Ami a tavaszi kiruccanást illeti, mi sem lehetne tökéletesebb célpont a Mátránál, ami a hátizsákos kalandorok és kezdő túrázók számára is tartogat izgalmakat.

Nyakunkon a tavasz, és ha az enyhe február után nem tréfál meg bennünket a március, a túracipő is előkerülhet a szekrényből. És ha már tavaszi kirándulás, mi sem lehetne tökéletesebb célpont a Cserhát és a Bükk között elterülő Mátránál, ahol a vadregényes táj nemcsak a hátizsákos kalandorok, de a kezdő túrázók és kisgyerekes családok számára is tartogat (mérsékelt) izgalmakat.

Magyarország három legmagasabb hegycsúcsának (Kékes, 1014m, Hidas-bérc, 971 m, Galya-tető, 965 m) otthona bájos falvakkal, pincesorokkal, jól karbantartott túraútvonalakkal, vadregényes ösvényekkel, pazar panorámával és megannyi természeti látnivalóval várja a látogatókat – akár gyalog, akár két keréken fedeznénk fel a vulkanikus régió gyöngyszemeit.

A tavaszi túraszezont bemelegítésként egy családiasabb távval nyitnád? A rövidebb vagy könnyebb útvonalakon sem fogsz unatkozni – mutatjuk, hogy merre indulj!

1. A „magyar Kappadókia”

A Mátra közti dombok szomszédságában, egy nógrádi palóc falu, Kazár rejtekében fedezhetjük fel Magyarország, sőt Európa egyik legkülönlegesebb és legritkább geológiai látványosságát, a fehér riolittufás képződményeket, melyek minden bizonnyal 20-22 millió évvel ezelőtt, a miocén földtörténeti kor vulkáni kitöréseiből keletkeztek.

Nevét, a Kappadókiát, egy Törökországban található régióról kapta, melynek vulkanikus eredetű tündérkéményei és eróziós árkai kísértetiesen hasonlítanak kistestvérére, a „magyar Kappadókiára”. A környéket nagyjából 2 órányi gyaloglás alatt, látványos tanösvényeken keresztül fedezhetjük fel.

A részletes útleírást a linkre kattintva éred el.

2. Vörös-kő kilátó

Hamisítatlan erdei hangulatban és pazar kilátásban lehet részünk Mátraszentlászló és Mátraszentistván határában. A Vörös-kő kilátójából a Galya-tetőre, a Mátra-bércre, a Karancs hegyvonulataira, a Medves- és a Bükk-fennsíkra, illetve a környező településekre nyílik kilátás, de ha szerencsénk van, tiszta időben a Magas-Tátra is kirajzolódhat előttünk.

Ha a sárga jelzést követjük, a kilátó rövid, mindössze alig 500 méteres sétával könnyedén megközelíthető Mátraszentlászlóról.

Részletes útleírás a linken.

3. Vidróczki-barlang

Mátrakeresztes határában, az aprócska, ám annál látványosabb Alsó-vízesés közelében található vulkanikus üreget nem véletlenül emlegetik sokan zsiványok barlangjaként: egy igazi legenda, a nagy szoknyapecér hírében álló Vidróczki Márton mátrai betyár, illetve sok más számkivetett bujdosó rejtekhelyeként szolgált az 1800-as években.

Ma már szerencsére nem kell tartanunk a hegység zsiványaitól, a környék Mátrakeresztes, a Jójárt-forrás, a Gortva-Jójárt kilátó és menedékház, valamint az Alsó- és Felső-vízesések érintésével biztonságosan, kényelmesen bebarangolható egy közepesen hosszú, maximum 4 órás gyalogtúra alatt.

Részletes útleírás a linken.

4. Kisnána és környéke

A Keleti-Mátra déli oldalán fekvő Kisnána az ország egyik legelőkelőbb Árpád-kori Aba nemzetség birtoka volt egykor. Maga a falu is számtalan hangulatos látnivalóval bír (a kisnánai vár története például az 1400-as évekig nyúlik vissza), de mindenképp érdemes felfedezni a határában megbújó természeti kincseket is, melyeket akár egy 3-4 órás könnyű séta alatt is szemügyre vehetünk.

A vidék a mediterrán hangulat szerelmesei számára is igazi csemegéket rejt patakos szurdokvölgyekkel, szőlővel, tölgyesekkel, andezittömbökkel és más lenyűgöző geológiai képződményekkel a Fehérföldes-árok, az Ördögvályú-patak és a Macskavár érintésével.

Részletes útleírás a linken.

5. Sár-hegy

A Sár-hegy magas szőlőkkel beültetett lejtőivel és jellegzetes félkör alakjával emelkedik ki Gyöngyös északi borvidékéből. A Mandula tanösvényen elindulva a fajokban gazdag élővilágot, a természetvédelmi terület káprázatos fennsíkjait és az aprócska Szent Anna-kápolnát is szemügyre vehetjük, mígnem el nem érünk a hegy tetejére, ahonnan csodás körpanorámás kilátás tárul elénk Mátra déli vidékeire.

Részletes útleírás a linken.

Aki szereti a különleges kirándulóhelyeket, és nem retten el az olykor sziklás terepektől sem, annak korábbi válogatásunk is kedvére való lehet. Katt a linkre!

Kiemelt kép: mátrai táj madártávlatból (Getty Images)