Nem kell feladni a túrázást nyáron, vagy meleg időben sem. A megfelelő folyadékbevitel és fényvédelem mellett ezekre figyelj oda, ha felelősségteljesen szeretnél túrázni nyáron.

Habár az április igazán szélsőséges időjárással szolgált, közeleg a nyár és a meleg idő. Hőségben túrázni egészen pedig egészen új kihívást jelent: nemcsak a tikkasztó kánikula, de a szintkülönbségekkel és a napszakokkal akár nagymértékben változó hőmérsékleti viszonyok miatt is. Az alábbi tanácsok megfogadásával a túrázás a melegebb napokon is örömteli élmény lehet.

1. Réteges és jól szellőző öltözet viselése túrázás alatt

Nyáron is érdemes hosszú szárú nadrágot viselni a természetjárások alkalmával, hiszen a nadrág szára megvédi a lábat az éles gallyaktól, a szúrós növényzettől vagy éppen a rovarok támadásaitól. Fontos azonban, hogy a nadrág megfelelően szellőzzön, vagy kicipzározható legyen, hogy a ruházat alá bejutó levegő kissé lehűthesse a lábakat.

A meleg ellen érdemes világos színű ruhával védekezni, ugyanis az visszaveri a napsugarakat és segít megtartani a hideget. A légáteresztő ruházat, a nejlon és poliészter anyagok segítenek a test hőmérsékletének szabályozásában. Ha lehet, a pamutot inkább kerüljük, mivel a nedves pamut könnyebben kidörzsöli a bőrt. 

Az esti órákban már lehűlhet az idő túrázás közben

Egyes helyeken, például a napfénytől elzárt erdőkben vagy a hegyvidéki területeken hűvösebb a levegő, így szükség lehet egy második felső rétegre. Érdemes a hátizsákba egy extra, hosszú ujjú felsőt is csomagolni. Ám e réteg kiválasztásakor is oda kell figyelni néhány dologra: legyen a ruházat könnyen csomagolható és gyorsan száradó. Így, ha napközben át is nedvesedik az izzadságtól, a hűvösebb esti órákban is kényelmes marad.

túrázás kirándulás nyáron melegben

A túrázás a családdal tökéletes kikapcsolódás (Fotó: Getty Images)

2. Kényelmes felszerelés választása

A hátizsák meleg és hideg időben egyaránt elengedhetetlen a túrázáshoz. Az első fontos kérdés, amit hátizsákvásárlás előtt meg kell válaszolni az, hogy milyen hosszú túrán lesz rá szükség. Egynapos kirándulás, hétvégi kiruccanás vagy többnapos kaland? Az egynaposnál hosszabb utakon érdemes 35 literes vagy annál nagyobb zsákot használni. A hosszabb kalandokhoz pedig egy legalább 50 literes hátizsákra lesz szükség.

Nem csak a hátizsák űrtartalmát, de az éghajlati viszonyokat, valamint a túrázó saját méreteit is figyelembe kell venni.

Testalkattól is függ, hogy kinek melyik típusú hátizsák lesz kényelmes, ezért mindenképp érdemes felpróbálni a kiválasztott modellt.

Mit vigyél magaddal?

A hátizsákba kerüljön esőkabát, ugyanis soha nem tudhatjuk mikor szakad ránk az ég. Kézenfekvő még a napszemüveg, kalap vagy sapka, és a víz mellett kisebb harapnivalók odacsomagolása. A gyümölcsök, a diófélék és a müzliszelet mind nagyszerűek az energiaszint fenntartásához.

3. Hidratálás és nap elleni védelem túrázás alatt

Nyáron, a melegben a napnak való fokozott kitettség miatt különösen oda kell figyelnünk a folyadékbevitelünkre és a napszúrástól, illetve leégéstől való védelemre. A leégés ellen a megfelelő ruházat mellett a fényvédő krémek nyújtanak segítséget.

Érdemes 2 óránként újra kenni őket, valamint 30-as vagy még magasabb SPF tartalmú fényvédőt használni.

Fontos, hogy a napnak való kitettség előtt minimum 15 perccel kenjük be magunkat és nagy mértékű izzadás esetén 40 percenként kenjük újra a területet. A kalap vagy baseballsapka viselése is védelmet nyújt a hő ellen. A széles karimájú kalapok és a szalmakalapok a legjobb választások.

A hővel járó veszélyek

A kiszáradás ellen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Sok tényezőn múlik, hogy mennyi az ideális folyadékbevitel, de mindenkinek ajánlott legalább óránként fél liter vizet elfogyasztani mérsékelt aktivitás mellett. A nagy melegben történő, magas intenzitású aktivitás esetén óránként 1 liter is belefér. Figyelni kell azonban a túlhidratálás veszélyére is: ennek orvosi neve hyponatremia. Ilyenkor a vérben a nátriumszint felhígul, ami a sejtfunkciók károsodásához vezet. A túlhidratálás tünetei a kiszáradáshoz hasonlóan a fáradtság, fejfájás és hányinger. 

A nagy hőnek való kitettségre testünk fájdalmas izom-összehúzódásokkal is reagálhat. Ezt nyújtással csillapíthatjuk. Érezhetjük azt is, mintha teljesen kimerültünk volna. A hőkimerültség hosszan tartó magas hőmérsékletnek való kitettség után fordulhat elő, és gyakran dehidratációval jár, mivel a szervezet nem képes megbirkózni a hő okozta stresszel. Fontos tehát, hogy mindig figyeljünk testünk jelzéseire és ne vigyünk semmit túlzásba. 

Nincs ötleted, hol túrázz? – Budapest környékén ez a 4 útvonal tökéletes lehet.

Kiemelt kép: Getty Images