(Sütőben) sült krumplival is kordában tarthatjuk a vérnyomásunkat

A burgonyában található káliumot a szervezet jobban tudja hasznosítani, mint azt, ami az étrend-kiegészítőkben fellelhető.

A sült krumplinak elég rossz a megítélése, a helyzet azonban valamivel jobban fest, mióta az Indiana állambeli Purdue Egyetem kutatói közzétették legfrissebb tanulmányukat. A Nutrients folyóiratban megjelent cikk szerint a sütőben sült burgonya fogyasztása segíthet kontrollálni a vérnyomás szisztolés értékét – hatékonyabban, mintha étrend-kiegészítőként szednénk káliumot.

„A vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében jelentős hangsúlyt szokás fektetni a nátriumbevitel visszaszorítására, ám ez csak az érem egyik oldala

– mondta Connie Weaver PhD, a kutatás vezetője. – A kálium legalább olyan fontos szerepet játszik ebben, sőt talán a kálium és a nátrium aránya a leglényegesebb az étrendmátrixban, mivel a burgonya nagyobb mértékben csökkentette a nátriumvisszatartást, mint a káliumtabletta önmagában.”

A kutatók a harminc résztvevőt négy csoportra osztották, hogy teszteljék, két hét alatt milyen hatása van az egészségükre a számukra előírt diétának. Az egyik csoportnak 1300 mg káliumot tartalmazó étrendet kellett követni, a többi csoportnak szintúgy, de a másodikba tartozók további 1000 mg káliumhoz jutottak sütőben sült, főtt vagy pirított burgonya formájában. A harmadik hasábburgonyában kapta az extra 1000 mg káliumot, míg a negyediknek 1000 mg kálium-glükonát járt. „Fontosnak tartjuk lefolytatni az olyan klinikai vizsgálatokat, amelyek ok-okozati összefüggéseket állapíthatnak meg az étrend és az egészségi állapot között – magyarázta Weaver. – Ebben klinikai vizsgálatban például a hasábburgonya semmilyen hatást nem gyakorolt a vérnyomásra – legalábbis rövid távon –, ami rögvest megcáfol bizonyos korábbi megfigyelési eredményeket, és alátámasztja azt, hogy az egészségünk megőrzése érdekében a teljes étrendre kell összpontosítanunk – szemben azzal, hogy démonizálnánk egy ételt vagy egy ételcsoportot.”

Fotó: Getty Images

Az eredmény? A sütőben sült és a grillezett krumpli volt a legjobb hatással a vérnyomásra. „Minden klinikai vizsgálatnak megvannak a maga korlátai, ennek ellenére sikerült meghatároznunk azt a mechanizmust, amelynek révén a burgonya csökkenteni tudja a vérnyomást. Összességében arra a következtetésre jutottunk, hogy a főtt vagy a sütőben sült krumpli segíthet csökkenteni a szisztolés vérnyomást, a sütőben megsütött hasábburgonyának pedig nincs káros hatása a vérnyomásra, és része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek.”

(Kiemelt kép: Getty Images)