kirandulas-budapest-program

Remek családi program a kirándulás! – 4 útvonal Budapest közelében

Már nagyon vártuk a tavaszt, ami lassan talán meg is érkezik... Ebben a gyönyörű, ám néha hűvös, kora tavaszi időben öltözz rétegesen, vegyél fel vízálló cipőt, és irány a zöld!
  • Amire van szükséged van kiránduláshoz: hátizsák, harapnivaló, víz és néhány természetjáró applikáció.
  • 4 úti cél fél órára Budapesttől.
  • Vigyetek távcsövet is, lessétek meg a vadakat!

Igaz, még nem lehet pólóban elindulni az erdőbe, de nézzük a hűvösebb klíma jó oldalát! Még a kullancsok sem olyan élénkek, de azért, biztos ami biztos, a ruhátokat kívülről fújjátok be kullancsriasztó spray-vel indulás előtt! Ha családi kirándulást terveztek és idősek vagy éppen nagyon kicsik is vannak a túracsapatban, akkor néhány kilométernél hosszabb túrát ne vállaljatok!

Kalandosabbá tehető a kirándulás, ha a sétának van valami célja – ami nem feltétlenül a csokievés, hanem valami érdekes látnivaló, játszótér, kalandpark vagy középkori vár.

Tippek családi kiránduláshoz

  • Ha gyerekkel vágunk neki a kirándulásnak, akkor tűzzünk ki kisebb célokat! Mondjuk egy kilátó vagy a vár elérését, esetleg egy gyors labdázást a tisztáson… Így kitartóbban és nagyobb kedvvel fog a gyerek is gyalogolni, mintha azt mondanánk, hogy már csak 3 km/fél óra, és ott vagyunk.
  • Töltsünk le olyan appokat a telefonunkra, amivel izgalmasabb lesz a kirándulás! Ilyen a Kopó nyomvadász alkalmazás, amivel vadak lábnyomait szkennelhetjük be, és az app megmutatja, milyen állat járt ott. Vagy ott van a Madárhatározó, ami a madarak beazonosításában segít. Ha a tavaszi virágokat szeretnénk megismerni, akkor a PlantNet növényhatározó applikáció lesz a segítségünkre.
  • Kirándulás elején tegyünk a gyerek csuklójára egy személyazonosításra alkalmas karkötőt, írjuk a karjára tollal a telefonszámunkat, vagy adjunk neki helyzetjelző sípot, esetleg tegyünk a zsebébe nyomkövetésre alkalmas eszközt! Így könnyen megtalálhatjuk, ha elkószálna.
  • A sebtapasz, kézfertőtlenítő és a temérdek zsebkendő is örök kelléke egy gyerekes kirándulásnak.
  • A nagyító és az iránytű minden mini kalandor zsebében elfér, és egészen biztosan használni is fogják a kirándulás során!
kirandulas-budapest-program

Ha kutyával sétálunk, szedjük fel utána a piszkot, és hívjuk magunkhoz, ha más kutyát vagy vadat látunk! (Fotó: Getty Images)

Merre induljon kirándulni a család?

A következő 4 útvonal néhány óra alatt teljesíthető, és minden úti célnál valami izgalmas vár a megfáradt kirándulókra.

1. Visegrád – lovagokkal és bobozással

A legjobb vonatozni a Dunakanyarba, mert nagyon szép vasúti útvonal és gyakran mennek a járatok. Visegrád azért szuper úti cél, mert ott minden megvan, ami egy családi kiránduláshoz kell: zöld, Duna-part, vár és egy szuper lovagi játszótér, ahol azok a gyerekek is tombolhatnak még egyet, akik előtte már össze akartak esni a fáradtságtól. 

Visegrád egyik nagy vonzereje a gyerekek szemében a bobpálya, úgyhogy néhány csúszásra mindenképpen hagyjunk időt a túra végén!

2. Hármashatárhegyi szívbarát túra

A Hármashatárhegy valójában Budapest határán belül van, de ha valaki, mondjuk, Csepelről indul, akkor ez is egy kirándulási táv. A Budai-hegység Szívbarát útvonala itt található, de ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy ez egy olyan túraútvonal, ami szívbetegek számára sem megterhelő, de azért tartogat némi kihívást.

A hegy egyébként alkalmas arra is, hogy letelepedjünk, piknikezzünk vagy szabadtéri játékokat űzzünk, ha az időjárás engedi. Szívbarát útvonalat találhatsz még a Normafán, a Hárshegyen, az újpesti Farkaserdőn, Miskolcon, Veresegyházán is.

3. Zebegény – rétessel és kilátóval

Megint a Duna-partra kalauzolunk, de most a Visegrádi fellegvárral szemben lévő részt ajánljuk! A szuper menő (gyerekek szerint mindenképp) emeletes, új, Nyugati pályaudvarról induló vonatokról Nagymarosnál kell leszállni, és nagyjából ott már kezdődik is az egyik túraútvonal. Az állomástól nem messze van egy közkút is, amiből még utoljára megtöthetjük a kulacsunkat. 

A kék jelzést kell követni, és irány az erdő! Ez egy viszonylag hosszú, 2-3 órás túra, az első megállója egy piknikezésre alkalmas pici tisztás lesz, és onnan már a Kós Károly kilátó a következő pihenőpont. Ez tehát egy hosszú szakasz, a kilátótól viszont már könnyű és gyors az ereszkedés a Duna-partig. Ott újra feltölthetjük energiaraktárainkat kávéval, rétessel, lángossal.

4. A Nagy-Szénásra papírsárkánnyal menj!

Nincsen csodásabb kilátás Budapesthez közel, mint ami a Nagy-Szénáson vár ránk! A tetőről tiszta, szép időben nagyon messzire el lehet látni: az egész Budai-hegység és a Pilis is elénk tárul. A tanösvény Nagykovácsiból indul, a polgármesteri hivatal elől.

kirandulas-budapest-program

A papírsárkány könnyű, összehajtva kicsi, de órákig lehet vele játszani a szabadban. (Fotó: Getty Images)

A teljes túra mindössze 2 km-es, amin nagyjából másfél óra alatt végigsétálhatunk. A hegytetőn mindig fúj a szél, ezért itt a sapka és a papírsárkány kötelező ebben az időben!

A kirándulás a gyerekek számos készségét fejleszti.

Kiemelt kép: Getty Images