Ki a levegőre! – Ezért érdemes télen is túrázni a gyerekekkel

A túra ugyanis nem szimpla testmozgás: a gyerekek szociális, érzelmi és kognitív fejlődésére is nagy hatással van azon kívül, hogy izmot építenek és az szervezetüket is erősítik.

A képernyők és az úgynevezett „digitális kapcsolódás” korában fontos lenne többször megvonni a kütyüket, és közös túrára indulni a gyerekekkel. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal a Magas-Tátrát kell megmászatni velük, egy könnyű túra, kirándulás kezdetnek bőven elég. A természet iránti szeretet és tisztelet kialakítása (már egészen korai életszakaszban) motiválhatja arra a gyerekeket, hogy vágyat érezzenek a bolygó és a természet megóvására. A túrák kibillentik a  komfortzónájukból, megmutatva nekik a mindennapi környezet olyan új aspektusait, amelyek felkelthetik a kíváncsiságukat és serkenthetik a tanulási vágyukat.

A csendes túra titka

A túrázás rengeteg lehetőséget kínál a gyerekeknek a logika, a képzelet, a motorikus készségek és a szociális készségek fejlődésére – a szabadban töltött idő erre remek alkalom. A mindfulness, a meditációban gyakran használt kifejezés, ami az öntudatosságra utal;

az éberség arra ösztönöz bennünket, hogy kapcsolatba kerüljünk érzéseinkkel és motivációinkkal, és megéljük a jelen pillanatot.

A természetben, különösen túrázás közben eltöltött idő összefüggésben áll az éberség érzésének növekedésével. Sőt, egy csendes túra lehetőséget ad a reflexiós és meditatív gondolatokra, amelyek fontosak a jellem és az integritás fejlődéséhez. 

Kell a határok feszegetése!

A pozitív kilátások fenntartása néha nehéz azoknak a gyerekeknek, akik küzdelmes időszakon mennek keresztül. A kirándulással eltöltött idő csökkenti a feszültséget, és kevésbé lesznek úrrá rajtuk a negatív gondolatok. A határok tesztelése a gyermekkori fejlődés természetes és fontos része, még akkor is, ha a szülőknek ez sokszor az agyukra megy. A szabadtéri tevékenységek, például a túrázás közben is ez történik. Izgatottak lesznek, amikor egyedül hódítanak meg egy meredek lejtőt vagy először viszik a csomagjukat segítség nélkül. Hagyjuk őket kibontakozni!

A felfedezés nagyon fontos kisgyermekkorban. Hóban ez még érdekesebb nekik. (Fotó: Getty Images)

A fókusz megtalálása

A logika, az érvelés, az észlelés, a figyelem és a memória használata mind összefügg a kognitív képességekkel, azon készségekkel, amelyeket mindannyian használunk a mindennapokban. Ezeket a készségeket egész gyermekkorban fejleszteni kell, és a természetben szerzett nevelési élmények, mondjuk egy kirándulás alatt, kivételes lehetőséget kínálnak a gyermekek számára e képességeik fejlesztésére és gyakorlására.

Jól tudjuk, hogy fókusz fenntartása kihívást jelent néhány gyerek számára, ami nem is túl meglepő – egy nagyon gyors, információdús társadalomban élünk, ahol a figyelem könnyen elterelődik.

A természeti környezettel kapcsolatos empirikus tanulmányok azt bizonyítják, hogy az olyan tevékenységek, mint a túrázás, segítenek helyreállítani a fókuszt és lehetőséget ad az elme pihenésére.

Viszlát, feszültség!

A serdülők körében végzett szabadtéri testmozgásról szóló tanulmány megállapította, hogy a kirándulás segíthet a tizenévesek belső feszültségének csökkentésében, illetve az erdei séta arra ösztönzi őket, hogy mozgásban maradjanak és aktívabbak legyenek – ez különösen hasznos a tizenévesek számára, akiknek sokszor annyi az alvásigényük, mint egy csecsemőnek. 

Új tanulmányok megismerése

Rengeteg látnivaló van a saját kertünkben vagy az utcában, de ez közel sem rejt annyi tanulási lehetőségeket, mint egy kirándulás. A gyerekeket kicsalni a megszokott környezetből, és túrázni vinni a változatos terepen nagyszerű lehetőség –

ott új növényekkel, állatokkal, rovarokkal és látnivalókkal találkozhatnak, ami számos tanulnivalót rejt és lehetőséget ad a gondolkodásra.

Vigyünk magunkkal egy jegyzetfüzetet és egy fényképezőgépet, hogy rögzítsük a részleteket egy későbbi beszélgetéshez.

Az egészen kicsik és a kutyák is élvezik az együtt töltött időt a szabadban (Fotó: Getty Images)

Rejtett integrált tanulás

A gyerekek érdeklődésének felkeltése a tudományos élet iránt igazi kihívás. Míg egyesek szeretnek könyvekből tanulni, mások hallani sem akarnak róla. A túraútvonalakon rengeteg lehetőség kínálkozik a szülőknek és a gyerekeknek az integrált tanulásra.

Könnyű megtanítani az alapvető matematikai-fizikai alapokat, amikor átbeszéljük velük, hogy mennyi vizet kell inni, mennyi étel fér el a hátizsákban, hány kilométer lesz a túra és hány kilogrammos hátizsákot bír el komfortosan az úton.

Bár szeretnénk megvédeni gyermekeinket minden ellenséges helyzettől, ez egyszerűen lehetetlen, de nem is egészséges. Meg kell tanulniuk megbirkózni az élet nehézségeivel, és ehhez erősíteni kell bennük a felkészültséget váratlan helyzetekre és segíteni a belső erő kialakítását a megoldásukra. Hogy mi köze mindennek a kiránduláshoz? A természetben eltöltött idő a viszontagságokkal szembeni ellenálló képességet is növeli, például hirtelen megváltozhat az időjárás, vagy akár le is térhetünk a tervezett útról. A lényeg, hogy legyünk a háttérben és figyeljünk rájuk.

Nem sport, ami mégis sport

A pszichológia és kognitív fejlődésen túl a rendszeres testmozgásra az izomzatnak is nagy szüksége van. A rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul a létfontosságú szervek – tüdő, szív – egészséges fejlődéséhez. Egyre több elhízott gyermek van, és a kiegyensúlyozott étrenden kívül a testmozgásnak is nagy szerepe lehet a megelőzésben. Egy sétára vagy kirándulásra nem biztos, hogy sportként tekintenek, így még a lustábbakat is könnyebben rávehetjük. Ami szintén nagyon fontos, hogy túrázás során egészségesebb kapcsolatot alakíthatunk ki a gyerekekkel.  Egy családi túra nyugodt, stresszmentes időt kínál, ahol akár a legfontosabb témák is szóba kerülhetnek úgy, hogy senki nem feszeng a másik előtt. Így még a legzárkózottabb kamaszok is megnyílhatnak szüleiknek. Egy próbát mindenképp megér, vagy többet.

Kiemelt kép: Getty Images