5 tipp, hogyan túrázzunk nyáron a melegben

Hiába szól a nyár a melegről, a semmittevő vakációkról, sokan választják mégis az aktív pihenést, ragadják meg túrahátizsákjukat és fedeznek fel újabbnál újabb, izgalmasabb túrapontokat. Mutatjuk, hogy mire kell odafigyelni ilyenkor!

A kirándulás egyre népszerűbb hazánkban is, több kalandot kereső indul útra a magas hegyekbe, a nyáron is hűvös erdőkbe. Molnár Zsombor (@outdoorhungary) összeszedte azokat a tippeket és jó tanácsokat, amelyeket érdemes megfogadnunk, ha ilyen üdülésben gondolkodunk.

Túraútvonal megtervezése

Mikor és hol? Ezek a legfontosabb kérdések, amiket górcső alá kell vennünk mielőtt nyakunkba vennénk a természetet. Minél korábban indulunk útnak, annál több időnk lesz hűvösben túrázni. A legmelegebb általában dél és délután 3 óra között van, fejezzük be kora délután a túrát, vagy ezután induljunk el.

Jó ötlet olyan túraútvonalat választani, amely a fák árnyékában tart, és nem vagyunk közvetlen napfénynek kitéve,

esetleg tóparti, folyó menti ösvényen tesszük meg a kilométereket. Ha érezzük magunkban az adrenalint és van már elegendő tapasztalatunk, túrázzunk egyet éjszaka, ott biztosan hűsítő élményben lesz részünk. A túra útvonalának megtervezéséhez érdemes egy túraalkalmazást letöltenünk telefonunkra és azon először gondosan áttanulmányozni azt. 

Megfelelő, réteges öltözet kiválasztása

Ilyenkor természetesen fontos, hogy az ottani hőmérsékletnek megfelelő ruházattal készüljünk, és ne tévesszen meg minket az évszakra jellemző melegség, hiszen egy túrázás alatt nagyobb hőingadozásokat tapasztalhatunk. Érdemes vízlepergető, hőszigetelt, de mégis lélegző anyagú holmikat választanunk, amiket az időjárási viszonyoknak megfelelően tudunk rétegezni. Érdemes ezekből jól csomagolható változatot beszerezni, ami elfér a hátizsákban is, hogy mindig kéznél legyen. 

Vigyázzunk a kullancsokkal

A legtöbbünk a szabadban bóklászva valószínűleg találkozott már kullancsokkal. Sajnos nem kell az erdő legsűrűjébe merészkedni ahhoz, problémát okozzanak ezek a kicsi, de bosszantó és veszélyes pókfélék. Lyme-kór, Rocky Mountain foltos láz, vírusos agyhártyagyulladás, babézia, vérzéses kullancsláz, anaplazmózis – csak néhány emberre és állatra is veszélyes betegség, amelyeket a kullancsok vérszívás útján terjesztenek. A fertőzés kockázata több tényezőtől is függ, beleértve a kullancs fajtáját és a bőrünk alatt eltöltött időtartamát is.

Fotó: Getty images

Hazánkban körülbelül két tucat fajuk honos, közülük a közönséges kullancs a legelterjedtebb. A legtöbben azt gondolnánk, hogy ezek az élősködők kültéri élőlények, néhány fajról azonban tudni érdemes, hogy a lakásba is képesek bejutni – és szaporodni. A hívatlan vendégek leggyakrabban a háziállatokon keresztül, valamint a ruháinkra tapadva kerülnek a lakásba, veszélyeztetve ezzel mindannyiunk egészségét. Tekintettel az élősködők sötét színére, viseljünk inkább világos színű ruhákat, ami megkönnyíti a kullancsok észlelését a ruha külső oldalán.

Tanulmányok kimutatták, hogy a fertőzött kullancsok nem terjesztik a Lyme-kórt a vérszívást követő első 24 órában, valamint

a hazaérkezéstől számított két órán belüli zuhanyzás csökkenti a Lyme-kór és más kullancsok által terjesztett betegségek kockázatát.

A zuhanyzás jó alkalom a test kullancsmentesítésére, hiszen így lemoshatjuk azokat az élősködőket, amelyek még nem jutottak a bőrünk alá.

Hidratálás, hidratálás

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a folyadékpótlás, de még egyszer hangsúlyozzuk: nyáron az egyik legnagyobb gondot a kiszáradás jelenti. Már a túrázás napja előtt érdemes az átlagosnál több vizet fogyasztanunk, hogy ne úgy vágjunk neki, hogy a szervezetünk már kimerült állapotban van. Induláskor győződjünk meg róla, hogy felkészültünk, és sok vizet, vagy más, elektrolitokat tartalmazó folyadékot viszünk magunkkal. A túrázás és az izzadás során testünk nemcsak víztartalmát veszíti el, hanem fontos ásványi anyagokat és elektrolitokat is, így ha egész nap túráznánk, akkor jó ötlet lehet, ha a vízzel együtt elektrolit-kiegészítőket és sót is szedünk.

Készüljünk rá

Igaz, minden túrára felkészülünk, de a kevésbé ideális időjárás esetén szeretnénk hangsúlyozni a gondosabb előkészületek előnyeit! Figyeljünk oda, hogy bepakoltunk-e mindent, ne feledkezzünk el a  napvédelemről (kalap, naptej), extra vízről a túrán, vízről az autóban a túra után, elektrolitokról vagy sóról, térképről és tervről. A legfontosabb azonban, hogy ne felejtsük el jól érezni magunkat! Egy séta vagy túra az erdő mélyén vagy hegyek tetején, a családdal, de a legjobb barátokkal is rengeteg új élményt adhat, élvezzük a szórakozást!

Forrás: Helly Hansen