ételek

6 konyhai hiba, ami ételmérgezést okozhat – Így előzheted meg!

Az otthon készített ételek általában egészségesebbek, mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek jócskán növelik az ételmérgezés kockázatát. Megmutatjuk, hogy melyik az a 6 dolog, amire érdemes figyelned, ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen következményeket. És melyek azok az ételek, amiket még egy fél órára sem szabad elöl hagyni a konyhapulton.
  • Az ételkészítés közben apró hibák is ételmérgezést okozhatnak.
  • A nyers hús, a rizs és a helytelen hűtés különösen kockázatos lehet.
  • Megmutatjuk, hogyan kerülheted el a leggyakoribb élelmiszerbiztonsági bakikat.

Az élelmiszerbiztonság nemcsak az alapanyagok minőségéről szól, hanem arról is, hogyan bánunk velük. A baktériumok szobahőmérsékleten is villámgyorsan szaporodhatnak. A helytelen hűtés vagy tárolás pedig ételmérgezést okozhat.

A szakértők szerint egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj. Például a különböző vágódeszkák használata, a hús hőmérsékletének ellenőrzése vagy a maradékok gyors lehűtése életmentő lehet. Lássuk, a 6 leggyakoribb hibát!

A legnagyobb konyhai hibák

1. Fagyasztott ételek kiengedése szobahőmérsékleten

Sokan a pulton engedik ki a fagyasztott húst, illetve zöldséget, pedig ez komoly kockázattal jár. Amint a külső réteg felenged „veszélyzónába kerül” (4–60 °C), ahol a baktériumok, például a szalmonella, gyorsan elszaporodhatnak.

Tipp: Mindig hűtőben, mikróban vagy hideg vízben, zárható tasakban olvaszd ki az ételeket.

2. Ugyanazon a vágódeszkán vágsz mindent

A keresztszennyeződés az egyik legnagyobb kockázat. Ha ugyanazt a deszkát használod a nyers hús és a zöldség szeletelésére, a baktériumok könnyen átkerülhetnek egyik alapanyagról a másikra.

Tipp: Mindig használj külön vágódeszkát a húsokhoz, és egy másikat a zöldségekhez, gyümölcsökhöz!

Kapcsolódó: Meglepő ételek, amelyek ételmérgezést okozhatnak

3. Nyers csirke megtisztítása

Sokan megmossák a nyers csirkét. Így azonban csak még több baktérium kerül a mosogatóba.

Tipp: A baktériumok csak a megfelelő hőfokon pusztulnak el. A csirkét mindig süsd legalább 74 °C belső hőmérsékletig.

4. Nyers hús tárolása a hűtő felső polcán

Nem mindegy, hova kerül a nyers hús a hűtőben. Ha felül tárolod, a leve rácsöpöghet más ételekre, ami ételmérgezéshez vezethet.

Tipp: Mindig a legalsó polcon, jól záródó dobozban vagy tasakban tárold.

5. Elöl maradt főtt rizs

A rizsben spórák találhatók, amelyek szobahőmérsékleten méreganyagokat termelhetnek. Ezeket sem az újramelegítés, sem a főzés nem pusztítja el.

Tipp: A rizst mindig gyorsan hűtsd le, tedd hűtőbe, és maximum 5 napig tárold.

6. A hús színére hagyatkozva ítéled meg hogy átsült-e

A hús színe és szaga csalóka lehet. Kívül már barna, belül viszont nyers. Ezért soha ne csak a látványra hagyatkozz!

Tipp: Használj húshőmérőt: marhánál 63 °C, darált húsnál 71 °C, csirkénél 74 °C a minimum.

Nemcsak az ételkészítésnél lehet hibázni. Vannak olyan alapanyagok, amelyek különösen gyorsan romlanak, ha elöl hagyod őket.

Lássuk azt a 6 ételt, amit mindig hűtőben kell tartani, mert pillanatok alatt veszélyforrássá válhatnak!

tészta
pizza
krumpli
főtt tojás
gyümölcslé
5 fotó

Kapcsolódó: Az ételmérgezés 6 legárulkodóbb jele

Kiemelt kép és a galéria képei: Getty Images

Ajánlott videó