Ne csak idd, edd is: íme a lemagasabb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök nyárra

Azt már valószínűleg álmodból felkeltve is tudod, hogy a megfelelő folyadékpótlás rendkívül fontos az egészséged szempontjából. Arra viszont talán már kevesebbszer gondolsz, hogy a napi folyadékmennyiséget nemcsak ivással, de evéssel is beviheted, miközben rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátod a szervezetedet.

A folyadékhiány jeleit – különösen nyáron – hamar észreveszi az ember: fáradtság, fejfájás, bőrproblémák, izomgörcsök, alacsony vérnyomás és szapora szívverés jelentkezhet, ha nem iszunk eleget, miközben lelassul az emésztés és a kiválasztás is. Sokan vannak, akiknek ennek tudatában sem megy könnyen a megfelelő folyadékbevitel, mert vagy folyton rohannak, vagy unják a megszokott folyadékforrásukat, esetleg egyszerűen nem is érzik magukat szomjasnak. Nem is értik, ki tud napi három, melegben akár négy litert is ledönteni…

Ők figyeljenek most, mert

az alábbi lédús gyümölcsökből és zöldségekből észrevétlenül kiegészíthetik a napi bevitelüket,

miközben tápanyagokkal is feltankolnak, és nem is érzik majd kényszernek a dolgot. A leglédúsabb szezonális gyümölcsök és zöldségek következnek. (A gyümölcsök cukortartalmára azért nem árt odafigyelni.)

Görögdinnye

Víztartalom: 92%
Az köztudott, hogy a görögdinnye az egyik leghidratálóbb gyümölcs, de emellett is számos egészségvédő hatással bír: rostot, C- és A-vitamint, valamint magnéziumot is tartalmaz, tele van antioxidánsokkal (például likopinnal) emellett kalóriatartalma is meglehetősen alacsony, ezért azt javasoljuk, bátran fogyassz belőle, amennyi csak beléd fér (100 grammjában kb. 6,2 gramm cukor van). A görögdinnyét frissítő snackként, desszertként vagy köretként is beillesztheted étrendebe, kis fetasajttal salátának is eheted, de akár isteni házi sorbet-t is készíthetsz belőle. 

Eper

Víztartalom: 91%
Magas folyadéktartalmán túl ez a nyári kedvenc rengeteg rostot, antioxidánst, vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük C-vitamint, folsavat és mangánt is tartalmaz. Az eper rendszeres fogyasztása ráadásul egyes kutatások szerint enyhíti a belső gyulladásokat, így segíthet csökkenteni a szívbetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és a rák különböző típusainak kockázatát is. Az epret könnyen beillesztheted az étrendedbe, mert nemcsak magában, mindenféle körítés nélkül esik jól falni, de turmixokba vagy salátákba (isteni jó például érett koktélparadicsommal) is keverheted, illetve szendvicsek és wrapek egyedi kiegészítője is lehet. (Cukortartalma 100 grammonként 4,9 gramm.)

Sárgadinnye

Víztartalom: 90%
A sárgadinnye többféleképpen is segíthet egészségesebbé válnod: nemcsak hidratál, de nagy rosttartalmánál fogva el is telít, így később éhezel meg, ha az étkezések közt némi sárgadinnyét is rágcsálsz. Emellett a sárgadinnye gazdag A-vitaminban, amivel hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez is. A sárgadinnyét fogyaszthatod magában vagy épp krémes joghurttal, krémlevesnek, és még számtalan más, kellemes módon. Extra tipp: próbáld ki kaporral: nem fogsz csalódni. (Cukortartalma 100 grammonként 7,9 gramm.)

Őszibarack

Víztartalom: 89%
Az őszibarack rendkívül tápanyagdús és hidratáló gyümölcs, ugyanis tömegének közel 90%-a víz. Emellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, például A-vitamint, C-vitamint, B-vitaminokat és káliumot. Ha héjával együtt fogyasztod, olyan gyógyhatású antioxidánsokat is beviszel a szervezetedbe, mint például a vérnyomást is szabályozó klorogénsav. Magában, gyümölcssaláta részeként vagy turmixban épp olyan finom, mint kompótként, vagy túrós sütik kiegészítőjeként. (Cukortartalma 100 grammonként kb. 8,4 gramm.)

Kígyó- vagy fürtös uborka

Víztartalom: 95%

Az uborka szinte teljes egészében vízből áll, de még emellett is futja neki némi K-vitamin-, kálium- és magnéziumtartalomra is,

így határozottan érdemes fogyasztani, főleg azokban a hónapokban (mostanság), amikor már a hazai is elérhető, egyre olcsóbban. Edd magában, esetleg uborkasalátának, tekerd nyári tekercsbe, vagy mártogasd a legkülönfélébb szószokba, hogy észrevétlenül gondoskodj szervezeted hidratálásáról.

