Az európai autómentes nap alkalmából nem azt kérjük tőletek, hogy képzeljétek el, milyen lenne az életetek kocsi nélkül és ezt valósítsátok is meg, csupán azt, hogy ezen az egy napon tényleg mellőzzétek a négykerekűt, és tartsatok velünk a természetbe! Öt kalandos és az egészségünknek is kedvező gyalogtúrát ajánlunk.

Kaland a Zemplénben

Budapesttől vonattal kicsit hosszabb időt vesz igénybe az odajutás, és nem árt, ha szállást is foglaltok a vadregényes Zemplénben, ha úgy döntötök, hogy erre a vidékre látogattok, de megéri a „fáradtság”. Sátoraljaújhelytől nem messze, Széphalomból indul egy tizenöt állomást magában foglaló egynapos tanösvényes túra, melynek végigjárása során olyan természetes területeken barangolhattok, ahol érdekes, illetve fontos természeti vagy történelmi jellegzetességek (Kazinczy-kert, Gejzírkő, Magyar Kálvária, Szent István Kápolna) láthatók.

Részletek itt: zempleninfo.eu

Utazás: vonattal

Gyalogos túra a Szalajka-völgyben

Szilvásvárad

Április és október között tematikus túrákat vezet a híres Mókus bácsi a természet és az épített környezet szerelmeseinek Szilvásváradon. Az ősi település helytörténetének megismerése garantált, a faluséta keretében a paraszti építészet megmaradt remekeit, a hagyományos telekelrendezést mutatja be a túravezető és a korral járó átalakítások, felújítások hatásai és eredményei is megismerhetők. A nem szokványos túra után érdemes az erdei kisvasútra is felpattanni. A bejárt távolság körülbelül 3 kilométer, amit 2-3 óra alatt végig is lehet sétálni.

Részletek itt: szilvasvarad.hu

Utazás: vonattal és/vagy busszal

Bakancstúra babával és az egész családdal

Paprikás-patak vízesés

A fővárosiaknak még vonatra sem kell szállniuk, Budapestről busszal egy óra alatt a Budai-hegység egyik legnépszerűbb sétaútján találhatják magukat, ahol a hangulatos Alsó-Jegenye-völgyben csordogáló Paprikás-patak vízesése is megnézhető. Ezen a varázslatos helyen egy gyerek- és babakocsi barát sétaút halad, ahová a kirándulni vágyó nagyszülőket is bátran magatokkal vihetitek. A gyalogostúra hossza körülbelül 6 kilométer, amit 2-3 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.

Részletek itt: kirandulastippek.hu

Utazás: a fővárosból busszal, máshonnan vonat is szükséges az odajutáshoz

Útelágazás a budaörsi szikláknál

budaors

Ha a fővárosból indultok útnak, akkor a Móricz Zsigmond körtérről a 40-es vagy a 240-es busz negyven perc alatt Budaörsre „repít”. A városházától a piros kereszt túrajelzést követve eljuthattok a farkas-hegyi vitorlázórepülő-emlékműhöz, ahol a kövek között lépkedve gyönyörködhettek a csodás kilátásban. A kijárt ösvényen egy útelágazás is található: innen észak irányába haladva Csillebércre, kelet felé pedig a Frank-hegyre juthattok.

Részletek itt: budaors.hu

Utazás: helyi busszal a fővárosból

Látogatás a Turulon túl

Tatabánya

Ha van egy szabad hétvégétek, akkor az egyik napra tervezhettek akár egy tatabányai túrát is. Tele van a város izgalmas látnivalókkal és itt most nemcsak Európa egyik legnagyobb fémmadarára, a Turulra gondolunk, hanem azokra a természeti képződményekre, amelyektől még az ember szava is eláll. Itt található ugyanis az őskori Szelim-barlang, ahonnan a 360 méteres Csúcs-hegy is megközelíthető, de fel lehet mászni az acélszerkezetes Ratzinger Vince-kilátóba is. A tetejéről jó messzire elláthattok, megcsodálhatjátok a festői Tatai-tavat, majd innen, a kilátótól egy kényelmes sétányon ballaghattok vissza a Turulhoz és a pályaudvarhoz.

Részletek itt: kirandulastippek.hu

Utazás: vonattal vagy kerékpárral

 

Összeállította: D. E.

Fotók: budaors.hu; zempleninfo.euszilvasvarad.hukirandulastippek.hu;