzések kivédése. Mivel a cink jelenléte szükséges az immunsejtek működéséhez, hiánya legyengült immunválaszhoz vezethet.
2. Felgyorsítja a sebgyógyulást
A cink támogatja a bőr egészségét. Mivel ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagénszintézisben, fontos szerepe van a sebgyógyulásban. A cinkhiányos étrend bőrelváltozásokhoz vezethet és lelassíthatja a sebgyógyulást. A kórházakban általában cinket használnak égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére. És ha már bőrvédelem, nem véletlenül terjedtek el a cinket tartalmazó termékek, melyek sikerrel veszik fel a harcot az akné elleni küzdelemben.
Sőt, cink segítségével akár házi bőrápolót is készíthetünk.
3. Csökkentheti egyes életkorral összefüggő betegségek kockázatát
A cink jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a tüdőgyulladás, a fertőzés és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A cink enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a védőfunkciót betöltő sejtek aktivitását.
4. Csontok egészsége, gyulladás csökkentése
A cink a csontképződésben és a csontritkulás ellen is fontos szerephez jut, az optimális dózis megállapításához azonban további kutatásokra van szükség.
Emellett csökkenti az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladást okozó fehérjék szintjét a szervezetben, amely számos krónikus betegséghez járul hozzá, például rák, szívbetegség, szellemi hanyatlás.
A cinkhiány súlyos tünetekhez vezethet
A cinkhiány általában a nem megfelelő táplálkozásból adódik, de felszívódási zavar és krónikus betegségek, például cukorbetegség, rák, májbetegség is állhat a háttérben. Az alábbi tüneteknél érdemes cinkhiányra gyanakodni:
- növekedési problémák gyermekeknél
- étvágytalanság
- változások az ízlelésben
- nagyobb a fertőzések kockázata
- termékenységi problémák
- hasmenés
- sebgyógyulási problémák
- szem- és bőrelváltozások, hajhullás
- kognitív funkciók zavara
Túlzásba is vihetjük a cinkfogyasztást
Mivel a szervezetnek csupán kis mennyiségre van szüksége, az étrendkiegészítőkkel könnyedén túladagolhatjuk a cinket. Ráadásul más ásványi anyagok működésében is zavart okozhat, így például a réz és vas felszívódásában. A túlzott cinkbevitel tünetei az alábbiak:
- hányinger és hányás
- étvágytalanság
- gyomorfájás vagy görcsök
- hasmenés
- fejfájás

A cink pótlásához növényi forrásokat is használhatunk (Fotó: Getty Images)
Naponta mennyi cinkre van szükségünk?
A cinkbevitel megengedhető felső határértéke 40 milligramm naponta (19 évesnél idősebb felnőtteknél). A felnőtt férfiaknál 11 mg, a felnőtt nőknél 8 mg a napi javasolt mennyiség. Az ajánlás korcsoporttól, nemtől és egészségügyi állapottól függően változhat.
A cink természetes forrásai
Az optimális cinkbevitel nem lehet probléma, mert számos állati és növényi élelmiszer természetesen gazdag cinkben. Noha manapság a boltokban rengeteg cinkkel dúsított élelmiszert kaphatunk – például a reggeli gabonapelyhek – próbáljunk inkább természetesen magas cinktartalmú ételeket fogyasztani. Ezek a következők:
- Kagylók: osztriga, rák, kagyló, homár és kagyló
- Hús: marha-, sertés-, bárányhús
- Baromfi: pulyka és csirke
- Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
- Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, fekete bab, vesebab
- Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag
- Tejtermékek: tej, joghurt és sajt
- Tojás
- Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs
- Bizonyos zöldségek: gomba, spenót, kelkáposzta, borsó, spárga és répa zöldje.
A teljesség kedvéért érdemes még megjegyezni, hogy az állati eredetű forrásokból a szervezet könnyebben tudja felszívni a cinket, mint a növényi eredetű élelmiszerekből. A változatos étrend tehát megoldhatja a cinkkérdést, de ha mást mutat a vérképünk vagy kétségeink vannak, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel!
A cink akár párban is szedhető, de nem mindegy, hogy mivel.
Kiemelt kép: Getty Images