Soha többé napszúrás! Hogyan előzzük meg, mik a tünetei, mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A nyári melegben fokozottan ki vagyunk téve a nap erős sugárzásának, és ha nem vigyázunk, akkor bizony könnyen napszúrást kaphatunk - a szerkesztőségben egy kolléganőnk idén sajnos megtapasztalta ezt. A kellemetlen, megbetegítő tüneteket okozó jelenségre nagyon fontos odafigyelni, éppen ezért megmutatjuk a hőguta, napszúrás tüneteit, valamint kezelési és megelőzési módokat is olvashattok kisokosunkban.

Mi a napszúrás?

A napszúrás általában 30-35 Celsius-fok körüli hőmérsékleten jelentkezik, amikor a test – és különösen a fejünk – nagyon felmelegszik. Ha ilyenkor tartósan, hosszabb ideig tartózkodunk a tűző napon, akkor káros folyamatok indulhatnak el a szervezetünkben. A fejet érő intenzív napsütés következtében ez a rész még melegebbé válik, mint a testünk többi része, felforrósodik az agy, a koponyában nyomás alakul ki és az agyhártya is veszélybe kerül. Hőguta esetén megváltozik a vérkeringés, a szervezetünk pedig egyszerűen túlmelegszik.

Milyen tünetei lehetnek?

  • fejfájás, szédülés, émelygés, hányinger, hányás, sápadtság
  • izomgörcsök, fáradtság, levertség érzése
  • gyengeség, szomjúságérzet, fényérzékenység
  • hirtelen láz jelentkezése, merev tarkó, súlyos esetben akár eszméletvesztés is
  • csecsemők és gyerekek esetében sírás, a kutacs feszülése, kipirosodás, hányás, láz

Mit tegyünk napszúrás esetén?

Az első és legfontosabb teendő, hogy vonuljunk (vagy kísérjük a beteget) árnyékos és hűvös helyre. Jó megoldás a hideg vizes borogatás, különösen a tarkó és a homlok felületén, valamint a folyadékfogyasztás (lehetőleg tiszta víz) és az, ha a felsőtestet és a fejet megemelve lepihenünk. Enyhe napszúrás esetén is javasolt pár napig pihenni és fénytől védett helyen maradni, súlyosabb esetben viszont mindenképpen látogassunk el háziorvosunkhoz, vagy akár hívjunk mentőt is! Gyerekeknél ez legyen az első lépés!

Amit semmiképpen se tegyünk napszúrás esetén

Ha napszúrást kaptunk, akkor mindenképpen kerüljük el a koffein- és alkoholtartalmú italok fogyasztását, és ne igyunk fekete teát sem, hiszen ezek mind vizet vonnak ki a szervezetünkből. Fontos, hogy pár napig ne menjünk napra, pihenjünk és aludjunk többet, mint általában, és hagyjuk a szervezetünket regenerálódni.

Megelőzés

Ha a szabadban és közvetlen napon vagyunk (strand, fesztivál, városnézés, kirándulás) mindig figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg ivóvizet fogyasszunk. Ez az egyik legfontosabb dolog, ha a napszúrás megelőzéséről van szó, de megóvhatjuk magunkat úgy is, ha vizes kendőt, sapkát teszünk a fejünkre, vagy ezek hiányában benedvesítjük a hajunkat, világos színű és jól szellőző ruhát veszünk fel, és figyelünk arra, hogy időnként árnyékba vonuljunk. Végül ne feledkezzünk el az aranyszabályról: délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjünk napra!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.co.uk)