Bármi akasztotta is meg az edzéstervedet, ne gondold, hogy egyedül vagy ezzel a problémával. Mutatjuk, hogyan érdemes újra belevágni az aktív életbe.

Akárhogy is szeretnénk, az élet nem mindig a tervek szerint zajlik. Ez minden területen bosszantó, de ha az edzéstervünk szenved csorbát, különösen lehangolónak tűnik a majdani álomalak. Hány hónap munkája vész kárba, gondolhatjuk, az egyre szörnyűbbnek vélt tükörképről már nem is beszélve.

Már egy hét szünet után sem egyszerű visszatérni, a több hetes, hónapos kihagyást követően pedig kevés lesz motivációnak, ha megújítjuk a kondibérletet, vagy előhúzzuk a két doboz közé szorult fitneszszalagot. Hiszen az előbbiről kiderülhet, hogy pénzkidobás volt, az utóbbit pedig nyugodtan visszatuszkolhatjuk oda, ahol volt. Úgysem fog látszani.

Nehéz a sporthoz visszatérni

Ám akár munka, nyaralás, lelki problémák vagy egy durva fertőzés az oka, szögezzük le gyorsan: igenis vissza lehet térni az edzési rutinhoz. A legjobbakkal is megesik, hogy kiesnek a tempóból, ám nem számít, milyen ijesztőnek tűnik, visszahozhatjuk a mozgást az életünkbe.

Lehet, hogy az első pár alkalom nehéznek fog tűnni, de a legtöbb ember gyorsan visszanyeri a korábbi kondícióját, így

nem kell amiatt aggódnod, hogy teljesen elölről kell kezdened mindent.

Érdemes szót ejteni a bűntudatról is: egészséges mértékben akár ösztönző lehet, de ne hagyd, hogy elhatalmasodjon rajtad. Ne kezdd el magadat szidni, inkább örülj az elhatározásnak, hogy ismét odafigyelsz a mozgásra. Ha másokkal szemben megértők vagyunk, a kedvességet magunkon is gyakorolhatjuk.

újrakezdés tippek edzés

Az edzés újrakezdésénél fontos, hogy ne terheld túl magad (Fotó: Getty Images)

Hogy kezdjük el újra az edzést?

Az alábbi tippek segítségével ismét visszanyerheted a lendületet, a korábbi formád, és picit az önbecsülésed.

1. Mérd fel a jelenlegi edzettségi szinted!

Mielőtt felkapnád a legnehezebb kézisúlyod, vagy beneveznél a következő városi maratonra, állj meg egy pillanatra, hogy felmérd a kondidat. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy megváltozott az állóképesség a szünet alatt, ami természetes. Először gondold végig, milyen állapotban érzed magad testileg-lelkileg, majd kezdésként válassz egy könnyed tornát vagy kocogást. 

2. Tűzz ki reális célokat!

Az elérhető és konkrét célok kitűzése elengedhetetlen a motiváltság megőrzéséhez. Ahelyett, hogy két hét múlva kipipálnád a korábbi súly-, idő- vagy körrekordot, gondolkodj egészen apró célokban, amelyeket fokozatosan növelhetsz idővel. Ne holnap akard lefutni a korábbi napi rutinnak számító 5 kilométeredet, mert a sérülés mellett a motiváció elvesztését is kockáztatod.

DNS-elemzés lehet a jövőbeli edzésprogram alapja?

3. Kiegyensúlyozottság

A fenntartható és hatékony edzésprogram kulcsa a kiegyensúlyozottság, azaz a különböző edzésformák vegyítése. Az erősítés mellett fordíts figyelmet a kardió beiktatására, illetve a rugalmasság fejlesztésére. A változatosság nem csupán unalom ellen jó, de csökkenti a sérülések kockázatát és minden izomcsoportot alaposan megdolgoztat. Nyáron különösen sok lehetőségünk van, hiszen ha szeretnénk, minden edzést végezhetünk a szabadban.

Az edzést feltétlenül keretezze bemelegítés és nyújtás, a kettő között pedig váltogassuk a kardiót (séta, kocogás, kerékpározás, tánc), az erősítést (súlyzós vagy szalagos gyakorlatok) és a rugalmasságfejlesztő edzéseket (jóga, pilates, nyújtás).

újrakezdés tippek edzés

Lehet, hogy új helyszínre vagy új edzésprogramra van szükség (Fotó: Getty Images)

4. Figyelj a tested jelzéseire!

A testünk azonnal visszajelzéseket fog adni, bármilyen mozgásba is kezdünk. Teljesen normális, ha a hosszabb szünet utáni első alkalom során gyorsabban elfáradunk, vagy másnap izomlázunk lesz. Az edzés alatti éles vagy hosszan tartó fájdalom viszont nem jó jel, ha ilyet tapasztalsz, hagyd abba a mozgást.

5. Légy következetes!

Érdemes hetente legalább háromszor beiktatni a mozgást, hogy hosszú távon is eredményeket érjünk el, de legyünk elnézőek, ha az élet olykor felülírja a terveket. Ilyen esetben próbálkozhatunk rövid, akár tízperces, koncentrált edzésekkel, hogy ne kelljen kihagyni többet, mint szeretnénk.

6. Ne rontsd el sült krumplival

Az edzés utáni újrakezdés sosem könnyű, de ne nehezítsük a helyzetünket azzal, hogy sportolás után belapátolunk egy nagy adag sült krumplit. Minden számít, amit beviszünk a szervezetünkbe. Persze szó sincs arról, hogy éhezned kellene! Nagyban támogatjuk az edzési célokat, ha étrendünk sovány fehérjéből, teljes kiőrlésű gabonából, egészséges zsírokból, valamint sok gyümölcsből és zöldségből áll.

7. Türelem

A kitartás mellett sok türelemre is szükséged lesz, na meg némi empátiára.

Fontos, hogy a legkisebb győzelmeket is elismerd, és ne éld meg csalódásnak, ha egy hét után még nem zökkentél vissza a régi kerékvágásba.

Az eredményhez idő kell, de ne aggódj, az izommemória is a segítségedre lesz a folyamatban.

A szünet akár arra is jó lehet, hogy egy korábban ki nem próbált edzésformával ismerkedj meg. Kezdd el bátran, lehet, hogy az első alkalom csupán nyolcperces lesz, de a második talán már harmincnyolc. Hallgass a testedre, pontosan tudni fogja, hogy mára elég volt, vagy hogy újra készen állsz a maratonra.

Ezért nem látod az edzés eredményét. 

Kiemelt kép: Getty Images