- A klímaváltozás következtében megsokszorozódó hőhullámok a szív egészségét is veszélyeztetik.
- A rendszeres folyadékpótlás mellett a gyümölcsök és zöldségek is segíthetnek ellenállóbbá a szervezetünket.
- Mutatjuk, miből érdemes most többet fogyasztani!
A melegben szervezetünknek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet, ami extra terhet ró a szívre, a tüdőre és a vesékre – szívbetegek esetén az ezzel járó kockázat pedig különösen magas lehet.
Ha erősen izzadunk, testünk sok káliumot, nátriumot és más ásványi anyagokat is veszít, ami izomgyengeséget, szívritmuszavart, súlyos esetben pedig szívmegállást is eredményezhet – nem véletlen, hogy hőhullámok és kánikula idején megugrik a szívinfarktusos esetek száma.
Szívvédő gyümölcsök és zöldségek
A tikkasztó hőség idén nyáron sem kíméli Európát: a HungaroMet előrejelzései szerint a hét hátralevő részében helyenként előfordulhatnak frissítő záporok, zivatarok az országban, de az érdemi változásra egyelőre még várnunk kell.
A védekezés pedig – a bőséges vízfogyasztás, a fényvédelem, a hűsölés, a pihenőidő és a fokozott izzadással elvesztett vitaminok, ásványi anyagok pótlása – életet menthet, különösen manapság, amikor világszerte melegrekordok dőlnek évente.
Kapcsolódó: Hűtsd le magad belülről – A legjobb ételek hőhullám idején
A nyári hónapokban a rendszeres vízfogyasztás a legfontosabb, amire elsőként ügyelnünk kell. De érdemes naponta olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel is gazdagítani az étrendünket, amelyek amellett, hogy hidratálnak, a hőség szívre gyakorolt terhét is csökkentik – hála a bennünk található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak. Lássuk, miből érdemes most minél többet falatozni!
Lapozd fel a galériát!





Ez is érdekelhet: Ezzel a zseniális palacktrükkel légkondi nélkül is lehűtheted a lakást
Kiemelt kép: Getty Images