- A sült krumplinak rossz a renoméja, amire nemrég a Harvard Egyetem új kutatása is ráerősített.
- Ugyanakkor, ha jól készítjük el, nem szükséges lemondani róla.
- Mire figyeljünk sütés-főzés során, ha mindenáron krumplit szeretnénk köretként fogyasztani?
A Harvard Egyetem legfrissebb kutatási eredményei arra engednek következtetni, hogy a túlzott burgonyafogyasztás jelentősen növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A tudósok 205 000 egészségügyben dolgozó szakember étkezési szokásait elemezték közel négy évtizeden át – mondhatni, világszinten jelenleg ez az egyik legátfogóbb, legrészletesebb tanulmány a témában.
Az eredmények alapján heti három adag főtt, pürésített vagy héjában sült burgonya fogyasztása mindössze 1 százalékkal növelte a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Ugyanakkor heti három adag sült krumpli esetében ez a kockázat már 20 százalékos emelkedést jelentett.
„A legfontosabb üzenet az, hogy nem minden burgonya egyforma”
– fogalmazott a kutatás vezetője, dr. Seyed Mohammad Mousavi, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi kutatója.
Kapcsolódó: Viszlát, drága avokádó! – Az édesburgonya az új szupersztár a konyhában
A fehér burgonyát már korábbi tanulmányok során is összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel: amikor a szervezetünk lebontja a burgonyakeményítőt, az pillanatok alatt glükózzá alakul, ami a véráramba jutva az inzulinszintünk gyors megugrását eredményezi. Az emelkedett kockázat ebből a szempontból azonban nem a burgonyafajtákhoz, sokkal inkább magához a sült krumplihoz köthető.

A kulcs a mértékletességben és az elkészítési módban rejlik (fotó: Elena Leya/Unsplash)
És mi a helyzet a sokat méltatott édesburgonyával? Nos, az édesburgonya rostdúsabb, és alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, vagyis lassabban emeli meg a vércukorszintet – azaz jobb, egészségesebb és alakbarátabb választás lehet köretként, ráadásul a gyomrunkat sem terheli meg annyira, mint a fehér burgonya. Ugyanakkor érdemes résen lenni, hiszen nagy mennyiségben fogyasztva, különösen olajban sütve, túlsózva, szintén növelheti a cukorbetegség kockázatát – figyelmeztet Mousavi.
Lemondanál a burgonyáról? Ne tedd!
A kutatók szerint az egészséges alternatívák és elkészítési módok keresésében rejlik a kulcs. A főtt, pürésített vagy héjában sült burgonya teljes kiőrlésű gabonára történő cseréje 4 százalékkal, míg a sült krumpli teljes kiőrlésű gabonára váltása 19 százalékkal mérsékelte a diabétesz kockázatát. Az viszont külön érdekes, hogy a burgonya rizsre történő cseréje tovább növelte a kockázatot, ami minden bizonnyal a fehér rizs magas glikémiás indexének köszönhető.
Fontos tudni továbbá, hogy a vizsgált időszak nagy részében a burgonya gyakran transzzsírokban sült, illetve olyan hatalmas adagokban készült, ami főként az amerikai gasztrokultúrára jellemző – és ami nyilván tovább rontott a helyzeten.
A krumplit démonizálni tehát nem kell. Egyrészt kár volna lemondani a benne található káliumról és C-vitaminról. Másrészt, ha mérsékeljük az adagokat, nem fogyasztjuk minden nap (maximum hetente kétszer), friss zöldségekkel is kiegészítjük, és olaj nélkül, sütőben vagy air frayerben sütjük, illetve héjában főzzük, a kockázat sem ugrik meg különösebben.
Ez is érdekelhet: Ha jól készítjük el, a burgonya csökkenteni is tudja a vérnyomást
Kiemelt kép: Pixzolo Photography/Unsplash