Fejes saláta

Víztartalom: 96%
A fejes saláta számos egészségjavító tulajdonsággal bír, mivel magas folsav- és rosttartalomal rendelkezik. A folsav bevitele különösen fontos például a terhes nők számára, mivel segíthet megelőzni a velőcsőfejlődési rendellenességek kialakulását. Ezenkívül a fejes saláta magas K- és A-vitamin-tartalmú, ezen anyagoknak pedig a csontok és az immunrendszer egészségének megőrzésében van nagy szerepük. Jöhet egy jó kis tojásos nokedli egy hatalmas adag fejes salátával? 

Cukkini

Víztartalom: 94%
Magas víztartalma jól ismert, kiemelkedő C-vitamin tartalma viszont már kevésbé, pedig 10-20 dekányi ebből a zöldségből a napi C-vitamin szükséglet több mint harmadát fedezi. Főzd, sütsd, grillezd vagy rántsd ki, esetleg gyaluld le cukkinispagettinek és élvezd az áldásos hatsokat. 

Zeller

Víztartalom: 95%
A zeller nagyon egészséges és hidratáló zöldség, amit már csak vízhajtó hatása miatt is érdemes az étrendbe iktatni. Na meg azért is, mert

egyre több kutatás igazolja, hogy hatóanyagainál fogva szerepe lehet a csontritkulás elleni közdelemben is.

A zellert nyersen, párolva, sütve vagy épp krémlevesként is fogyaszthatjuk, de nagyon jól beválik különféle mártogatós szószok, esetleg fondü mellé is. 

Paradicsom

Víztartalom: 94%
A paradicsom magas víztartalma mellett rostokban és antioxidánsokban, köztük likopinban is gazdag. Kutatások szerint ez utóbbi csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, és segíthet megelőzni a prosztatarák kialakulását is. A paradicsomot levesek, mártások és számos más finomság alapanyagaként is fogyaszthatod, de ha ránk hallatsz, nyáron egyrészt hatalmas mennyiségű lecsót és paradicsompürét teszel el vele, és amennyit csak lehet, nyersen fogyasztasz ebből a kibuggyanóan finom felfújt bogyóból.

Paprika

Víztartalom: 92%
A paprika magas víztartalma mellett gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is, emellett antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik bizonyos rákos megbetegedések és szembetegségek kockázatát is. Ráadásul (ahogy ezt Szent-Györgyi Albert óta mi tudjuk a legjobban) a paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint a zöldségek és gyümölcsök közül. Edd a reggeli vajas kenyered mellé, tedd salátába, nyáridőben pedig jöhet a lecsó és a rengeteg töltött paprika is. 

Karfiol

Víztartalom: 92%
Sok vizet, emellett több mint 15 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük kolint, ami nem sok élelmiszerben található meg, és ami egy az agy egészségének és anyagcseréjének támogatásához nélkülözhetetlen tápanyag. A karfiolt bátran használd köretként a  gabonafélék helyettesítésére: ha finomra reszeled, karfiolrizst kapsz, amiből pedig akár pizzaalapot is formázhatsz, de nem lősz mellé egy jó kis rántott karfiollal sem.

Káposzta

Víztartalom: 92%
A káposzta egy bár szerény, de lenyűgözően egészséges zöldség: kalóriatartalma meglehetősen alacsony, rost- és tápanyagtartalma viszont kiemelkedő (nem véletlenül esküszik olyan sok diétázó az úgynevezett káposztaleves kúrára). A káposzta nem csak C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban és számos nyomelemben gazdag, de úgynevezett  glükozinolátokat is tartalmaz, mely antioxidánsokról feltételezik, hogy segítenek megakadályozni a rákos elváltozások kialakulását. A káposzta nyersen, párolva, dinsztelve is finom, ha pedig egy igazi egészségvédő szuperélelmiszert ennél, járj rá a savanyított káposztára és a kimchire is. 

A folyadékpótlás rendkívül fontos egészséged megőrzése szempontjából, mert a kellő bevitel segít egyensúlyban tartani a szervezeten belüli folyamatokat. Nagy melegben inni is jólesik, de jó, ha tudod, hogy jelentős mennyiségű vizet fogyaszthatsz úgy is, ha étrendedbe sokféle, vízben gazdag gyümölcsöt és zöldséget illesztesz be. Amíg sok lédús élelmiszert fogyasztasz, és vizet iszol, amikor csak szomjasnak érzed magad, nem lesz gondod a hidratáltság megőrzésével.

Kiemelt kép: Getty Images